Edebiyat
Ay Vakti (Sayı: 198 Mayıs-Haziran 2022)
Ay Vakti’nin 198. sayısı gecikmeli de olsa elimize ulaştı. Bu sayıda kapağa Necmettin Evci’nin “Saramago’da Körlüğün Biçimleri”, Abdullah Rıfatoğlu’nun “Doğu Türkçesinin Eskimeyen İsmi: Ali Şîr Nevâî” ve Mehmet Sait Çalka’nın “Edip Ahmed Yükneki: Atabetü’l-Hakayık” adlı yazı isimleri yerleştirilmiş.
EKLENDİ
-:
Yazar:
Murat ErdoğanDerginin Genel Yayın Yönetmeni Sayın Şeref Akbaba “Matruşka” adlı editör yazısında Maide Suresinin 100. Âyetine epigraf olarak yer vermiş. İnsanın akıl sahibi ve imtihana tâbi olması yönüyle evrendeki her canlıya göre birçok yönden üstün olduğunu belirtirken bu üstünlüğün aynı zamanda bir hesaba çekilme nedeni olduğunu vurgulamıştır. Sanal âlem-metaverse ve Rusya-Ukrayna çatışması hususlarına dikkat çeken yazar, iklim krizinin bize sunulan matruşkaların sonuncusu olduğunu belirtir. Yazar yazısını şu cümlelerle bitiriyor: “Ezcümle, Sünnetullah’a aykırı her müdahale, bize misliyle geri dönmektedir… ‘Ey akıl sahipleri’ hâlâ akledip gerçekleri görmemekte ısrar mı edeceksiniz?
Özcan Ünlü, Selami Şimşek, Ali Yaşar Bolat, Ferhat Öksüz, Hüseyin Çolak, Mehmet Sertpolat ve Metin Arpacı bu sayının şairleri. Hüseyin Çolak’ın Dilsiz Yük şiirinden bir kesit okuyalım:
İnsan lifleri dökülüyor soyağacından Soydukça dünyanın kabuğunu Elbet bağrında açan gül de kurur Raylar gibi uzar yalnızlığı insanın Ölümü beklemez ki diyaliz makinesi Oysa ölüm astarıdır yaşamanın Bundandır yüzünün pahalıya gelmesi
(…)
Yağmuru iliştirdin gömleğinin yakasına Bir de besmele kokan ellerini İyi ki kimse bilmiyor Kalbinin o en eski söküklerini
Necmettin Evci, Mehmet Sait Çalka, Abdullah Rıfatoğlu ve Hayrettin Taylan incelemeleriyle okurun karşısında. Doç. Dr. Mehmet Sait Çalka “Edip Ahmed Yükneki’nin Atabetü’l-Hakayık’ında Ayeltler Işığında Kuran Ahlakı” adlı incelemesinde Atabetü’l-Hakayık’ta ele alınan konuların hangi ayetlerden yola çıkılarak şiir diline aktarıldığının izini sürüyor. Buyurun tadımlık bir dilime: “Atabetü’l-Hakayık’tan sınırlı sayıda aldığımız ve Kur’an ayetlerinin adeta bir tercümesi niteliğinde olan bu örnekleri artırmak gayet mümkündür. Bu değerlendirmelere bakıldığında Atabetü’l-Hakayık’ın içinde barındırdığı nasihatlerin asıl kaynağının şüphesiz Kur’an-ı Kerim’in ahlaki telkinleri olduğu görülmektedir. Hatta söz konusu bu ayetlerin, o dönem insanının anlayışına uygun ve manzum bir şekilde Türkçeye çevrildiğini söyleyebiliriz.”
Nurşah Karaca, Seher Özden Bozkurt, Semra Saraç, Fatma Balcı, Züleyha Kayaoğlu Eker ve Mehmet Gül öyküleriyle bu sayıda Ay Vakti okurunu selamlıyor. Semra Saraç’ın “Yol Kesici” adlı öyküsünden tadımlık bir bölüm:
– Dur! Sözünü bırak! – Anlamadım? – Sözünü bırak! Yaz şuraya bir iki satırda öyle git. -Acelem var kardeşim durdurma, öyle hızlı akıyor ki zaman yetişemeyeceğim. – İşte onun için yaz. Yoksa seni tanıyamayacağız. Buradayken ne hâlde olduğunu, gelmişken ve giderken ne düşündüğünü bilemeyeceğiz. – Herhangi bir fevkaledelik yok ki bende. İşte herkes gibi gelmişim, işte herkes gibi gidiyorum. Düşündüklerimse herkes gibi, hep aynı tekrar. – Yine de sen yaz, bir imza atar gibi.
Nalan Bülbüler, Ayhan Sağmak, Niyazi Karabulut ve Şeref Akbaba denemeleriyle bu sayıda okura sesleniyor. Nalan Bülbüler’in “Çeşme” adlı denemesinden bir paragraflık paylaşıma buyurun:
“Kimler eğilip su içti avuç avuç önünde sorsak bir anıt çeşmesine. Bir adın vardır senin herkesin bildiği. Bir de kitaben alnında. Tasın zincirlidir koluna. Dört yüzün ve tüm bedeninle dönersin insanlara. Hayatın içindesindir etrafında akar zaman. Sen devam edersin akmaya, dağıtmaya. Yolu düşen, su içen, soluklanan, kitabende bulur o günkü nasihatini:
Bak şu çeşmenin taşına Su içecek tası yok Kırma kimsenin kalbini Yapacak ustası yok
Ay Vakti emin adımlarla yürüyor edebiyat vadisinde. Bir karınca misali güzel ve hikmetli sözlerden oluşan tohumlar, meyveler, ürünler saçıyor insanlığa. Geleceğe dair umudumuzu diri tutuyor her daim. Nice sayılarda buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olunuz.


“GÜL YETİŞTİREN ADAM” RASİM ÖZDENÖREN

İçim Viran Olmuş Bir Bahçe Başımı Vursam Taşlara Bir Ah

BU SEFER KOSOVA’YA MURAT HÜDAVENDİGAR’I ANMAYA -İkinci Kısım-

Çok Okunanlar
- Edebiyat-
Günden Güne Kaybolan Değer: Dostluk
- Edebiyat-
İyi Ki Şairler Var-1
- Din ve Hayat-
Hz. HÜSEYİN / HÜSEYİN KÂŞİFÎ FUZÛLÎ /ÂŞIK ÇELEBİ
- Kültür Sanat-
İstanbul’da Şeyh Hamad Çeviri ve Uluslararası Anlayış Ödülü Hakkında Görüşmeler gerçekleştirildi
- Din ve Hayat-
Muharrem: Hüseyin-i Kerbela’yı Elvan Eden Gün
- Edebiyat-
Zuhurat İşte!
- Edebiyat-
“Gül Yetiştiren Adam” mı “Diren be Moruk, diren!” mi?
- Edebiyat-
AY VAKTİ (Sayı: 199 TEMMUZ-AĞUSTOS 2022)