Bizimle İletişime Geçin

Edebiyat

AY VAKTİ (Sayı: 200 EYLÜL-EKİM 2022)

Ay Vakti’nin 200. sayısı yeni elimize ulaştı. Ay Vakti’nin ikinci dalyası. Bu sayıda kapağa “Yol sabırdır, yürüyüşe devam” mottosu yerleştirilmiş. Ay Vakti’ne nice dalyalar dileriz.

EKLENDİ

:

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Sayın Şeref Akbaba “Kıyas-ı Nefs Mizan-ı Adalettir” Ay Vakti dergisinin 200. sayısına değinmiş. Ay Vakti dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sayın Akbaba yazısında şunları söylüyor: “Ay Vakti… Yani ‘biz’ tam yirmi iki yıl ve 200 sayıdır önce aynaya bakıyoruz… Anlattıklarımız kanayan yaralarımızdır, anlatamadıklarımız yutkunduklarımız. Bunca yıldır her yazıyı derleyip topladık da bir kendimizi toplayamadık biten günün sonunda… Üçüncü çoğul şahısta kalınca birinci tekliğin dertleri ertelendi hep yarına. Yağmurlu ve soğuk güz sokaklarında savrulurken hayat, ‘biz’ sıcak ve samimi bir kelimeyle gönül kapılarınızı çalmak için Selman-ı Pak yokuşunda yorulmayı seçtik. Güzellik burcunda yüreklerin kamaşması için sesimize gül rengini verdik… ‘O güzeldir, güzeli sever’ diyerek harfi kelimeyle, kelimeyi cümleyle, mısraı şiirle bütünledik…

Sadece yolda olmak değil, ‘doğru yolda’ olmaktı bütün gayemiz… İçi dışı birdir Ay Vakti’nin… Dergi sayfalarında bir şiire tutunup göğe kanat çırpan kumru, her cuma pencerede nasibince yemlenir, demlenen çay buğusuna bakan gözlerin şaşkınlığında. Biri binle hemhal etmenin gayretidir mücadelemiz. Yarı yolda kalmayan bir kalbin inşasına bazen şiir, bazen sihir taşır kelimelerimiz. Takdirin ölçüsü nedir, bilinmez lakin değerin ederine paha biçilmez biliriz. Biliriz manayı taşıyan kelimeler diyarında varolmanın ne denli zor olduğunu… Bundandır ki yalınkılıç çıktığımız bu yolda önce nefsimize ‘sabrı ve hakkı’ telkin edenlerdeniz.”

Nurettin Durman, Nurullah Genç, Adem Turan, Özcan Ünlü, Mehmet Aycı, Recep Garip, Şakir Kurtulmuş, Ferman Karaçam, Mustafa Yürekli, Arif Dülger, M. Hanefi İspirli, Selami Şimşek, Ömer Hatunoğlu, Ali Yaşar Bolat, Yavuz Ertürk, Kamil Eşfak Berki, Erol Erdoğan, Ziya Karatekin, Ferhat Öksüz, Semra Saraç, Bekir Oğuzbaşaran, İsmail Bingöl, Güven Fatsa, Mustafa Küçüktepe, Hüseyin Çolak, Mehmet Baş ve Muhammed Korkmaz bu sayının şairleri. Değerli şair ve yazarımız bilge insan Kamil Eşfak Berki’nin “Kudüs’den Gelirem” şiirine buyurun:

KUDÜS’DEN GELİREM

Benim ağzım tertemiz                                                                                                                                                                                     

gömleğim kirli                                                                                                                                                                                          

Siz gecenin ağzına dayayın alkolölçerinizi  

Ben Kudüs’den gelirem                                                                                                                                                                         

Kudüs’ü bilin elbet                                                                                                                                                                               

Gözlerimin kaymışlığı                                                                                                                                                                         

oradandır be gardaş                                     

“Süleyman Çelebi ve Mevlid” Dosyası 200. sayının sayfalarına ayrı bir bereket katmış. Mustafa Özçelik “Mevlid’in Kaynakları”nı, Prof. Dr. Alim Yıldız “Âb-ı Hayat İçmiş Gibi” Mevlid’den bir beyti, M. Muhsin Kalkışım “Mevlid-i Nebi Üzerine Birkaç Not”u ve Yılmaz Öksüz “Gel Berü Ey Aşk Oduna Yanıcı” adlı yazısında aşk temasını ele alıyor. Buyurun Mustafa Özçelik’in “Mevlid’in Kaynakları” adlı yazısından tadımlık bir bölüme: “Sonuç olarak Mevlid, beslendiği bu önemli kaynaklardan da anlaşılacağı üzere ilim ve irfan ehli, edebî gücü yüksek bir isim tarafından kaleme alınmıştır. Sağlam bir temele sahip olduğu için de asırlar içinde ortak inanç ve kanaatlerin tercümanı olmuş, bunlar gayet sanatkârane şekilde dile getirildiğinden önem ve değerinden hiçbir şey kaybetmeden bugünlere gelmiştir. İşte Mevlid, bütün bu özelliklerinden dolayı her yönüyle olduğu gibi kaynakları itibariyle de ele alınması, değerlendirilmesi, istifade edilmesi gereken bir eser özelliği taşımaktadır.”

Salih Uçak, Muhsin İlyas Subaşı, Mahmut Bıyıklı, Mehmet Aksu ve Şeref Akbaba  Ay Vakti’ne ilişkin anı ve değerlendirme yazılarına yer verirken Naz da Ay Vakti Kitap’tan çıkan Şeref Akbaba, Salih Uçak, Semra Saraç, Ferhat Öksüz, Nurşah Karaca, Selami Şimşek, Mustafa Küçüktepe, Ali Yaşar Bolat ve Yavuz Ertürk’ün kitaplarını tanıtıyor. Mahmut Bıyıklı “Derdi Olan Dergiler” adlı yazısında Ay Vakti’ne ilişkin şunları söylüyor: “Ay Vakti gibi 200 sayıdır okuyucusunu yola çağıran müstesna dergilerimizin varlığı bizim umudumuzu artırmakta ve heyecanımızı diri tutmaktadır. Derdi, davası, misyonu olan, geleneğe yaslanan ve gelenek oluşturan dergiler geleceğimizi inşa eden ocaklar olacaktır. Çağ yangınına karşı su taşıyan sakalar olan kahraman dergi emekçilerinin başımız gözümüz üstünde yeri vardır.”

Nurşah Karaca, Seher Özden Bozkurt, Fatma Balcı, Emrah Bilge Merdivan, Behçet Gülenay, İbrahim Kaya, Suat Tekin, Müjdat Er ve Züleyha Kayaoğlu Eker bu sayıda Ay Vakti dergisinin öykücüleri. Suat Tekin’in “Mangal” adlı öyküsünden tadımlık bir bölüm:

“Evden çıkarken kapıda durdu, Kadriye’ye baktı. Kadriye penceredeydi. Yazmasının ucunu iki dudağının arasına almış, utana sıkıla ona bakıyordu. Gören olup olmadığını anlamak için sağına soluna baktı, kimseyi göremeyince elini hafifçe kaldırarak salladı, ‘Güle güle’ dedi. Mazhar, bir gören olur korkusuyla el sallamadı. ”

Necmettin Evci, H. Ömer Özden, Mustafa Özel, Talip Çukurlu, Bilal Kemikli, Mustafa Uçurum, Erdoğan Muratoğlu, Ömer Eski, Doç. Dr. Abdulkadir Dağlar, Necip Asım, Hayrettin Taylan, Eyyüp Azlal, Hasan Tiyek ve Abdullah Ömer Yavuz deneme ve incelemeleriyle Ay Vakti’ndeler.

  1. Ömer Özden “Yazma(k) Sanatı” adlı denemesinde bizlerle düşüncesini paylaşıyor: “Her yeni yazıya başlamak, adeta doğum sancısı çekmek gibidir. Önce ilk cümleyi oluşturmanın sancılarını çeken yazar, belki de bu ilk cümleyi oluşturabilmek için onlarca deneme yapar. İlk cümle yazıldı mı bu kez ilk paragrafın sancısı, ardından ana konuya giriş derdi, peşinden nasıl sonuçlandıracağı… Kısacası her yazı bir dert, sonuçlandırılmış her yazı da bir sevinçtir.”

Hatice Bengisu, Ağaç Baskı ile Ay Vakti’nin 200. Sayısına mühür vuruyor.

Ay Vakti 200. Sayısında okurunu dolu dolu karşılamış. Bu, gelecekte de Ay Vakti’nin umut kaynağı. Usta yazarlar ile ilk defa bir çalışması dergide yayımlananlar aynı atmosferi soluyorlar. Yazarları da okurları da Ay Vakti’nin hem patronu hem işçisi… Bu türden birliktelikleri sürdüren Diriliş neslinin gönül dostlarına selam olsun. Allah (CC)’tan Ay Vakti’ni “Dosdoğru Yol Üzere” nice sayılara ulaştırmasını dilerim.

Allah’a emanet olunuz Efendim.

(Not: Ay Vakti Dergisi Yönetim Evi ve Yazışma: Selami Ali Efendi Caddesi No:27 Daire:5 Üsküdar-İSTANBUL. Web: www.ayvakti.net)

Daha Fazla Yükle

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar