1. Anasayfa
  2. Düşünce

Rehberliğe Rehberlik

Rehberliğe Rehberlik
0

Arama-kurtarma-barınma ihtiyacının giderilmesine dönük faaliyetlerin ardından en önemli hizmeti, başta çocuklar olmak üzere afetzedelere yönelik manevi-psikolojik rehberlik oluşturuyor. Felaketin yol açtığı travmaların, derin yaraların olabildiğince çabuk atlatılıp hayata tutunmayı sağlama noktasında fevkalade önemli olan bu hizmet, en az arama-kurtarma faaliyeti kadar profesyonellik gerektiriyor.

Bunun en önemli adımının, rehberliğe rehberlik olduğunu düşünüyorum.

Manevi-psikolojik rehberlik faaliyetinde kesinlikle yapılmaması, uzak durulması gereken temel bilgiler yanında yaş, cinsiyet, medeni hal, ekonomik durum, eğitim seviyesi, felaketten etkilenme yönü (yetim, öksüz, dul…) ve derecesi (can kaybı, maddi kayıp, her ikisi), uyruğu gibi özel durumlar için ayrı ayrı ve olabildiğince ayrıntılı broşürler ve kitap listeleri oluşturulmalıdır. Ayet, hadis, kelam-ı kibâr, hikmetli kıssalara hangi durumlarda, nasıl ve ne derinlikte yer verilmelidir. Manevi-psikolojik reberlik dili ve üslubu…

Bu önemli hizmeti fiilen yürütenlerin tespitleri ve karşılaştıkları sorunlar temelinde uygulayıcılar düzenli eğitime tabi tutulmalıdır.

İhlasla ve fevkalade emekle yürütülen manevi destek faaliyetinin amacını en iyi şekilde gerçekleştirebilmesi için rehberliğe rehberlik oldukça önem arz etmektedir.

Rehberlik ve destek, hasara yol açmamalıdır.

Ordu İmam Hatip Lisesi (1988) ve Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden (1993) mezun oldu. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak akademik hayata başladı (1993-1996), ardından mezun olduğu Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne döndü (1997). Bir yıl süreyle (1999) Ürdün Üniversitesi'nde dil eğitimi aldı ve sahasıyla ilgili araştırmalarda bulundu. 2001'de doktor, 2005'te doçent, 2011'de profesör oldu. Halen Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. İslam Hukukunda Özel Mülkiyet ve Sınırlamaları, İslam’da Kolaylaştırma İlkesi-Azimet Ruhsat İlişkisi, İslam Hukukunda Ehliyet Teorisi, Dinî-Fıkhî Açıdan Komşuluk Hukuku, Günümüz Fıkıh Problemleri, İslam Hukuku El Kitabı, İslam Hukukuna Giriş gibi müstakil ve müşterek eserleri yanında, hakemli dergilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir