1. Anasayfa
  2. Edebiyat
  3. Deneme

Hayatımızda Ne Çok Ne Az?

Hayatımızda Ne Çok Ne Az?
0

Bu memlekette ilim, fikir, eğitim alanında nicelik bakımından büyük gelişme olsa da nitelik olarak çok gerideyiz maalesef! Bu ülkede “zeki” çok, “akıllı” az; “bakan” çok, “gören” az; “konuşan” çok, “dinleyen” az; “dili olan” çok, “lisanı olan” az; “lafı olan” çok, “fikir sahibi” az; “kalem” çok, “kelam” az; “şiir yazan” çok, “şair” az; “tahsilli ve diplomalı” çok, “tefekkür eden” az; “düşünen” çok, “kitap okuyan” az; “kıraathane ve kahvehane” çok, “kütüphane” az; “akıllı tahta ve okul” çok, “akıllı eğitim” az; “yazan” çok, “okuyup anlayan” az; “yetenekli” çok, “keşfeden” az; “öğretmen” çok, “eğitimci” az; “öğrenci” çok, “talebe” az; “üniversite mezunu” çok, “evrensel düşünen” az; “bilim adamı” çok, “ilim ve irfan sahibi” az; “entel” çok, “aydın-münevver” az; “maddeyi bilen” çok, “kendini bilen” az; “gerçeği bilen” çok, “hakikati anlayan” az maalesef!

Günümüzde ve modern hayatta ahlaki kavramların içi boşaltılmış vaziyette: “Kalbi sağlam” çok, “yürekli” az; “malı olan” çok, “cömert” az; “tüketen ve tükenen” çok, “üreten” az; “yiyen” çok, “doyan” az; “kazanç” çok, “bereket” az; “para” çok, “şükür” az; “söz veren” çok, “emin insan” az; “eleştirmen” çok, “özeleştiri yapan” az; “güzel giyinen” çok, “içinde insan olan” az; “estetikten söz eden” çok, “güzel olan” az; “özgürlük edebiyatı” çok, “hür adam” az; “vatansever” çok, “fedakârlık yapan” az; “etik olan” çok, “ahlaklı” az; “kalbi temiz” çok, “merhametli” az günümüz dünyasında.

Dindarların sayısı artmakta ama dinî şuur azalmakta: İslam dünyasında “cami” çok, “namaz kılan cemaat” az; “Kur’an hafızı” çok, “Kur’an’ı anlayan” az; “Peygamber Efendimizi seven” çok, “sünnetine uyan” az; “başörtülü” çok, “tesettürlü” az; “tespih çeken” çok, “zikir” az; “keramet” çok, “istikamet” az; “şeyh” çok, “Allah dostu” az; “ölen” çok, “ölmeden evvel ölen” az; “muhacir” çok, “ensar” az maalesef!

Hayatın her alanında kaliteli ve şuurlu adam sıkıntısı had safhada: Bizim ülkemizde “makam sahibi” çok, “makama şeref veren” az; “hakim ve savcı” çok, “adalet” az; “ayak” çok, “baş” az; “siyasetçi” çok, “lider ve devlet adamı” az; “asker ve polis” çok, “güvenlik” az; “hastane ve hastalık” çok, “şifa veren” az; “evlenen” çok, “eş olan” az; “ev sahibi” çok, “yuva kuran” az; “çocuk sahibi” çok, “anne ve baba olan” az; “hal-hatır soran” çok, “muhabbet eden” az; “sosyal medya arkadaşı” çok, “sosyal olan” az; “dost arayan” çok, “dost olan” az; “gülen” çok, “mutlu olan” az; “aşktan bahseden” çok, “âşık olan” az; “eleştiren” çok, “mücadele eden” az; “realist” çok, “idealist” az; “âdem” çok, “adam gibi adam” az maalesef!

Bu vahim tabloya çok üzülüyoruz. “Daha ne var ne yok?” diye soruyorsanız, her şey var ama huzur, samimiyet ve edep yok. Bir de “Allah var, şeriki (ortağı) yok. O halde “Kahrın da hoş, lütfun da hoş!” diyebiliyorsak ne gam bize? Şair-Yazar-Akademisyen Kemal Sayar’ın ifade ettiği gibi: “Bu toprakların mayası kötülük tutmaz, iyileşeceğiz elbet.

Yarınki Türkiye’yi ve dünyayı kuracak; okuyan, tefekkür eden, sorgulayan, samimi, erdemli, vatansever, adil, hakikat sever, ilkeli, fedakâr, namuslu, saygılı, edepli, zarif, vefalı, cömert, kanaatkâr, azimli, sorumlu, sabırlı, cesur; iyilik, hayır, doğruluk, barış, kardeşlik, özgürlük ve haktan yana olan; zulme, haksızlığa kimden kime olursa olsun karşı çıkan gül yürekli insanlara selam olsun.

Bengisu arıyorum karanlık ruhlar içinde.
Pusulası şaşkın ozanlar arasında
Acının güldestesi oluyor kalbim.
Sevda tutsak oluyor canevinde
Baharı arıyorum kör ve sağır yüreklerde.
Hüzün yağmurları dökülüyor bütün hücrelerime!

1966 yılında Samsun/ Terme’de doğdu. İlk ve ortaokulla liseyi Terme’de okudu. 1988’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü’nden “Peyami Safa’nın Yalnızız Romanı Üzerine Bir İnceleme” adlı lisans teziyle mezun oldu. 1989 yılında İstanbul/ Kartal Anadolu Lisesi’nde Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak öğretmenlik mesleğine başlayan Ahmet Sezgin, çeşitli liselerde görev yaptı. Askerlik hizmetine Ankara/ Polatlı Topçu ve Füze Okulunda asteğmen öğrenci olarak başlayan Ahmet Sezgin, bu görevini Millî Eğitim’de asteğmen öğretmen unvanıyla tamamladı. Birçok dershanede öğretmenlik ve yöneticilik yapan Şair-Yazar Ahmet Sezgin, hâlen Terme’de Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesinde görev yapmakta; çeşitli okul ve kurumlarda eğitim ve kültür alanında seminerler verip imza günü ve söyleşilerde bulunmaktadır. Ahmet Sezgin, 1987-1988 yılları arasında bir grup üniversiteli arkadaşıyla “Mesaj” isimli bir kültür-edebiyat dergisi çıkardı. Deneme, inceleme, biyografi, anı, hikâye ve şiirleri Güneysu, Mavera, Türk Edebiyatı, İslamî Edebiyat, Kırağı, Kültür Dünyası, Çınar, Ay Vakti, Yedi İklim, Yolcu, Berceste, Bir Nokta, Arkesanat, Samsun Kültür Sanat, Tüm Şehir, Dört Mevsim Edebiyat, Bilgi Pınarı gibi dergilerle birçok ulusal gazetede yayımlandı. Eğitimci-Şair-Yazar Ahmet Sezgin’in yayımlanmış eserleri şunlardır: “Türk Edebiyatında Ölüm Şiirleri Antolojisi” (Cengiz Yalçın ile, Ünlem Yay, İstanbul, 1993), “Güllerimi Ver Anne” (Şiir, Etüt Yay, Samsun, 1999, 2007), “Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi” (Biyografi, Samsun, 2012), “Aşk Medeniyetine Yolculuk” (Deneme, Etüt Yay., Samsun, 2014, 2017, 2019), “Kırk Yazardan Kırk Hikâye” (Etüt Yay., Samsun, 2020), “Ortaokullar İçin Hikâye Seçkisi” (Etüt Yay., Samsun, 2020), “Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız” (Derleme, Etüt Yay., Samsun 2020), “Hüzün Yağmurları” (Şiir, Klaros Yayınları, Ankara, 2020) Türkiye Yazarlar Birliği üyesi Ahmet Sezgin, evli olup iki çocuk babasıdır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir