1. Anasayfa
  2. Düşünce

Akademik Yolculuğun İncelikleri

Akademik Yolculuğun İncelikleri
0

 

 

1987 yılında Konya Atatürk Sağlık Meslek Lisesi’nden mezun oldum.

Okulumuz Sağlık Bakanlığı’na bağlı idi.

Lisans düzeyinde eğitim veren Sağlık Eğitim Enstitüsü’nün sınavına girmeniz için sahada en az beş yıl çalışmış olmanız gerekiyordu.

Benim görüşüm bu kural bütün akademik alanlara uygulanmalı. En azından lisansı bitiren herkes okuduğu süre kadar sahada çalışmalı ve okudukları alanda tecrübe sahibi olmalı. Daha sonra lisans üstü programlara başvurmalı.

Teori ile uygulama el ele yürümeli.

Akademik kariyer adına doğduğu yuvada kalmak, yağmurda, karda, boranda, fırtınada uçmadan uçma dersi vermeye benziyor.

Akademik çalışma ortamlarında araştırma görevlilerine göre dışarıdan gelenlerin çok fazla dezavantajları var ama dışarıda elde edilen tecrübe bilimin niteliğini artırıyor.

Araştırmacı sabır, azim ve kararlılıkla bu dezavantajları aşabilirlerse alandan geldiği için daha iyi çalışmalara imza atabilir.

İkinci Lisans, Çift Anadal Ya da Yandal

İki farklı alanda lisans eğitimi aldım.

1988-1993 yılları arasında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, 1993-1996 yılları arasında ise Sağlık Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldum.

1997-2000 yılları arasında ise İslam Mezhepleri Tarihi bilim dalında “İslam Düşünce Tarihinde İlk Akılcılar: Mutezile” teziyle yüksek lisansımı bitirdim.

2004 yılında Kelam bilim dalında başladığım doktora eğitimimi ise Mayıs 2023’te “Kelam İlminde Yenilik Arayışları ve M. Şerefeddin Yaltkaya’nın İctimai Kelam Projesi” başlıklı tezimle tamamladım.

Tezde hem ilahiyat (kelam) hem de sağlık ve sosyal hizmet birikimimi değerlendirmek istedim ve içeriği sosyoloji üzerine kurmaya gayret ettim.

Tezimde bir taraftan kelam ilminin yenilenme çalışmaları başlığı altında İslam dininin başlangıcından günümüze yürüdüğü uzun yolu anlamaya çalışırken diğer taraftan M. Şerefedddin Yaltkaya’nın “İctimai Kelam Projesi” başlığında son dönem kelam da yenilik arayışlarını irdeledim.

1914-1918 yılları arasında 63 sayı yayımlanan, M. Şerefeddin Yaltkaya’nın da için de olduğu İslam Mecmuası kadrosunu anlamaya çalıştım.

Alanımla ilgili ulaşabildiğim bütün hocalara ve çalışmalara müracaat ettim ve istifade etmeye çalıştım.

Bu disiplinler arası yaklaşım araştırmamda bir çok yeni bakış açısına vesile oldu.

3 T: Tespit, Tenkit, Teklif

Akademide çalışan insanlar 3 T ile ifade edilen tespit, tenkit ve teklifin hakkını vererek yaptıkları çalışmalar sonucunda mutlaka yeni bir şeyler söyleyebilmeli.

Öncekilerin tekrarı değil özgün hakikatler üretmeli.

Kişinin kendine, çevresine, ülkesine, milletine katkılar sunmalı.

Aksi halde J. Frank Dobie’nin dediği gibi “Vasat bir doktora tezi eski kemiklerin yeni bir kabre taşımasından başka bir şey değildir.”

Ve son olarak sabır, araştırma ve öğrenme azmi bu yolun üç vazgeçilmez yoldaşı olmalı.

 

1969’da Tokat’ta doğdu. İlkokulu Çeltek Köyü İlkokulu'nda, Ortaokulu Zile'de tamamladı. Sağlık Meslek Lisesi'nin iki yılını Kırklareli, son iki yılını da Konya'da okuyarak 1987 yılında mezun oldu. 1993’de S.Ü. İlahiyat Fakültesi’ni, 1996’da Konya Sağlık Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. 1997-2000 yıllarında Yüksek Lisansını İslam Mezhepleri Tarihi alanında “İslam Düşünce Tarihinde İlk Akılcılar: Mutezile” teziyle tamamladı. 2017’de başladığı Kelam Anabilim dalındaki “Kelam İlminde Yenilik Arayışları ve M. Şerefeddin Yaltkaya’nın İctimai Kelam Projesi” başlıklı doktora çalışmasını 2023'de tamamladı ve Kelam alanında doktor oldu. 1987-1996 yıllarında Sağlık Bakanlığı, 1996-2015 yıllarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda çalıştı. 2015-2019 yıllarında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya ve Afyonkarahisar İl Müdürlüğü görevlerini ifa etti. 2019’dan beri Selçuk Üniversitesi’nde çalışıyor. 2019-2021 Yılları arasında Engelli Öğrenci Birimi koordinatörlüğü yaptı. Haziran 2023 tarihinden itibaren ise S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Nasreddin Hoca Uygulamalı Ana Okulu Müdürlüğü görevini yürütüyor. Yazarımızın birçok eseri bulunmaktadır. Türk Aleviliği” (2006), “Aile Huzur ve Mutluluğu için 9 S” (2013’), “Anadolu Aleviliği” (2013), “Akıl” (2016), “Bilge Kral Aliya’nın Camisi” (2018) adlı kitapları bunlar arasındadır. İngilizce ve Arapça bilen yazar evli ve 3 çocuk babasıdır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir