Dünden Bugüne
Dünden Bugüne – 7
EKLENDİ
-:
Yazar:
Erdoğan Muratoğlu
Haziran ayı, artık eğitim öğretim döneminin sonu tüm eğitim kurumlarında. Aynı zamanda sınavlar ayı… 2023 yılı Haziran’ı ülke çapında bol yağışlı geçti. 28 Haziran 2023 Kurban Bayramının ilk günü… Kurban Bayramımız şimdiden mübarek olsun.
Dünden Bugüne-7’de bu ay inşallah, edebiyatımızın önemli isimlerinden şair, deneme, sohbet, öykü ve roman yazarı Cahit Zarifoğlu’nu misafir edeceğiz. Cahit Zarifoğlu 1 Temmuz 1940 doğumlu. 7 Haziran 1987’de Hakk’ın rahmetine kavuştu. İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı mezunu. Gazetelerde ve Trt’de çalışan Cahit Zarifoğlu ilk dergisi Açı’yı 1962 yılında, arkadaşlarıyla birlikte Mavera dergisini 1976 yılında çıkardı. Şiir, öykü, günlük, deneme, sohbet, roman vb. türlerde yirmiyi aşkın eseri bulunan Zarifoğlu, Küplüce Mezarlığına (İstanbul) defnedildi. A. Cahit Zarifoğlu’nu vefatının 36. Yılında “İbadet” adlı denemesini paylaşarak rahmetle anıyoruz. İyi okumalar.
İBADET
Cahit Zarifoğlu
İbadetin amacı sık sık ve yoğun şekilde Allah’ın hatırlanması.
Mü’minler Kur’an’ın emri gereği “Allah’ı anmak için namaz kılar.” Bundan çıkarılacak en tabii mana, bu anışın dilin ucuyla değil, kalbin iştiraki ile olmasıdır. Yani kalp iştirak etmiyorsa, vücut görünüşte namazda olmasına rağmen, “Namaz kıl!” emri ifa edilmiş olmamaktadır. Namaz, kalbin iştiraki nisbetinde namaz olmaktadır.
Bütün ibadetler bu mana etrafında bir değere sahip.
İbadetin dışındaki bütün fiiller ise, onlarda, Allah’ın hatırda tutulması şartı ile ibadet mesabesinde…
Her dem Allah’ın hatırda tutulması ise kulun cehdi ile mümkün.
İslâm’ı öğrenmek, ilim tahsil etmek, emredilen ibadetlerin hikmetlerini araştırmak, duaları anlamlarını bilerek zikretmek yollardan bir yol ve sağlam bir yol.
Tasavvuf ise demirin tavında dövülmesi…
Kötü hasletlerden iyi hasletlere geçmek (Sefer ender vatan), zahir de halkla batında Hak’la beraber olmak (Halvet ender encümen), her nefeste uyanık gafletsiz bulunmak (Hoşi Derdem) ve fikrin dağılmaması için daima ayağın önüne bakmak (nazerender kadem) müride, kalbinde daima Allah duygusunu hazır tutmayı öğreten terbiye metotları…
Kalp ve fikir Allah’a yönelecek ki zikir de O olsun.
Fikir neyse zikir o,
Mevlâna Halid Divanında şöyle diyor:
“… Fani dünyaya meyleden kara bahtlı bir kimse, kendi bahtsızlığına kan ağlasa daha iyidir.”
Kul, “doğana benzeyen nefsin korkusundan, saksağan kuşu” gibi Allah’a veya aynı amaçla O’nun sevgililerine kaçacak. Her şeyleriyle Hazreti Peygambere benzemeye çalışan, onun yaptıklarını yapmaya çalışanların himayesine sığınacak.
“Necmeddin-i Kübra bir gün müridleriyle oturuyordu. O anda bir doğan kuşu, havada bir serçeyi müthiş kovalamaya başladı. Şeyhin bakışı da birdenbire kovalanan serçenin üzerine düştü. Serçe hemen dönerek doğanı yakalayıp şeyhin önüne koydu.”
Kalbin Allah duygusu, düşüncesi ile dolu olması, tefekkürün gelişmesine ve dolayısıyla kulun Allah’ın büyüklüğünü daha çok idrak etmesine ve imanının artmasına vesile…
Tefekkür sahipleri yere, göğe bakarak hikmetli düşüncelere dalarlar.
Bunun sonucu olarak Hazreti Peygamber’in şu duasındaki hikmetten nasiplenmeyi umarlar:
“- Yarabbi hakkındaki hayretimi artır.”
Allah’ı anmaktan başka bir amacı olmayan ibadetin Allah korkusu ve sevgisiyle, Allah’a yönelmeyle ifa edilmesi ondan fayda ummanın ilk ve temel şartı.
Kuddusi Baba divanında şöyle diyor:
“Her ne kim kişi severse ol ana ma’bud olur Aşıkın ma’budu Mevlâ kendüsi mes’ud olur Mâsivaya meyl eden Hak’dan cüda olur hemin Defter-i uşsakda anın ismi nâmevcut olur”
“Bir Değirmendir Bu Dünya, Cahit Zarifoğlu, Nehir Yayınları, İstanbul 1986, s. 112-114.”