Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

İstanbul’un En Büyük Kütüphanesi “Rami Kütüphanesi” Yoğun İlgiyle Karşılandı

EKLENDİ

:

Geçmişi 18. yüzyılın ortasına dek uzanan Rami Kışlası, aslına uygun restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa çalışmalarının ardından Türkiye’nin ve İstanbul’un bilgiye açılan penceresi Rami Kütüphanesi olarak yeniden hayat buldu.

250 Yıllık Tarih Geleceğe Kaynaklık Ediyor

Bugün İstanbul’un Eyüpsultan ilçesi sınırları içinde bulunan bu geniş arazi, Osmanlı Sultanı II. Mustafa döneminde (1695-1703) sadrazamlık yapan Rami Mehmed Paşa’ya sultan tarafından çiftlik olarak armağan edilir. Kayıtlara Rami Kışlası Çiftliği olarak geçen bu bölge ilk olarak Sultan III. Mustafa döneminde, Rumeli koluna sefere çıkan orduya lojistik destek veren ve bir takım ek hizmetler sunan bir alan olarak kullanılır. Ayrıca sultanların saltanat gezilerinde biniş-i hümayun alanı olur.

1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasının hemen ardından kurulan Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye ordusu için bu bölgede inşa edilen ve 1828 yılında kullanılmaya başlanan askerî kışla da Rami Kışlası olarak anılmaya başlanır. 1828-29 Osmanlı-Rus Savaşı’nda, Sultan II. Mahmud’un karargâhı olarak da hizmet veren Rami Kışlası, 1836-1837 yılları arasında Mühendishane talebelerinin de kışla içinde bulunan Mekteb-i Harbiye’ye taşınması ile yalnızca askerî bir üs olmaktan çıkarak bir bilim yuvası kimliği de kazanır.

I. Dünya Savaşı’nın ardından yer yer tahrip olan Rami Kışlası, Cumhuriyet Dönemi’nde işlevini korur ve 1971 yılına dek askerî amaçlı kullanılır. Bu tarihten sonra kışla mülki idareye devredilir.

250 yılı aşkın bir tarihi olan Rami Kışlası’nın kütüphane olarak yeniden yapılandırılması fikri “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” çalışmalarına dayanmaktadır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yoğun gayretleri ile 2014 yılında başlatılan Rami Kışlası restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa projesi, İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü yürütücülüğünde 3 aşamada gerçekleştirildi ve 2023 yılında tamamlandı.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından titizlikle yürütülen restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa çalışmalarının ardından tarihî Rami Kışlası İstanbul’un en büyük yaşayan kütüphanesi olmaya hazır.

250 yıllık tarihinin ihtişamını taşıyan; geçmişin tanığı, geleceğin kaynağı Rami Kütüphanesi, bireysel ve grup okuma salonları, etkinlik alanları, atölye mekanları, engelli bireylere uygun hazırlanan engelli merkezi ile söyleşi, seminer ve sergileme gibi farklı kullanım olanaklarına sahip büyük bir kampüs olarak tasarlandı.

Çocuklardan gençlere, üniversite öğrencilerinden akademisyenlere kadar herkese hitap eden bir kamusal alan olan kampüste 7/24 açık kütüphane günün her saati okuyucu ve araştırmacılara hizmet vermektedir.

2.5 milyon kitap, 4200 oturma kapasiteli Rami Kütüphanesi’nde 25 bin ciltilik Atatürk İhtisas Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi de bulunuyor.

Açılışı, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 13 Ocak Cuma günü gerçekleştirilen Rami Kütüphanesi açıldığı günden bugüne çalışmacılar ve okurlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Daha Fazla Yükle

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar