1. Anasayfa
  2. Din ve Hayat

Bir Bakış Nelere Kadir

Bir Bakış Nelere Kadir
0

Peygamberimiz (s.a.v.), “gülümsemek sadakadır” buyurdular.

Bu hadisi, “din samimiyettir” hadisiyle beraber düşündüğümüzde samimi/içten gülümsemek bir sadaka olur.

Başta anne/baba ve eğitimciler olmak üzere çocuklarımızla ilişkimizde en çok dikkat etmemiz gereken konunun onların gözlerine samimi/içten bir gülümseme ile bakmak olduğunu düşünüyorum.

Bir öğretmen sınıfa girdiğinde, anne/baba eve geldiğinde çocuklara içten bir gülümseme ile bakıp onları selamladıklarında yapılması gerekenin yarısı yerine gelmiş demektir.

Allah Resulü diğer bir hadisinde bakışa farklı bir açıdan dikkat çeker:

“Nazar haktır, insanı kabre, deveyi ibriğe sokar.” (Keşfü’l-Hafâ)

Bazı nazarlar insanı kabre sokmasa da bir kara delik gibi muhatabının bütün enerjisini bir bakışla yok eder.

Anne/baba ve öğretmenden çocuğa yönelen “acı bir tebessüm”de aşağılama, tahkir, küçük düşürme, “senden olmaz” deme  insanın enerjisini öldüren bir zehirdir.

Dolayısıyla asık bir surat, acı bir tebessüm de nazar kadar negatif bir etkiye sahiptir.

Olaya bir de tersinden bakalım.

“Bir nazar-ı peygamber birden bire kalb eder bir bedevî câhil, bir ârif-i münevver, 

Eğer mizan istersen: İslâm’dan evvel Ömer, İslâm’dan sonra Ömer.” (Lemeat)

Bu sebeple çevremize iyi bir nazar, samimi bir gülümseme ile bakalım.

Bir tebessümü çok görmenin ne yıldızları kaydırdığını unutmayalım.

1969’da Tokat’ta doğdu. İlkokulu Çeltek Köyü İlkokulu'nda, Ortaokulu Zile'de tamamladı. Sağlık Meslek Lisesi'nin iki yılını Kırklareli, son iki yılını da Konya'da okuyarak 1987 yılında mezun oldu. 1993’de S.Ü. İlahiyat Fakültesi’ni, 1996’da Konya Sağlık Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. 1997-2000 yıllarında Yüksek Lisansını İslam Mezhepleri Tarihi alanında “İslam Düşünce Tarihinde İlk Akılcılar: Mutezile” teziyle tamamladı. 2017’de başladığı Kelam Anabilim dalındaki “Kelam İlminde Yenilik Arayışları ve M. Şerefeddin Yaltkaya’nın İctimai Kelam Projesi” başlıklı doktora çalışmasını 2023'de tamamladı ve Kelam alanında doktor oldu. 1987-1996 yıllarında Sağlık Bakanlığı, 1996-2015 yıllarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda çalıştı. 2015-2019 yıllarında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya ve Afyonkarahisar İl Müdürlüğü görevlerini ifa etti. 2019’dan beri Selçuk Üniversitesi’nde çalışıyor. 2019-2021 Yılları arasında Engelli Öğrenci Birimi koordinatörlüğü yaptı. Haziran 2023 tarihinden itibaren ise S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Nasreddin Hoca Uygulamalı Ana Okulu Müdürlüğü görevini yürütüyor. Yazarımızın birçok eseri bulunmaktadır. Türk Aleviliği” (2006), “Aile Huzur ve Mutluluğu için 9 S” (2013’), “Anadolu Aleviliği” (2013), “Akıl” (2016), “Bilge Kral Aliya’nın Camisi” (2018) adlı kitapları bunlar arasındadır. İngilizce ve Arapça bilen yazar evli ve 3 çocuk babasıdır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir