1. Anasayfa
  2. Ramazan

Paylaşma Zamanı

Paylaşma Zamanı
0

Hayatın beklenmedik acılarını, önlenemeyen kırıklıklarını eritmeye, ötekileştirmeleri sonlandırıp bencillikleri onarmaya ve uzaklıkları yakın etmeye muhtaç olduğumuz günümüzde, bölüşecek onca şey olmasına rağmen, her türlü paylaşıma sırt çevirerek; “Ben kendime yeterim. Kimseye ihtiyaç duymayacak kadar güçlüyüm!” gibi düşüncelere kapılmak ne kadar da aldatıcı…

Bizi bizden uzaklaştıran sınırsız dünyevileşme, maddileşme, hırs ve ihtirasın esiri olup, bireyselliğin ve bencilliğin girdabında, nemelazımcılığın kıskacında kalmak, haset ve kıskançlık hastalığına tutulmak ne kadar da hazin…

Oysa paylaşmak, gerçekte karşısındakinden bir şey istemek değil, ona bir şey vermeyi dilemektir. Bazen doğal bir güzelliği birlikte izlemektir paylaşmak… Yeri geldiğinde korkuları, endişeleri, yeri geldiğinde yetkileri ve yükümlülükleri birlikte sırtlayabilmektir.

Sevgiyi, mutluluğu, sevinci, acıyı, kederi, hüznü paylaşmak… Bir ekmeği ikiye bölüşmek…Sevgi dolu bir yüreği, bir fikri ve düşünceyi birbirimize açmak ne kadar da önemli…

Paylaştıkça nasibi çoğalır en kıt zamanların… Zaman kurtulur zamansızlığın yüklediği cezalardan… Kağıtlar dürülür gecenin koynuna… Kelimeler çoğalır biz paylaştıkça… Kelam susar, hitabı başlar sevenin sevdiğine… Israrlı sevmelerin başı ve sonudur paylaşmak…

Yetim bir çocuğun gözlerindeki ürkekliği sıcak bir okşayışa teslim etmek…  Gözlerimizin ferini paylaşmak bütün yetimlerle…

Paylaşmak… Kardeşliği, dostluğu, hayalleri paylaşmak… Özlemi, özgürlüğü, aldığımız havayı paylaşır gibi sabrı paylaşmak …

Suretimizin gönül aynasına yansıdığı şu Ramazan ayında kazandığımızı paylaşmak… İmsak vakitlerinde veya iftar sofralarında sıcacık bir aş ile duayı paylaşmak… Tesellisi kalmamış olan biçarelerle kucaklaşmak; evini, evladını, tüm sevdiklerini kaybeden yaralı yürekleri şefkatle sarmak…Yekvücut olup, bir olmanın, birlik olmanın, dayanışmanın en güzel örneklerini sunmak… Paylaşmak… Özveri, fedakârlık ve bütün güzellikler adına ne varsa harmanlayıp gönülden gönüle sunmak…

Paylaşmak… Karşımızdaki insanın derdi ile dertlenip, hüznünü ve acısını bütün azalarımızda hissedebilmek, sevinçlerine kendi sevinçlerimizden daha coşkulu çığlıklar atabilmek…

Paylaşmak… Hayatın bütün zorluklarına karşı bir cephede savaşan askerlerin edasıyla omuz omuza verebilmek, ipek böceği hassasiyeti ile ezelî ve ebedî kardeşlik bağını örebilmek…

İçinde bulunduğumuz şu mübarek ayda paylaşımı imanımızla temellendiren, “Ben”i “Biz” yapan dinimizin, rahmet kaynaklı şu çağrılarına kulak verelim:

“Sevdiğiniz şeylerden Allah için harcamadıkça iyiliğe eremezsiniz, her ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir!” (Âl-i İmrân, 3/92)

“Sizden biri, kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe mümin olamaz.” (Tirmizî, “Sıfatü’l-kıyâme”, 59)

“Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulur, hasta uzvun ızdırabını paylaşırlar.” (Buhari, “Edeb”, 27; Müslim, “Birr”, 66 )

“Komşusu açken kendisi tok yatan gerçek mümin değildir.” (Müslim, “İman”, 74)

İşte Ramazan ayı, kardeşliktir, dayanışmadır, paylaşmadır. Kimsesizlerin kimsesi olma, rızkı bölüşme, Allah rızası için karşılıksız vermenin mutluluğunu derinden hissetme, fakirlere, kimsesizlere, yetimlere ve darda kalanlara gönüllerimizi açma vaktidir. Bir garibin duasından nasip alma, olma, Kırık bir kalbe merhem, mahzun bir gönle derman olma mevsimidir. Bir muhtacın sofrasında iftar sevinci, bir yetimin başına dokunan şefkat eli, bir mazlumun aşına katık olma anıdır. Zekâtlarımızı, fitre ve sadakalarımızı ihtiyaç sahipleriyle buluşturma anıdır.

O halde fert ve toplum olarak merhamete, sevgi ve saygıya ve birbirimizi anlamaya muhtaç olduğumuz günümüzde, içinde bulunduğumuz bu ayı yalnız kendi dünyamızda, kendi hanemizde, kendi sofralarımızda yaşadığımız bir neşe olarak görmeyip güzellikleri yoksullarla, yetimlerle, kimsesizlerle ve yüreği yaralı insanlarla paylaştığımız bir ay olarak değerlendirelim.

Bencilliği, menfaati ve çıkarcılığı frenleyip, yardımlaşmayı, dayanışmayı ve diğerkâmlığı çoğaltalım. Unutmayalım ki, paylaştıkça sevinçler artar, acılar azalır.

Gitme ey yolcu, beraber oturup ağlaşalım

Elemim bir yüreğin kârı değil, paylaşalım” (M. Akif Ersoy)

mısralarıyla yeniden yankısını bulsun duygularımız gönüllerimizde…

Öyleyse haydi paylaşalım… Şimdi paylaşma zamanı…

1967 yılında Erzincan/Kemah’ta doğdu. İlkokulu ve İmam Hatip Lisesini İstanbul-Üsküdar’da bitirdi. 1985 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandı. Burada 1 yıl öğrenim gördükten sonra Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne geçti ve 1989 yılında buradan mezun oldu. 1998 yılında “17. ve 18. yüzyıllarda Osmanlı’da Hırsızlık Suçu ve Cezası” adlı teziyle doktor unvanını aldı. 1990 yılında göreve başladığı Üsküdar Küplüce Cami’inde 13 yıl İmam-Hatiplik görevinden sonra 2002 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı oldu. 2005-2010 yılları arasında Dini Yayınlar Dairesi Başkanlığında Derleme ve Yayın Şubesi Müdürlüğü, 2011-2017 yılları arasında da Bilgi Yönetimi ve İletişim Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2018 yılında da Başkanlık Müşaviri oldu. 2018’de “Osmanlı Toplumunda Zındıklık -Patburunzâde Örneğinde Bir İnceleme” adlı temel çalışmasıyla, Doçent unvanı aldı. “Kemah Âlimleri”, “Ehl-i Beyt Sevgisi”, “Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed”, “Eyvah Gıybet Ettik”, “Madde Bağımlılığı”, “21. Yüzyıl Türkiye’sinde Din ve Diyanet I-II, Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, (Derleme)”, “Osmanlı Toplumunda Zındıklık – Patburunzâde Örneğinde Bir İnceleme –“ başlıklı kitapları, çeşitli dergilerde yayımlanmış makaleleri ve denemeleri yanında II. Uluslar Arası Dini Yayınlar Kongresi’nde sunduğu “Türk Sinemasında Din ve Din Adamı İmajı” adlı bir tebliği bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir