Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

Edebiyat Ortamı Üzerine (80. Sayı: Mayıs-Haziran 2021)

Edebiyat Ortamı dergisi 80. Sayısında tüm okurlarına Sevgili Yunus Nadir Eraslan’ın hazırladığı “Öykü Yıllığı 2021”i hediye ediyor. Öykü Yıllığında Yunus Nadir Eraslan 33’ü basılı, 1’i de internet yayını olmak üzere 34 dergiyi yıl boyunca izlemiş ve bu dergilerden uygun gördüğü öyküleri okurla paylaşmıştır. Öykü Yıllığı’nın 380 sayfalık kısmı bu öykülerden oluşmakta.

EKLENDİ

:

Ankara’nın kadim sivil toplum kuruluşu Server Vakfı’nca yayımlanan Edebiyat Ortamı 80. Sayısı ile bize yine merhaba dedi.

Dergi, Genel Yayın Yönetmeni Sadık Yalsızuçanlar’ın Sezai Karakoç’tan alıntıladığı “Merhametin ta kendisiydi gözlerin…” dizesini başlık yaptığı bir sunuş yazısıyla açılıyor.

Edebiyat Ortamı bu sayısında Mehmet Âkif Ersoy’u kapağına taşımış ve Yunus Nadir Eraslan’ın TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan’la yaptığı söyleşiye yer vermiştir.

Dergide Davut Güner’in, Yaşar Akgül’ün, Ali Sali’nin, Mücahit Aygören’in, Cevat Akkanat’ın, Mustafa Işık’ın, Ömer Vural’ın, Tarık Özcan’ın, Yunus Karakoyun’un, Muhammed Korkmaz’ın, Nuray Alper’in, Ahmet Avcı’nın, Mehmet Osmanoğlu’nun, Hüseyin Hatipoğlu’nun, Şadi Oğuzhan’ın şiirleri okuru beklemekte.

Şair Ali Sali, “ferahlığın mekânı” şiirinde şöyle sesleniyor bizlere: “kalbin ahvali üstünden tesir eder seferî olmak / sözün haysiyet olduğu / mekân tuttuğu dilini / belli eder kendini kayrana ulaşınca / ışık huzmeleriyle / ferahlık veren açıklığıyla / cezbeder kayran kalbinden taşan ahvali” Bu dizeleriyle bizleri kalbimizin derinliklerine davet etmekte şair.

Kemaleddîn Hocendi’nin, Melâye Cizîrî’nin, Joseph Fasano’nun, George Trakl’ın, Ferdinand Freiligrath’ın ve Antonio Porchia’nın çeviri şiirlerine yer vererek sayfalarını Dünya şiirine de açmakta.

Ferdinand Freiligrath’ın “Sevebildiğin Sürece” şiirini Beste Bekir Türkçe söylüyor: “Ah canım! / Yaşamak sevebildiğin sürece, / sevmeyi sevdiğin sürece! / bak yaklaşıyor o an / mezar başlarında / yakındığımız”

Arafat Deniz Kemaleddîn Hocendi’nin “Minberde Ayağı” şiirini Türkçe kelimelerlee seslendiriyor: “Zahitler az bilir zihinlerimizde ne var / Zahidin fikri başkadır aşığın sevdası başkadır / Nasihatçi bizi yüksek Firdevs’e davet etme / Gönül sahiplerinin himmet eşiği ondan iyidir”

Öykü yönüyle oldukça zengin bir dergi Edebiyat Ortamı. Osman Çeviksoy “Ayakkabıcı”, Lütfü Şahsuvaroğlu “Bebek”, Ömer Yiğit Demir “Maddiyat Emrimin Mahkûmu, Maneviyat İrademin Düşkünüdür”, Erhan Çamurcu “Naneli Şeker”, Yusuf Metin “İbrahim Kekik’in Hadise Yaratan Hikâyesi”, Ömer Vural “Herkes Ya Da Hiç Kimse”,  Mehmet Akgül “Öykücü”, Şeyda Eroğlu “Bebe Battaniyesinden Kırmızı Pelerin”, Burcu Yıldız Kılıç “Cenazesiz Cenaze”, Ahmet Hakan Karataş “Poşetyolu Galaksisi”, Mustafa Uçurum “Maskeli Temaşa”, Fatma Nur Uysal Pınar “Dört Öykücük”, Muhammet Çavdar “İki Öykü”, Ozay Erdem “Ovacık Kalesi”, Zehra Atıcı “Miyav Binti Öcü”, Ahmet Yetik “Ulan Davut”, Şeyma Subaşı “Kırık Saz Kırgın Tamburî” ve Alim Akça “Damat Bayram Baba Bayram” adlı öyküleriyle Edebiyat Ortamı’na zenginlik katıyor.

Edebiyat Ortamı dergisinde Büyüyen Ay Yayınları sahibi, “Sabah Yıldızı” adlı kitabın yazarı Mustafa Kirenci ve Akşam Yazıları kitabının yazarı Ali Sali ile yapılan söyleşiler, okurunu bekliyor.

Ali K. Metin’in “Sünnetullah’ın Meçhule Düşen Elması” adlı denemesi, Ali Sali’nin “Ulus İnşasında Hümanist Kültür Politikaları” adlı incelemesi, Mikail Türker Bal’ın “Balkanlarda Esen ‘Bizim Yunus’ Rüzgârı” adlı gezi yazısı, Serpil Özçeşmeci’nin “Yunus Emre’nin Çıldırtıcı Çıplaklığı” adlı yazısı, D. Mehmet Doğan’ın “Öykü Okuyup, Hikâye Sanmak” adlı eleştiri yazısı, İsmail Kıllıoğlu’nun “Vaktüzre” adlı günlük yazısı ile “Mehmet Tezel’in Ardından” adlı hatırası, Fahri Tuna, Erdal Noyan ile Nazım Payam değinileri,  Gıyasettin Dağ’ın, Özlem Metin’in, Betül Sena Ateş’in, Ali Sali’nin ve Yunus Nadir Eraslan’ın kitap tanıtım yazıları okurlarını beklemekte. Mehmet Ali Bulut  “Bize Gelenler” başlığı altında Edebiyat Ortamına gönderilen kitapları tanıtmakta. 79. Sayıya yönelik dile getirdiğimiz deneme ve düzyazı eksikliği bu sayıda giderilmiş görünmekte.

Edebiyat Ortamı dergisi 80. Sayısında tüm okurlarına Sevgili Yunus Nadir Eraslan’ın hazırladığı “Öykü Yıllığı 2021”i hediye ediyor. Öykü Yıllığında Yunus Nadir Eraslan 33’ü basılı, 1’i de internet yayını olmak üzere 34 dergiyi yıl boyunca izlemiş ve bu dergilerden uygun gördüğü öyküleri okurla paylaşmıştır. Öykü Yıllığı’nın 380 sayfalık kısmı bu öykülerden oluşmakta. Öykü Yıllığı 2021’de 2020 yılında yayınlanan öykü kitaplarının künyesi verilirken aynı zamanda bazı öykü kitapları hakkında yapılan değerlendirmeler okurla paylaşılmaktadır. Ayrıca 2020 yılında edebiyat dergilerinde yer alan bazı öyküler hakkında da değerlendirmeler yapılmaktadır. Yıllığın son kısmında Şevket Bulut hakkında hazırlanan bir seçkiye de yer verilmiş.

Cemil Meriç’in ifadesiyle gerçekten de “Dergi, Hür Tefekkürün Kalesi”. Buyurun hür tefekkürün kalesini keşfetmeye sevgili okurlar.

Çok Okunanlar