Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

‘Ay Vakti’ Dergisi 196. Sayı (Ocak-Şubat 2022) Üzerine

“Gündelik yaşam kalabalığının hepimizi çepeçevre sardığı bir devirde yaşıyoruz. Bize ait olmayan bir zamanın içine hapsedilmiş benliklerimiz, suni bir kaosla günü devretmekten başka bir şey yapmıyor neredeyse. Gün içinde kendimize kavuştuğumuz veya kendimizi bulduğumuz anlar öylesine azaldı ki, yaşadığımız hayatın bize ait olup olmadığı belli değil artık…

EKLENDİ

:

Ay Vakti, 196. sayısıyla MERHABA diyor okuruna… Yeni bir yılda, yeni bir coşkuyla okurunu selamlıyor.

“Hayat Kalabalığından Kendi Gündemmize” başlıklı editör yazısında modern dünyanın insanı ayartan kalabalıklarına karşı dingin bir hayat sürmemizi öneriyor Ay Vakti dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sayın Şeref Akbaba. Kapitalizmin hayatımıza el koyma aymazlığına karşı bizleri diri kalmaya davet ediyor:

“Gündelik yaşam kalabalığının hepimizi çepeçevre sardığı bir devirde yaşıyoruz. Bize ait olmayan bir zamanın içine hapsedilmiş benliklerimiz, suni bir kaosla günü devretmekten başka bir şey yapmıyor neredeyse. Gün içinde kendimize kavuştuğumuz veya kendimizi bulduğumuz anlar öylesine azaldı ki, yaşadığımız hayatın bize ait olup olmadığı belli değil artık…

(…)

Kesretten vahdete geçememek… Bütüne bakma veya parçaya takılma meselesi. Velhasıl kendimizle, kalbimizle bir başka ifade ile Hak ile barışmak ve buluşmak. Kitap’la, Kılavuz’la yola çıkmak. Yolcu olmak ve yol almak. Yolda kalmamak. Vuslata ermek. Yolunuz açık, vuslatınız mübarek olsun.”

Nurettin Durman, Selami Şimşek, Ali Yaşar Bolat, Ferhat Öksüz, Mehmet Baş, Bekir Oğuzbaşaran ve Ahmet Yılmaz’ın şiirlerine göz yer verilmiş bu sayıda.

Bekir Oğuzbaşaran “Nev Gazel” adlı şiirinde duyarlılıklarını içten bir dille seslendiriyor:

“Yeryüzünün en garip kulu benim / Öksüzü, yetimi ve dulu benim

Yaradan’dan başka bir dayanağım yok / Hiç mezun vermeyen okulu benim

Yedi milyarı aşkın insan içinde / Say herkes sağlam, tek defolu benim

Yetmiş beş yaşında bir sabi gibi / Yüzü buruşuk, gözü sulu benim

(…)

Yeryüzünün en garip kulu benim / Öksüzü, yetimi ve dulu benim…”

Nurşah Karaca, Seher Özden Bozkurt, Ubeydullah Beşir Köroğlu, Züleyha Kayaoğlu Eker ve Emrah Bilge Merdivan öyküleriyle Ay Vakti’nde yeni dünyalara kapılar aralıyor. Züleyha Kayaoğlu Eker “Yol” adlı öyküsünde yaşlı bir adamın iç dünyasından kesitler sunuyor bize:

“Yaşlı adam iki parmağının arasına almış tane tane aralıyordu tespih taşlarını. Ağzında ritmik hareketlerle bir şeyler mırıldanıyor, birkaç saniyede bir dudaklarının aldığı şekil tekrarlanıyordu. Yüzündeki çizgilerse yaşadığı onca seneyi yansıtıyordu.

(…)

Bir gün akşamüzeri çıktı kahvehaneden. Caddenin karşısına geçecekti. Yol uzadıkça uzadı. Kaldırımlar yükseldi, taşlar büyüdü. Her yere bir karanlıktır çöktü. Önce baston kaydı koltuğunun altından, sonra adam tespih tanesi gibi düştü yolun ortasına.”

Semra Saraç, Âdem Turan, Fahri Tuna, Salih Uçak, Necip Asım, Şeref Akbaba ve Ömer Eski denemeleriyle okurun dünyasına düşünsel derinlik katıyor. Salih Uçak “Dijital Çağın Okur-Yazar Ahlâkı Üzerine Notlar” adlı denemesinde sanal dünyanın öznesi değil de nesnesi hâline dönüşen günümüz okurunun durumunu sorguluyor: “Bugün dijital araçlar, insanın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İnsanı bedenden ibaret sayan modern çağ öğretisi; yapay, manipülatif ve hazcı bireyin nasıl olması gerektiğini satır satır, ilmek ilmek işledi zihinlere. Yeni insan tipi için ev’ler ve birtakım rakamsal ifadeler nerdeyse kutsal metinler haline getirildi. İstatistik, sayı bilimi olmaktan çıkarılarak beğeni fetişizminin ana unsuru sayıldı.

Bu nedenle diyoruz ki; Ya yaralanmayacak kadar sıyrıl tenden ya da yaralarını saracak kadar hekim ol bu çağda…”

Mehmet Sait Çalka Şair Bir Şehzade’nin; Cem Sultan’ın dünyasına ışık tutan incelemesiyle Cem Sultan’ın iç dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyor.

Enes Güllü “Sezai Karakoç’un ‘Ağustos Böceği Bir Meşaledir’ Şiirine Yapılan Yorumlar Üzerine” adlı yazısıyla Büyüyenay Yayınları arasında 2020’de yayınlanan ‘Ağustos Böceği Bir Meşaledir’ adlı kollektif kitabı tanıtıyor.

Recep Seyhan Süheyla Karaca Hanönü’nün “Karaca Gözü” adlı öykü eleştiri kitabını değerlendiriyor.

Saadettin Açıcı Salih Uçak’ın “Klasik Türk Şiirinde Estetik Kaygı” adlı kitabını ele almış.

Necmettin Evci Bey de 2021 yılında yayımlanan şiir, öykü ve deneme kitaplarını genel bağlamda değerlendirerek 2021’de edebiyatımızın bir resmini çiziyor.

2022 yılında Ay Vakti’ne düşünce, kültür ve edebiyat yolculuğunda her daim hak ve hakikat yolculuğunda Hakk’a ram olmanın sorumluluğuyla hareket etmesini dilerim.

Daha Fazla Yükle

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar