Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

Ay Vakti’nin 202. Sayısı (Ocak-Şubat 2023) Çıktı

EKLENDİ

:

Ay Vakti’nin 202. sayısı “DEPREM 6 ŞUBAT 2023” kapağıyla çıktı. Gecikmeli olarak baskıya gönderilen Ay Vakti 202, 6 Şubat 2023 depremi olunca sadece derginin kapağı ve editör yazısı değiştirilerek olduğu gibi baskıya verilmiş.

Ülkemizde yaşanan ve “Asrın Felaketi” diye nitelenen depremlerde 11 ilimiz doğrudan etkilenmiş, 5 Mart 2023 itibarıyla kırk altı bine yakın kardeşimiz hayatını kaybetmiş, yüz bini aşkın kardeşimiz yaralanmış ve şehirlerimiz yaşanılamaz hâle gelmiştir. Rabbimden vefat edenlere rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve afet dolayısıyla zor şartlarda yaşayan/yerinden yurdundan kısa süreliğine de olsa ayrılmak zorunda kalan milletimize kolaylıklar ihsan eylemesini dilerim. Depremin ardından milletimiz ve insanlık el ele vererek bu acılı yarayı sarmak için tüm güçlerini seferber etmiştir. Onlara da teşekkürlerimi sunarım.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Sayın Şeref Akbaba “Deprem…” adlı editör yazısında şunları söylüyor: “Deprem, zemheride ve bir gece yarısı yakaladı bizi… Feryat-figan arşa dayandı. Enkaz altındakiler, kurtulup çare olamayanlar, yardıma koşanlar, uzaktan haber kanallarından takip edenler, yaşlı-genç herkes ağlıyor. Elbette metin olmak da gerekir. Devlet ve millet el ele felaketin yaşandığı bölgede. Sivil yardım kuruluşları ve birey olarak yardıma koşanlar; bir can kurtarmak, bir yaraya merhem olmak için cansiperane çalışıyor, ülkemiz insanları maddi ve manevi yardımlarıyla toplumsal dayanışma içinde hareket ediyorlar. Zor günlerden geçiyoruz… O’nun sonsuz merhametine ve keremine muhtacız.! O’nun ihsanına ve muhafazasına muhtacız! Allah depremzedelere ve milletimize sabır ve metanet versin. Vefat edenlere rahmet eylesin. Başımız sağ olsun.”

Bu sayıda Nurullah Genç, Selami Şimşek, Ali Yaşar Bolat, Ferhat Öksüz, Erol Erdoğan, Seher Özden Bozkurt, Yavuz Selim Yaylacı, Güven Fatsa ve Sinan Davulcu şiirleriyle okura sesleniyor. Yavuz Selim Yaylacı “Taşlar Taş Üstündeyken” şiiriyle okuru selamlıyor:

Sıkıştık bu çağda hesaplı gülüşlerin
inci mezar taşları arasına
Öğütülmüş acılarlayız dinmez sancılarla
sabaha zor çıkarız konuşsak

(…)

Rengidir çocuk kaldırımların
eğer ezanla eve dönecekse
Her şeyi yolunda sayılır zamanın
taşlar taş üstündeyken.

Necmettin Evci, Salih Uçak, Ömer Eski ve Dr. Ali Rıza Mukaddem icele yazılarıyla derginin sayfalarını süslüyor. Ömer Eski İlahi Algoritma adlı incelemesinde Rabbimizce insana lütfedilen akletme melekesinin ne denli büyük bir nimet olduğunu vurguluyor. Yazıdan tadımlık bir bölüme buyurun: “Anlamdan uzaklık medyanın ilkesidir. Mevcut anlamlar dizgelerini bölüp, çözüp karıştırıp boşluğa dönüştürmelidir. Boşluk at koşturtacağı dijital faaliyet alanıdır. Sergisi, verisi, müşterisi çoktur.  (…)                                                                                   

Emoji kullanmak duygularını ifade etmek değil göz yorgunluğu, gönül yorgunluğu, insansızlaşmak ve zaman kaybıdır. Bu yönüyle birincil iletişim yöntemi olarak değerlendirilemez. 

Sorumluluk, irade, bilinç, karakter ve bunların çok yönlü, çok katmanlı, girift, simetrik, asimetrik, tasarlı-tasarsız, fizik-metafizik karışımından, toplamından, farkından, matrisinden, formülünden, genomundan, şifresinden deşifresinden, veya kestirilemez, hesaplanamaz, tanınamaz, tanılanamaz bir tözden, arketipten, nüveden, ilk maddeden oluşan insan algoritmaların üstünde, metanın ve postun ötesinde, büyük veriye elif be öğretecek kadar üstat; tarifi, bilgisi, sınırı; ezeli-ebedi yaratıcısının katında olan fiziki ve ruhi bir varlıktır.”

Nurşah Karaca, Züleyha Kayaoğlu Eker, Fatma Balcı ve Ayşe Kürkçü öyküleriyle süslemekte Ay Vakti’ni. Züleyha Kayaoğlu Eker’in “Tövbekâr” adlı öyküsünden tadımlık bir bölüm bekliyor sizleri:

“İki küçük kız elleri çenelerinde treni beklerken dua ediyorlardı: ‘Ne olur babamız bir daha hasta olmasın, yine nöbet geçirmesin Allah’ım!

Baba, işyerine alınacak bir makine için birkaç gün önce bir yolculuğa çıkmıştı ve bugün dönüyordu. Çocuklar bugünü iple çekmişlerdi ama bir yandan da babayla geçen zamanlarda yaşadıkları hayal kırıklıklarını hatırlayıp korkuyorlardı. Çünkü adam bitip geçmeyen bir hastalığın pençesindeydi. Doktor ‘panik bozukluk’ gibi bir şey söylemiş, ilaçlarla birlikte bir sürü tavsiyede bulunmuştu. Ama her defasında da bu tavsiyeler de tedaviler de havada kalmış ve adam bu ilaçları kullanmamıştı. İyileşmek istemiyor gibiydi ya da buna cesareti yoktu.
(…)
Mavi gözlü bir kentin şirin bir ilçesiydi yaşadıkları yer. Bahçeleri alçak duvarlarla birbirinden ayrılmış evlerden çocuk sesleri gelirdi. İki kız o duvarlara tırmanıp şen çocukları izlemek isterlerdi hep. Sonra bundan vazgeçip hızlıca oradan uzaklaşır ve birden görünmez olmayı dilerlerdi.”

Halit Yıldırım, Süheyla Karaca Hanönü ve Şeref Akbaba denemeleriyle Ay Vakti’ndeler bu ay. Halit Yıldırım “Gurbet, Ölüm ve Yaşar Kaplan” adlı denemesinde 7 Ocak 2023’te gurbette vefat ederek aramızdan ayrılan Merhum yazarımız Yaşar Kaplan’ın düşünce dünyasına kapı aralıyor ve bunları bizlerle paylaşıyor: “Yaşar Kaplan bir dava ve aksiyon adamıydı. Kendisini çaresizliğe mahkûm edip bir kurtarıcı bekleyecek bir insan değildi. Ona göre ‘Kirli siyasetleriyle toplumları çaresizleştirmek ve kanlı elleriyle yazdıkları uydurma kaderlere onları mahkûm etmek isteyenlerin yaptıklarına karşı çaresiz zannedilen toplumların da yapabilecekleri vardır. Öncelikle her toplum dışarıdan kurtarıcı beklemek yerine kendi kurtarıcısı olmaya karar vermek ve bunun bedeli her neyse onu ödemeyi göze almak zorundadır.’ derken uyarı görevini yapmaktadır. (…)

Yaşar Kaplan’ı İslami bir edebiyatın oluşumundaki emekleri ve etkisiyle hatırlayacağım. Kitapları yeniden yayınlanmaya başlamıştı. Dileriz bu devam eder ve hem eski hem de yeni kitaplarıyla buluşur, onu yeniden okur ve fikirlerini yeniden değerlendiririz.”

Ay Vakti 202. sayısında hem ülkemizin yaşadığı Asrın Felaketi’nin burukluğunu haber veriyor hem de edebiyat vadisinde tüm olumsuzluklara rağmen emin adımlarla yürümeye devam ediyor. Zorlukların üstesinden gelmek milletimizin kaderi olmuştur bu coğrafyada hep. İnşallah içinde bulunduğumuz bu zor günler de geçer ve imtihanımızı hakkıyla veririz milletçe.

Allah’a emanet olunuz.

 

[1] (Not: Ay Vakti Dergisi Yönetim Evi ve Yazışma: Selami Ali Efendi Caddesi No:27 Daire:5 Üsküdar-İSTANBUL. Web: www.ayvakti.net)

 

Daha Fazla Yükle

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar