1. Anasayfa
  2. Edebiyat

Aliya’nın Gölgesinden Yükselen Işık: el-Fatih Ali Hasaneyn Muhammed Şerif-II

Aliya’nın Gölgesinden Yükselen Işık:  el-Fatih Ali Hasaneyn Muhammed Şerif-II
[foto-1: Hasaneyn- Doğu Avrupa Konferansı]
0

Aliya ile tanışma sonrası yeni bir hareket başlar. Hasaneyn, delikanlılık çağından uluslararası bir devlet adamı olma yoluna girmiştir. Liseli yıllarındaki birikim Yugoslavya’daki tecrübeyle pekişmekte ve olgunlaşmaktadır.

İlk olarak Aliya’nın önerisiyle İslam düşüncesine dair eserlerin tercümesine başlanır. Aliya, kızları Sabina ve Leyla ile birlikte tercüme ekibinde yer alır. Tercüme edilen ilk on kitap:

  1. İslam’a Giriş Muhammed Hamidullah
  2. Din Budur Seyyid Kutup
  3. İstikbal İslam’ındır Muhammed Kutup
  4. İslam Etrafındaki Şüpheler Muhammed Kutup
  5. İman Kıssası Nedim el-Cesir
  6. Kırk Hadis İmam Nevevî
  7. Helal ve Haramlar Yusuf el-Karadâvî
  8. Yoldaki İşaretler Seyyid Kutup
  9. Ateist Arkadaşımla Yolculuk Mustafa Mahmud
  10. Peygamberimizin Hayatından Seçmeler Mustafa Sıbaî

 

  1. Garaudy’nin İslam’ın Vadettikleri ve Moris Bukay’ın İncil, İslam ve Bilim’i de sonradan çevrilenler arasındadır.

Bu eserler elle çoğaltılarak gizlice dağıtılır. Bu mühim husus da burada karşımıza çıkar: Osmanlı sonrası basit ilmihal kitapları dışında düşünce ve hareket kitapları yok edilmiştir.  Bu kitapların etkisi özellikle gençlerde bariz görülmüştür. Balkanlar’da namaz kılan gençlerin sayısı çok az iken, bu kitapların etkisiyle camilerde genç nüfus artışı gözlemlenir.

Hasaneyn Hoca, 1973 yılında Aliya’nın isteği üzerine bu kitapları matbaada bastırmaya başlar. Din Budur ve İstikbâl İslam’ındır büyük bir gizlilikle basılır ve dağıtılır. Dağıtımını planlayıp yaptıktan sonra kitapların mikrofilmleriyle birlikte Kuveyt’e gider. Yeni baskılar için yeni imkânlar araştıracaktır. Belgrad Havalimanı’nda Aliya ve sevgili eşi Halide Hanımefendi Hasaneyn Hoca’yı gözü yaşlı uğurlarlar.

Üçüncü dönem, Bosna Devleti’nin kuruluşuna giden yoldur. Hasaneyn Hoca mezun olmuş ve iç hastalıklarında uzman bir doktor olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nde Abu Dabi’de görev yapmaktadır. Aliya ile olan ilişkisinin ve yol arkadaşlığının bir başka aşaması da Bosna Savaşı sırasında ortaya çıkacaktır. Aliya bir grup arkadaşıyla onu ziyaret eder ve Bosna davasını duyurmak ve davaya destek bulmak için ondan bir dernek kurmasını ister. Viyana’da Üçüncü Dünya Yardım Ajansı (Third World Relief Agency- وكالة اغاثة العالم الثالث) kurulur. Bütün Balkan ülkelerine özellikle Bosna Hersek’teki Müslümanlara büyük bir gizlilik içinde yardım ederler. Bir yandan hapse atılanların aileleriyle ilgilenirler diğer yandan hapistekilerin şartlarını takip eder ve onlara destek olurlar.

, Hasaneyn- Doğu Avrupa Konferansı

Bu şekilde Bosna’nın kuruluşuna kadar Aliya’nın sağ kolu olur. Bosna’nın İslam ülkeleriyle ilişkilerini kurmada ve Bosna’ya destek bulmada önemli rol oynar. Savaşın en karanlık zamanlarında bile ziraat, hayvancılık, eğitim gibi konulardaki işleri takip ederler. Ülkeye hayvan, tohum ve fidan getirilmesini sağlarlar. Savaş esnasında hayatın her boyutunu yürütmeye çaba gösterirler ve savaş şartları dikkate alındığında başarılı olduklarında şüphe yoktur.

Bosna devleti kurulduğunda, Aliya’nın müsteşarı olarak görev yapar ve resmî kabul ve ziyaretlerde yanında bulunur. Hasaneyn Hoca, Bosna heyetinde Boşnakça konuşan uluslararası bir devlet adamı olarak dikkat çeker. Hasaneyn Hoca, Aliya’nın yanında bilgeliği ve mücadeleyi idrak etmiş ve nesillere vazife-hareket bilincini hayatıyla örnek göstermiştir diyebiliriz. Hartum’da kendisini tanıyanlardan dinlediğim kadarıyla Bosna’dan çok sayıda öğrenciyi Sudan’da okutmak üzere getirmiş ve onların her türlü ihtiyaçlarıyla ilgilenmiştir.

Aliya’nın görevi bırakmasından sonra maalesef Bosna vatandaşlığı ve bunun sağladığı tüm imkânlar elinden alınır. Hayatta en sevdiği insanların başında gelen Aliya’nın son yolculuğunda yanında olamaz ve hayatı boyunca bunun üzüntüsünü yaşar. Bunu Hartum’da kendisinden dinlediğim zaman gözleri derin derin dalıp uzaklara gitmişti. Ülkeye girişi yasaklandığı için daha sonra ziyaretine bile gidemedi.

Hasaneyn Hoca’nın en önemli özelliklerinden birini de zikredip eserleriyle bitirmek münasip olacaktır. Tanıştığı insanları unutmayan, onlarla irtibatını devam ettiren bir VEFAKÂR insandır.

Hasaneyn-Erdoğan.1_98

2014’te Sudan’dan Türkiye’ye dönerken Kadir Mısıroğlu’na hediyeler gönderdi. Bir de İstanbul’da çekildikleri fotoğrafın bir kopyasını verdi. Doğancılar’daki Sebil Yayınevi’nde Üstad’ı ziyarete gittiğimde önce ismini çıkaramadı ancak fotoğrafa bakınca kendi mekânlarındaki o anı hatırladı. Bu, tecrübe ettiğim. Kendisinden dinlediklerimden biri de henüz Kasımpaşa teşkilatındayken tanıdığı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile olan ilişkisini son vakte kadar devam ettirmesidir. Silivri Cezaevi’nde mahkumiyetinde ziyaretine gider. Teselli verir ve mahkumiyetini Hz. Yusuf’un kuyusuna benzetir.

Üstad Fatih Hasaneyn’in şu eserleri Türkçeye çevrilmiştir:

  1. Drina Köprüsü Hatırlarım ve Doğu Avrupadaki Müslüman Azınlıkların Izdırapları
  2. Bilinmeyen Aliya
  3. Şeytan Adası Belene
  4. Foça’ya Giden Yol
  5. İki Dünyanın Mücadelesi: Bosna Savaşına Tanıklığım
  6. Endülüs’ün Kız Kardeşi
  7. Ey Sevgili Oğul
  8. Türkiye’nin Lawrence’i Fethullah Gülen

 

Hasaneyn Hoca’nın eserlerinin çoğunluğu Yugoslavya dönemine şahitliklerinden oluşmaktadır. Değerli kardeşim Musab Demirlenk’in refakatiyle ilk kez tanışmaya evine gittiğimde sohbet arasında sitem dolu sözleriyle karşılaşmıştım. Türklerin Balkanlar’da maruz kaldığı soykırım, asimilasyon ve sürgünleri anlattığını, oysa bunları kimsenin tercüme etmediğini söylemişti. “Siz nasıl Türksünüz?” diye üzüntüsünü belirtmişti.

 

Hasaneyn-Ali- Kitap Müzakeresi-3

O ruh haliyle ve şaşkınlıkla ayrılmıştım ama neyse ki Hoca’nın sitemlerine bir nebze de olsa teselli olmak bize nasipmiş.

Yolları birleştirene hamd olsun.

 

 

 

 

 

Gaziantep’te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Nizip’te tamamladı. 1996-97 eğitim öğrenim döneminde Mısır El-Ezher Üniversitesi Şeria Fakültesinde öğrenim gördü. 2002’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Prof. Dr. A. Azmi Bilgin danışmanlığında, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “XVIII. Yüzyıl Divan Şiiri Musiki İlişkisi” adlı yüksek lisans tezini 2010’da; “Tarih Kaynağı Olarak 16. Yüzyıl Divan Şiiri” adlı doktora tezini 2014’te tamamladı. 2013-2015 arasında Yunus Emre Enstitüsü, Türkoloji Projesi kapsamında Sudan Kur’ân-ı Kerim ve İslamî İlimler Üniversitesi, Diller Fakültesi, Türkçe Bölümünde Türk Dili Okutmanlığı yaptı. Halen Kocaeli Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Osmanlı Türkçesi ve İslamî Türk Edebiyatı Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Eserlerinden bazıları şunlardır: Osmanlı Bilgeleri Fuzûlî, Osmanlı Bilgeleri Şeyh Gâlib, Şiir Aynasında Tarih, Drina Köprüsü Hatıralarım ve Balkanların Izdırapları, Bilinmeyen Aliya (Arapça’dan Tercüme), Türkiye’nin Düşünce Birikimi Mutasavvıflar, Türkiye’nin Düşünce Birikimi Edebiyatçılar ve Şehir Üzerinde Düşünceler adlı eserlerde kitap bölümleri.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir