1. Anasayfa
  2. Düşünce

Sözün Sahibi

Sözün Sahibi
0

Söz söylemek, hikâye anlatmak asırlar boyu insanların zor zamanlarda kolay zamanlarda ilticagâhı olmuştur. Söz sihirdir kavl-i kadimi her dilde bir benzeri bulunmasa da her zihinde teslim edilen bir hakikattir. Bu sihir kimi etkiler, sihirbazı mı yoksa diğerlerini mi? Bu çözülmez, sırrına vakıf olunmaz bir muammadır. Söz şehvettir. Elde edilmek istenen her türlü şehvani isteğin kilidi de anahtarı da sözdür. Her kapıyı ardına kadar açmaz belki ama her kapıyı aralayan, düşmanı tereddüte düşüren, kılıç tutan eli gevşeten hep sözdür.

Asırlar boyu söz hiç sahipsiz kalmamıştır. Her zamanın ve her zeminin söz söyleyeni, hikâyesini dinleten vardır. Koca karılar, ak sakallılar, soytarılar, meddahlar… Sözün sahipleri her yerde farklı kimlikte ortaya çıkarlar. Bu insanların ortak özellikleri ortaya, meydana çıkmalarıdır. İnsanlar onların etrafında kümelenir, onların ağzına bakar, onlardan yayılan haleleri yakalamak için gözlerini kırpmadan dinlerler anlatılanı.

Söz ne kadar dikkat çekiciyse, anlatılan ne kadar insanları kendine bağlıyorsa bu şaheseri ortaya koyan sanatkâr da o kadar dikkate şayandır. Kimisi şöhret basamaklarını çifter çifter çıkarken, bazısı da sadece dar çevrelerde sesini duyurabilir. Sözün en hayran olunası yanı güzelliği ve kalitesi ile tanınırlığının arasında doğru ya da ters herhangi bir orantı olmamasıdır. Hayatınız boyunca dinleyebileceğiniz en iyi anlatıcı üç beş kişinin tanıdığı, köyünden hiç çıkmamış yengeniz olabilir.

Anlatacak hikâyesi, sözü süsleyecek kabiliyeti olmayan ama sözün büyüsüne kapılan biz faniler içinse tek teselli kimsenin görmediği, kimsenin takdir edemediği anlatıcıları dinlemek ve onlara hayran olmaktır. Şüphe yok ki söze sahip olmak, söz vasıtasıyla insanlara hâkim olmak bir mevhibe-i ilahidir. Okumakla veya okumamakla, gezmekle veya doğduğun yerde ölmekle bu iş arasında bir bağlantı yoktur. Yekten söylemek gerekirse söz söylemek ile başka herhangi bir şey arasında ilişki bulmak şimdiye kadar insanoğluna müyesser olmamıştır.

İyi bir yazar ve etkileyici bir hatip olmak için aciz insanın elinden dua etmekten başka bir şey gelmiyor.

 

Yusuf Esad Özgüner 2003 yılı Erzurum doğumlu. Aslen Adanalı. 2022 yılında Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Şu anda Boğaziçi Üniversitesi İktisat Fakültesi birinci sınıf öğrencisi.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir