1. Anasayfa
  2. Edebiyat

Bir Ülkenin Eserinin Eseri: “Bu Ülke”

Bir Ülkenin Eserinin Eseri: “Bu Ülke”
0

Bu Ülke.

Yani Türkiye.

Daha doğrusu, Osmanlı’nın halefi olduğu gerçeğini unutmak istese de bunu her gün düşünde gören bir ülkeye dair düşünceler… Eleştiriler, itirazlar, hükümler…

Ve o ülkenin eserinin eseri olan bir kitap…

Ahmet Kabaklı’nın okumak yetmez ezberlenmeli buyurduğu, Haluk İmamoğlu’nun ülkemizin trajedisi hem de komedisi diyerek andığı, Prof. Kaya Bilgegil’in elimde olsa okullarda okuturum dediği, Talat Sait Halman için polemikçi üslubuyla dikkat çeken, Muhittin Nalbantoğlu’na göre aydınlarımıza zorla okutulması gereken eserlerin başında gelen, yazarına “hayat denen mülakata bu kitabı yazmak için geldim” dedirten, her harfi fikir dolu bir eser.

Doğu-Batı kültür ve düşünce atlası sanki mübarek… Kısa kısa cümleler, zengin mi zengin başlıklar ve satırlar. O yüzden okuması kolay.

Ama okuma yazma bilmenin yetmediği kitaplardan. Anlamak gerekiyor. Anlaşılmak istiyor. Sabır en büyük yardımcınız. Cemil Meriç aceleye gelecek biri değil.

Kitabın en beğendiğim kısımları başlarda ki “Cemil Meriç Kronolojisi” ve sonlardaki “Kanaviçe” bölümü. Kronoloji’yi yazarın oğlu Mahmut Ali Meriç hazırlanmış. Kanaviçe; kitapta geçen isimlerin, olayların ve kavramların açıklandığı alan. Bir nevi geniş izahlı sözlük.

Bendeki 61. baskı. Bu Ülke, 2021 yılı itibariyle 47 yaşında. 47 yılda altmıştan fazla baskı. Düşünce ürünü bir edebi tür için oldukça başarılı ve ender rastlanan performansa sahip.

Yaşına bakarsak 1974’ten bu yana babalar ve evlatlar şeklinde özetlenebilecek en az iki nesli yetiştirdiğini söylemek mümkün.

Bu Ülke, herkesin okuması gereken bir kitap mı? Tartışmaya değer… Bana sorarsanız ihtiyaç duyanların okuması gereken bir eser. İhtiyaç, yani bilinçli bir tercih. Dostlar alışverişte görsün hesabından değil.

Benim için geç kalmış bir okumaydı itirafında bulunabilirim. Tesellim ise Cemil Meriç’in diğer kitaplarına olan ilgimin ve iştahımın artması olacak.

Yazarlık konusunda üslup, tarz kazanmak isteyenler için de gayet ideal. Ben biraz da bu yönüyle yaklaştım kitaba. Faydasını gördüm. Darısı başınıza.

Uzun cümlelerle kendini ifade eden ama bunu daha kısa cümlelerle de yapabileceğine inanıp örnek arayanlara Cemil Meriç’in eserleri isabetli bir adres tarifi olabilir.

“Bir kitabı okuma niyetiniz neyse kitap da o aslında.” dememde bir sakınca yoktur umarım.

Not: Öğrenciyken Osmanlı Türkçesi bir metni okuyarak kazandığım 20 liranın 18 lirası ile aldığım ilk Bu Ülke kitabım şimdi kimin kütüphanesinde bilmiyorum. Aradan yıllar geçse de özür beklemiyorum, kitabımı istiyorum. O kimse her kimse yazıyı okuyunca bana ulaşsın, müzakerelere başlayalım. :)

Dergilere ve okur-yazarlık konulu kitaplara özel ilgisi var. İlk yazıları Genç Dergisi’nin Metin Karabaşoğlu yönetimindeki Yazı Atölyesi köşesinde ayın yazısı seçilerek yayınlandı. www.gencgonulluyuz.biz sitesinin ilk yıllarında Ayşegül Genç rehberliğinde başlangıç düzeyinde sayılabilecek köşe yazarlığı tecrübesi oldu. İlkadım Dergisi’nde köşe yazarlığı, editörlük, yayın kurulu üyeliği, sorumlu yazı işleri müdürlüğü yaptı. İlkadım’ın gençlik eki Genç Adam Dergisi’nin kuruluşunda yer alanlardandı. Genç Doku Dergisi, Adalet ve Medeniyet Dergisi gibi çalışmalara kapak ve köşe yazıları hazırladı. Burs, telif ve imzalı kitaplara layık görülen yılları oldu. www.dunyabizim.com ve www.gencdergisi.com siteleri için zahmetli ama zevkli araştırma yazıları kaleme aldı. Sosyal medya hesaplarından en çok Twitter ile meşgul. “Herkes bildiğinin öğretmeni, bilmediğinin öğrencisidir” noktasından hareketle dertli dergileri ve isimleri takibe devam ediyor. Abone olmak istediği birçok dergi var ama şu an birazla yetiniyor. İbrahim Veli’nin “Eğer herkes aynı fikirdeyse hiç kimse yeterince düşünmüyor demektir.” cümlesini aklından çıkarmamaya çalışarak unutkanlıkla mücadele ediyor. Hikmetli, veciz cümleleri not aldığı bir defter tutuyor. İstikrarlı bir okur olmazsa istediği gibi bir yazar olamayacağını düşünüyor. Samuel Johnson’un ifadesiyle “Yazana zahmet vermeyen bir yazının okuyana zevk vermeyeceğine” inanıyor. Gözlük ve sakalından dolayı Malcolm X’e benzetildiğinde “Sonumuz benzesin yeter…” diyor. Kendisini, diğer çalışmalarıyla birlikte www.insaniyet.net adresi için dertli denemeler yazma konusunda programlıyor. Beş kardeşin beşincisi. Nevşehir doğumlu. İzinli tarihçi. İşçi oğlu işçi. Sivilliği önemseyen, içten içe heyecanlı, pozitif, zahmetsiz, dertli, sakin biri. Misyonu fetva, vizyonu takva. Sade yaşam taraftarı bir hanımla evlilik cüzdanını paylaşıyor. Bir kızı ve oğlu var. Hocasına damat olan kullardan. Başı mim, sonu nun. “Kaleme ve yazdıklarına ant olsun.”

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir