Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), kültür dünyamızın gelenekselleşen ve “en saygın ödülleri” olarak kabul edilen “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” 2025 yılı sahiplerini ilan etti. 28 ayrı kategoride “kuyumcu titizliğiyle” seçilen isimler arasında, özellikle medeniyet değerlerimizi kalemiyle ve sesiyle bugüne taşıyan üç kıymetli akademisyen; Ümit Meriç, Bilal Kemikli ve Necdet Subaşı, kazandıkları ödüllerle yıla damga vurdular.
Ankara’nın Zarif Hafızası: Bilal Kemikli
Tasavvuf edebiyatı ve kültür tarihi araştırmalarıyla tanınan yazarımız Prof. Dr. Bilal Kemikli, bu yıl “Hatıra” dalında ödüle layık görüldü. Kemikli, Hece Yayınları’ndan çıkan “Şu Bizim Ankara” adlı eseriyle; Ankara’yı sadece soğuk bir bürokrasi merkezi olmaktan çıkarıp, 1980 ve 90’lı yılların samimi, estetik ve derunî hatıralarıyla yeniden inşa ediyor. Seçici kurul; şehri bir coğrafyadan ziyade bir ruh olarak tasvir eden bu eseri, dilindeki zarafet ve toplumsal hafızaya katkısı nedeniyle zirveye taşıdı.
Kavramların Bilge Sesi: Necdet Subaşı
Sosyal bilimlerin ve edebiyatın kesişim noktasında özgün bir duruş sergileyen yazarımız Prof. Dr. Necdet Subaşı, VAV TV’de izleyiciyle buluşan “Aramızdaki Kelimeler” programıyla “TV Programı” kategorisinde ödülün sahibi oldu. Modern dünyanın gürültüsünde unutulmaya yüz tutan; vefa, hüzün, samimiyet ve hikmet gibi kavramları bir medeniyetin hafızası olarak yeniden gün yüzüne çıkaran Subaşı, bu anlamlı ödülün sahibi oldu.
Kültür ve sanat hayatımıza önemli katkı sağlayan, edebiyat ve düşünce alanında olağanüstü gayret ve çalışmaları sebebiyle de danışma kurulu üyemiz Prof. Dr. Ümit Meriç de Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.
