1987 yılında Konya Atatürk Sağlık Meslek Lisesi’nden mezun oldum.
Okulumuz Sağlık Bakanlığı’na bağlı idi.
Lisans düzeyinde eğitim veren Sağlık Eğitim Enstitüsü’nün sınavına girmeniz için sahada en az beş yıl çalışmış olmanız gerekiyordu.
Benim görüşüm bu kural bütün akademik alanlara uygulanmalı. En azından lisansı bitiren herkes okuduğu süre kadar sahada çalışmalı ve okudukları alanda tecrübe sahibi olmalı. Daha sonra lisans üstü programlara başvurmalı.
Teori ile uygulama el ele yürümeli.
Akademik kariyer adına doğduğu yuvada kalmak, yağmurda, karda, boranda, fırtınada uçmadan uçma dersi vermeye benziyor.
Akademik çalışma ortamlarında araştırma görevlilerine göre dışarıdan gelenlerin çok fazla dezavantajları var ama dışarıda elde edilen tecrübe bilimin niteliğini artırıyor.
Araştırmacı sabır, azim ve kararlılıkla bu dezavantajları aşabilirlerse alandan geldiği için daha iyi çalışmalara imza atabilir.
İkinci Lisans, Çift Anadal Ya da Yandal
İki farklı alanda lisans eğitimi aldım.
1988-1993 yılları arasında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, 1993-1996 yılları arasında ise Sağlık Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldum.
1997-2000 yılları arasında ise İslam Mezhepleri Tarihi bilim dalında “İslam Düşünce Tarihinde İlk Akılcılar: Mutezile” teziyle yüksek lisansımı bitirdim.
2004 yılında Kelam bilim dalında başladığım doktora eğitimimi ise Mayıs 2023’te “Kelam İlminde Yenilik Arayışları ve M. Şerefeddin Yaltkaya’nın İctimai Kelam Projesi” başlıklı tezimle tamamladım.
Tezde hem ilahiyat (kelam) hem de sağlık ve sosyal hizmet birikimimi değerlendirmek istedim ve içeriği sosyoloji üzerine kurmaya gayret ettim.
Tezimde bir taraftan kelam ilminin yenilenme çalışmaları başlığı altında İslam dininin başlangıcından günümüze yürüdüğü uzun yolu anlamaya çalışırken diğer taraftan M. Şerefedddin Yaltkaya’nın “İctimai Kelam Projesi” başlığında son dönem kelam da yenilik arayışlarını irdeledim.
1914-1918 yılları arasında 63 sayı yayımlanan, M. Şerefeddin Yaltkaya’nın da için de olduğu İslam Mecmuası kadrosunu anlamaya çalıştım.
Alanımla ilgili ulaşabildiğim bütün hocalara ve çalışmalara müracaat ettim ve istifade etmeye çalıştım.
Bu disiplinler arası yaklaşım araştırmamda bir çok yeni bakış açısına vesile oldu.
3 T: Tespit, Tenkit, Teklif
Akademide çalışan insanlar 3 T ile ifade edilen tespit, tenkit ve teklifin hakkını vererek yaptıkları çalışmalar sonucunda mutlaka yeni bir şeyler söyleyebilmeli.
Öncekilerin tekrarı değil özgün hakikatler üretmeli.
Kişinin kendine, çevresine, ülkesine, milletine katkılar sunmalı.
Aksi halde J. Frank Dobie’nin dediği gibi “Vasat bir doktora tezi eski kemiklerin yeni bir kabre taşımasından başka bir şey değildir.”
Ve son olarak sabır, araştırma ve öğrenme azmi bu yolun üç vazgeçilmez yoldaşı olmalı.