Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

Ruhsatsız 02: Horozun İç Gıdıklayıcı Ötüşü

EKLENDİ

:

Genel yayın yönetmenliğini M. Burak Çelik‘in, sorumlu yazı işleri müdürlüğünü Kadir Tepe‘nin yürüttüğü ve ekibinde Yasin Taçar’ın, Kürşat Çelik‘in, Bayram Zıvalı’nın, Merve Yaylacık’ın, Merve Yavuz Çelik’in, Feyza Nur Ertuğrul’un, Hamza Eren Sarıçam’ın ve Abdullah Enis Savaş‘ın bulunduğu İki Aylık Edebiyat ve Fikir Dergisi Ruhsatsız’ın ikinci sayısı çıktı.

Ruhsatsız, ikinci sayısında “Edebiyat ve Genç Yazar Kavramı: Yaşlıları niçin öldürmeliyiz?” dosyasını merkeze aldı.

 

M. Burak Çelik, giriş yazısında şu hususa dikkat çekiyor: “Dosya konumuzdaki ‘yaşlılar’dan ve sloganımızdaki ‘dinozorlar’dan kastımız asla bir insanın dünyada geçirdiği zamanla ilgili değil. Köşe başlarını tutmuş, yıllardır aynı metinleri yazan ve mahalleye girmek isteyen herkese de aynı metinleri yazdırmak isteyen her yaştan yazarı/şairi kastediyoruz. Bu yüzden dergide de yaş sınırımız yok, bir anlayış sınırımız var.”

İkinci sayıda yer alan şairler ve şiirleri şunlar: Kadir TepeFalan Festekiz“,  M. Burak ÇelikAbi Park Etme Buraya Demokrasi Gelecek“, Ali Oturaklıİkinci Yeni Okudum”, Kadir DanişNaat Madrigal“, Merve YaylacıkKarar IV“, Bayram ZıvalıFrankfurt’la Kim İlgileniyor?“, Abduhâlik AkerAleykümselam“, Can ÜlgenGerçek Zaman Üzerine Yazılmış Methiyeler“, Berat KorkmazDaha Demin Bir Çocuk Allah’tı“, Burak DemirtaşNeuropoetica“, Muharrem DemirciYaban Ağrısı“, Yahya ÇerkezÇoktandır Ninni Duyuyor Kulakların“, Taha Ömer BilikOrta Asya’dan Bağıran Egzistansiyalist Bir İkircik“, Ahmet ŞenHâl Çaresi“, Dursun BulutHainler Ölür Kötüler Yaşar” ve Serdar AydınBir Kars Treni İçin Uzun Hava Denemesi”.

Ruhsatsız 2 çeviri şiirlerle de göz doldurmakta. Abdullah Enis Savaş, John Murillo’nun “Mecaz Üzerine” isimli şiirini, Bayram Zıvalı’yla Belkıs Kılıç, Stefan Zweig’ın “Brugge” isimli şiirini, Nazlı Ulaş, Adam Zagajewski’nin “İstanbul” ve “Gezintiye Çıkan İhtiyar Ressam” isimli şiirlerini Türkçe söyledi.

“Edebiyat ve Genç Yazar Kavramı: Yaşlıları niçin öldürmeliyiz?” dosyasına katkı sağlayan yazarlar ve yazıları okurunu heyecanla bekliyor: M. Burak ÇelikŞairlikte Yaşa Takılanlar”, Kadir TepePeter Pan Sendromu yahut Distemper”, Eray SarıçamGenç Şair: Erkek-Ses, Kadın-Ses, Travesti-Ses”, Semih SamyürekGencin Âhisi Dinozorun Dâhisinden Yeğdir”, Ali SürmelioğluMuzdarip Ruh”, Hamza Eren SarıçamMükemmel Öykü Filtresi: Genç Öykücüler Gerçekten Genç mi?”, Yasin TaçarGençliğin Karşılaştığı Paradoks ve Bir Tohuma Yaklaşım”, Bayram ZıvalıŞiir Deneyimlenemez Ey!”.

İyinur Ergün’ün “Sinemanın Delisi” başlıklı yazısıyla –D İ P– bölümü açılıyor. Ergün, sinema yazılarına bu sayıda da devam ediyor. Mezkûr yazısında tüm zamanların en etkili film yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Tarkovski’den yola çıkarak deliliğin sınırlarını genişletiyor.

M. Burak Çelik, “Bir Kehânet Değil, Bir İnsanlık Çağrısı” başlıklı denemesinde toplum içindeki birtakım sıkıntıları farklı bir perspektif sunarak irdeliyor.

Ümit Köksal, “Kırk Yıllık Tanışıklık Hissi: Tomris Uyar’ın Gündökümleri” başlıklı yazısıyla Tomris Uyar’ın eser incelemelerine devam ediyor. Köksal, bu sefer de Uyar’ın günlüklerine değiniyor.

Mustafa Atikebaş, “Tanpınar’ı Savunmak” başlıklı yazısında Ahmet Hamdi Tanpınar üzerinden dile dair bir savunma üretiyor.

Selma Cansız, “Genç Hamza’nın Sancıları ya da ‘Nereden Biliyorlar Nasıl Yaşanacağını?” başlıklı yazısında Ömer Faruk Dönmez’in Hamza’sını inceliyor.

Feyza Nur Ertuğrul, “Mevlâna’nın Mesnevi’sindeki ‘Çâr-ı Yâr-ı Güzîn’” başlıklı yazısında Mevlâna’nın Mesnevi’sinde dile getirdiği dört halife hakkındaki verdiği bilgileri sunuyor.

Kadir Tepe’nin “Onaylanmamış Dünyanın Yasa Korucuları” başlıklı poetika yazısı ve Abdullah Enis Savaş‘ın birinci sayıda da Paul Valéry’den çevirdiği “Baudelaire’in Yeri” başlıklı metnin devamıyla (II) –D İ P– bölümü sonlanıyor.

İkinci sayının öykücüleri ve öyküleri ise şu şekilde: Bahri VardarlılarOrhan Pamuk’u Öldürdüğüm Gün“, Merve UygunÜç Gündür Kahve İçmedim“, Yasin TaçarAyşe Bencilleri Sevmez”, Hamza Eren SarıçamHavada Asılı Kalmış Kızıl Kum Taneleri“, Bartu ÇayBir Hacıhüsrev Makarası” ve Cihat TomrukHayat Kadar Gerçek; Yalan Hayat Kadar”.

 

Ruhsatsız 02 için iyi okumalar dileriz. Sağlıcakla kalınız.

 

Daha Fazla Yükle

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar