1. Anasayfa
  2. Şahsiyet

Bir Âkif Rüyası

Bir Âkif Rüyası
0

İstiklâl Marşı’nın Kabul Yıldönümü Vesilesiyle

“İstiklâl Marşımızın Bülbülü Mehmet Âkif”[1] İsimli eserim yeniden basıldı.

 

Gece rüyada Mehmet Âkif’i gördüm. Ömrünün kemâl döneminde. Nûrânî bir çehre. Son kurulan hükümette bakan olmuş. Çok sevindik.  Toplumda “bu işi en iyi o yapabilir” kanaati var. Herkes memnun. O ise çok sevinmiş gibi değildi. Belli ki çok yalvarmışlar ona, ikna etmek için. O da onları kıramamış, kabul etmiş.

Yeni kurulan Kabinede, Millî Eğitim bakanı . Başbakan da Eski Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik veya Binali Yıldırım… Bakanlar Kurulu ilk toplantısını yaptı. Ertesi gün özellikle gazete aldım. Toplu fotoğrafa bakmak ve gazetenin o nüshasını saklamak için.  Âkif, başbakanın sağında ve yanında oturuyor. Eski hüznüyle ve ciddiyeti ile.O güzelim kıyafetiyle.

Benim derdim fotoğraf.

Âkif’in çok yakınında olan tanıdık bir Bursa milletvekilini aradım buldum ve şunu teklif ettim: Bugüne kadar Âkif ve İstiklâl Marşı hakkında kitap yazmış olanları Ankara’ya davet edin, hem Âkif ile cemal cemale görüşelim, sesini duyalım, hem de toplu bir fotoğraf çektirelim, tarihî bir fotoğraf olur”  Uygun buldu. “ Ayarlamaya çalışayım, şu tebrik hay u huyu bir bitsin”  dedi ve ilave etti: Sen de tarih düşürürsün..

Eyvellah dedim.

Zuhûrata tabiyiz..

Kalktım, seher vakti tarihi düşürdüm:

Ünvanı: İslâm şâiri Mehmed Âkif

Sonra İstiklâl şâiri Mehmed Âkif

Altı cihetten bir sadâ yükseliyor:

“VE O SAFAHÂT ŞÂİRİ MEHMED  ÂKİF”  1442

*

Sonra Safahat’tan tefe’ül ettim.

Açtım, son beytinde rüya ve hülya olan şu manzume çıktı:

Âlemde edâniye müdârâdan usandım

Nâ-hak yere takdir ile gavgadan usandım

İkbâl , etek öpmekle müyesser olacakmış

Ben öyle rezilâne temennâdan usandım

Beyhûde imiş ettiğim ümmid-i terakkî

Bir şey diyemem zaten o sevdadan usandım

Allah bilir devlet-i dünyada gözüm yok

Devlet değil a şimdi bu dünyadan usandım

Nâ-merde değil, merde değil, ferde inanma

Ben herkesi hayretle temaşâdan usandım

Şeh-râh-ı sadâkatde devam etmeli derdim

Heyhât bugün işte o da’vâdan usandım

Dergâh-ı tehammülde sebât etmeyi kurdum

Allah’a bile derdimi şekvâdan usandım

Geçtim feleğin bâğ u bahar u çemeninden

Hem-râzım iken bülbül-i şeydâdan usandım

İster isen ey fecr-i emel hiç görünme

Rüya gibi her dem seni hülyadan usandım.

Nasıl?

Yorum size ait.

İsterseniz rüya yorumlamada mâhir olan dostlarınıza danışınız. Yorum konusunda bendenizden bir şey beklemeyiniz.

Diyebilirsiniz ki Âkif’in yayınladığı yedi kitapta bu şiiri aradım, bulamadım. Haklısınız. Safahat’ın şairi tarafından Safahat’a alınmayan şiirlerdendir.

Peki, bu şiiri bize kim ulaştırmış?

Onu da unutmayalım.

Rize’li Süleyman Taşçıoğlu. Bu zat, Âkif Edirne’de Baytar Müfettiş Muavini iken (1893-1894) orada kitapçı imiş. Oğlu Ali Taşçıoğlu’ndan Kaya Bilgegil Hocamız almış ve 1972 yılında yayınlamış. Yani Akif’in doğumunun 100. Yılında. Terkib-i bend yeni basılan Safahat’larda var.

*

Şimdi, Ankara’dan dört gözle davet haberi bekliyorum.

Akif’i göreceğim.

Âkif ile fotoğraf çektireceğim.

Fotoğraf…

*

 

 

[1] Bendenizin bazı eserleri  Bursa’da basılır ve dağıtılır.

1951, Güneyce / Rize doğumlu. Güneyce İlkokulu (1960), İstanbul İmam Hatip Okulu (1970), Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü (1974) mezunu. Şebinkarahisar ve İspir liselerinde öğretmenlik yaptı. 1977 yılında Bursa Yüksek İslâm Enstitüsünde tasavvuf tarihi asistanı oldu. Doktorasını 1983’te “İbn Teymiye’ye Göre İbn Arabî” konulu teziyle tamamladı. 1989’da doçent, 1994’te profesör oldu. Çalışmalarını Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Tasavvuf Tarihi Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak sürdürdü. Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir. Deneme türündeki ilk yazısı “Onlar ve Biz”, Mayıs 1971 tarihli Hareket dergisinde yer aldı. Ürünlerini daha sonra Hareket (1970-80), Nesil (1978), Yönelişler (1983), Mavera (1984), Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Türk Edebiyatı, Yedi İklim, İktisat Fakültesi Dergisi dergileri ile Zaman ve Yeni Şafak gazetelerinde yayımladı. Araştırma ve incelemeleriyle Türkiye Millî Kültür Vakfı Jüri Özel Ödülünü aldı. İslâm dergisinin 1986’da açtığı araştırma yarışmasında “Zeynilerde Bir Sufî: Abdullatifi Kudsî” başlıklı çalışmasıyla mansiyon kazandı. 2002 yılında Metinlerle Günümüz Tasavvuf Hareketleri adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği Araştırma Ödülünü aldı. ESERLERİ: Din Hayat Sanat Açısından Tekkeler ve Zaviyeler (1977), Tasavvufî Hayat (Necmeddin Kübra’dan, 1980), İslâm’da Tenkid ve Tartışma Usûlü (Mîzanü’l-Hak, Katip Çelebi’den, S. Uludağ ile, 1981), Tasavvuf ve Tarikatler Tarihi (1985), Tasavvufî Hikmetler (İbn Ataullah İskenderî’den, 1989), Bursa’da Tarikatlar ve Tekkeler (2 cilt, 1991 ve 1993), Vahdet-i Vücud ve Muhyiddin İbn Arabî (İsmail Fenni’den, 1991),İbn Arabî’de Varlık Düşüncesi (Ferit Kam’dan, 1992), Niyazî-i Mısrî (1994), Tasavvuf ve Tarikatler (1994), Eşrefoğlu Rumî (1995), Bursa Dergâhları (Yadigâr-ı Şemsî, Mehmed Şemseddin’den, Kadir Atlansoy ile, 1997), Evliya Menkıbeleri - Nefahatü'l Üns - Abdurrahman Cami (Lamiî Çelebî’den, Süleyman Uludağ ile, 1998), Gönül Mektupları (2000), Akşemseddin (H. Algül ile, 2000), Metinlerle Günümüz Tasavvuf Hareketleri (2001), Tasavvuf ve Tarikatlar Tarihi (2003), Metinlerle Osmanlılarda Tasavvuf ve Tarikatlar (2004), Mahabbet Mektupları (2004), Türk Tasavvuf Tarihi Araştırmaları (2005), Dervişin Hayatı Sufînin Kelâmı (2005), Bursa’nın Gönül Sultanları (2006), Dildâr-ı Şemsî-Niyazî-i Mısrî’nin İzinde Bir Ömür Seyahat (Mehmed Şemseddin Mısrî’den, Y. Kabakçı ile, 2010), Bursa’da Kırklar Meclisi (2011), Buhara Borsa Bosna (2012), Türkistan'ın Işığı Necmeddin-i Kübra, Türküstan Diýarynyň Şuglasy Nejmeddin Kubra (Türkmence), 28 Şubat Öncesi ve Sonrası Türkiye’de Dinî Hayat (2012), Miraciyye ve Bursalı Safiye Hanım’ın Vakfiyesi (2014), Yazarlık Hayatının 50. Yılı Ajandası, Emir Sultan, Konuk Öğrencilerle Gönül Gönüle, Annem Babam ve Oğlum, Derviş Yunus Emre, Bursa’nın Gönül Doktorları,

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir