Bizimle İletişime Geçin

Dünyanın Renkleri

Yasaklar Ülkesi Singapur

Singapur’un en büyük havaalanı olan Changi Havaalanı uzun yıllardır dünyanın en iyi havaalanı seçilen ve birçok ödülü olan bir havaalanı. Öyle ki havaalanının içinde botanik bahçelerden sinema salonlarına, havaalanı içerisinde ulaşımı sağlayan trenlerden hayvanat bahçelerine kadar her şey var. Ayrıca mimari açıdan da büyüleyici bir yer. Daha havaalanında Singapur size tüm cazibesiyle hoş geldiniz diyor.

EKLENDİ

:

Singapur’un sözcük anlamı “Aslan Şehir” olarak biliniyor. Efsaneye göre; adada garip bir hayvan gören prens onu aslan sanar ve ona bu ismi verir. Şehrin simgesi de bu benzetmeden esinlenerek “Merlion” olur. Aslan başı taşıyan balık bedenli bir heykel Merlion.

Singapur, Endonezya ve Malezya toprakları arasına sıkışmış küçük bir ada devletidir. Ekvatorun yaklaşık 137 km kuzeyinde bulunur.

Geçmişi 11. Yüzyıla dayanan bu bölgenin bilinen ilk insanları, Malaylar ve Çinlilerdir. Singapur olarak adlandırdığımız bu küçük ada geçmişte Malezya’nın kontrolü altında olan bir bölgeydi. Singapur’un asıl modern tarihiyse 1819 itibariyle başlar. Bu tarihte dönemin sömürge devleti İngiltere burayı istila ederek 1959 yılına kadar idareleri altında tuttu. Nihayet 9 ağustos 1965’te bağımsız bir devlet olarak dünya sahnesinde yerlerini almaya başladılar. Bu şekilde Malezya özellikle stratejik anlamda çok önemli bir parçasını kaybetmiş oldu. Singapur günümüzde BM’ye üye bir ülkedir.

Singapur Hakkında Genel Bilgiler

Güneydoğu Asya ülkeleri arasında en gelişmiş ve en yaşanılası olan ülkelerden biri Singapur. Dünya haritasında nokta kadar bir yeri işgal eden bu ülke, çok işlek bir limana sahip olduğundan dolayı çok gelişmiştir. Bölge ticaretinde vazgeçilmezi olan bu liman sayesinde, Singapur dünyadaki büyük ekonomilere sahip devletlerle ekonomi alanında yarışabilir düzeydedir. Yaklaşık 5,5 milyonluk bu küçük ülkenin yıllık geliri $239,146 milyar ve kişi başı gelir ise $56.226’dır.

Singapur bir şehir devletidir. Kırk kadar adasıyla birlikte 622 kilometrekare civarında bir yüzölçümüne sahiptir. Singapur düz bir coğrafi yapıya sahiptir. En yüksek noktası 177 metrelik Timah Dağı’dır.

5.5 milyonluk ülkenin %77’sini Çinliler, %15’ini Malaylar, %6’sını ise Hintliler oluşturuyor. Geriye kalan %2’lik kısım diğer azınlıklardan oluşuyor. Bu ülke 55 yıllık bağımsız bir ülke olsa da orada yaşayan insanlar kendilerini Singapurlu olarak benimsemiş durumdalar.

Resmi adı Singapur Cumhuriyeti olan bu ada devletinde; İslam, Budizm, Hinduizm ve Hristiyanlık yoğunlukta olan dinlerdir. 2015 yılında elde edilen verilere göre ülkenin %33.2’si Budizm’e inanıyor. İslam dinine inananlar %14 civarında. Singapur’da % 18.5’lik bir kesim herhangi bir dine inanmıyor.

Ticaret ve turizm ana geçim kaynaklarıdır. Ülkede kabul edilen resmi diller; Malayca, Çince ve İngilizce’dir. Singapur’un para birimi Singapur Dolarıdır.

Garip Yasaklar

Singapur’un yasaklar ülkesi olduğunu duymuşsunuzdur. Öyle ki daha uçaktayken size görevliler tarafında Singapur yasakları ve cezalarıyla ilgili bir belge dağıtıyorlar. Bu yasakların bir kısmına ve ceza miktarlarına bir göz atalım:

  • Sakız satmak, yere atmak ve tıbbi amaç dışında sakız çiğnemek yasaktır. Bu yasağı delmenizi tavsiye etmem zira cezası 1000 Singapur Doları.
  • Yere çöp atmak kanunen yasak ve cezası 300 Singapur Doları.
  • Tuvaleti pis bırakmak ve asansöre çiş yapmak yasak. Bu yasak o kadar ciddiye alınıyor ki asansörlerde çişi algılayabilecek sistemler mevcut ve böyle bir şey tespit edildiğinde asansör kendini otomatik olarak kilitliyor ve bunu yapan kişinin polisler tarafından yakalanmasını sağlıyor.
  • Durian (Tropik bir meyve) ile toplu taşımaya binmek yasaklar arasında. Şehir içi otobüslerinin ve metroların hepsinin üzerinde bu meyveyle girilemeyeceğine dair uyarı yazıları görebilirsiniz. Durian’ın kokusunu aldığınız zaman böyle bir yasağın olduğuna şükrediyorsunuz. Bence en ağır yaptırım bu yasağı delenler için getirilebilir.
  • Sadece sigara için ayrılmış alanlarda sigara içilebiliyor. Ülkeye birden fazla paket sigara sokmak da yasak zaten.
  • Toplu taşımada yemek, içmek (su dâhil) ve tükürmek yasak. Toplu taşıma araçlarına tükürmek hiçbir yerde hoş karşılanmaz ama bunun yasak olarak düzenlenmesi gerçekten işe yarıyor gibi. Singapur gördüğüm ve görebileceğim en temiz ülke diyebilirim.
  • Graffiti yapmak yasak.
  • Yaya geçidi dışında karşıdan karşıya geçmek yasak. Ben en çok bu yasağa uymakta zorlanmıştım. Sonuçta alışmış kudurmuştan beterdir.
  • Taksi durdurma noktaları dışında taksiye binemiyorsunuz bu arada. Taksiciler sadece o noktalarda bekleyebiliyorlar.
  • Eşcinsel ilişki yasak. Bu konuda suçu sabit görülenlerin indirimsiz 2 yıl hapsi yargıçlar tarafından onaylanıyor.
  • Silah taşımak yasak.
  • Singapur Hükümeti’nin ne düşünerek koymuş diyebileceğimiz birtakım garip yasak düzenlemeleri de mevcut. Mesela evinin çevresinde çıplak yürümek bile yasak olarak düzenlenmiş.

Nasıl Gidilir, Nasıl Gezilir

Singapur Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Yani sadece uçak biletinizi alarak Singapur yolarına düşebilirsiniz. Türkiye’den direkt uçuşla 12 saatlik bir yolculuk sonucunda Singapur’a ulaşabilirsiniz.

Singapur’un en büyük havaalanı olan Changi Havaalanı uzun yıllardır dünyanın en iyi havaalanı seçilen ve birçok ödülü olan bir havaalanı. Öyle ki havaalanının içinde botanik bahçelerden sinema salonlarına, havaalanı içerisinde ulaşımı sağlayan trenlerden hayvanat bahçelerine kadar her şey var. Ayrıca mimari açıdan da büyüleyici bir yer. Daha havaalanında Singapur size tüm cazibesiyle hoş geldiniz diyor.

Ülke içi ulaşım çok kolay. Singapur zaten bir şehir devleti olduğu için yürüyerek birçok yeri gezebilirsiniz. Hem daha ekonomik olur hem de birçok farklı insanla tanışma ve yeni deneyimler edinme şansınız artar. Singapur’dayken toplu taşımayı sadece iki kere kullanmıştım. Ülke çok temiz, modern, küçük ve güvenli olduğu için her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Ama çok sıcak ve nemli bir havası olduğu için metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçları kurtarıcınız olabilir. Singapore Tourist Pass ile günlük 10S$ vererek tüm hatları sınırsız kullanabilirsiniz.

Bu arada yanınıza oldukça hafif ve yazlık şeyler almanızı tavsiye ederim. Ayrıca bir yağmurluk olmazsa olmaz. Sıcaklık ve nem oldukça yüksek ve bulunduğu iklim sebebiyle epey bir yağış alıyor.

Ne Yenilir, Ne İçilir

Singapur dünyanın en pahalı ülkelerinden bir tanesi. Bu yüzden eğer çok paranız yoksa harcamalarınızı iyi ayarlamanızı tavsiye ederim. Ben Singapur’a ilk gidişimde, bundan yaklaşık 4 yıl önce yarım litrelik bir suya 6.5 TL verince bu durumu acı bir şekilde tecrübe etmiş oldum. Eğer mecburen bir şişe su almak zorunda kalırsanız dahi benden size tavsiye şişenizi atmayın. Yollarda sıcak ve soğuk su temin edebileceğiniz ücretsiz yerler bulunuyor.

Asya mutfağını sevmiyorsanız orada da dünyanın her yerinde aynı standartlarda olan fast-food zincirleri mevcut. Ancak gidilen her ülkede o ülkenin yöresel lezzetlerini tatmak gibisi yok. Singapur’da çoğu evde mutfak dahi bulunmuyormuş. Zira dışarıda yemek yeme kültürü orada çok yaygın. Tabi mevcut dutum böyle olunca orada da çok ucuza yemek yiyebileceğiniz pasajlar var. Genelde Hintliler tarafından işletiliyorlar. Roti Canai adını verdikleri bizdeki gözlemeye benzer bir yemekleri var. Hem çok ucuz hem de bizim damak tadımıza uygun bir yemek. Ne de olsa hamur işi. Ne kadar kötü olabilir ki 😊

Yöresel yemek olarak tavsiye vermek gerekirse, Kopi ve Satay’ı deneyebilirsiniz. Tropik meyvelerden de Rambutan, Mango, Pitahaya ve Papa’yı deneyebilirsiniz. Durian’ı denemenizi önerebilirim. Tadı ve kokusu gerçekten çok ayrı. Burnunuzu kapatmanız şartıyla pişman olmayacağınızı garanti edebilirim. 😊

Alışveriş

Orchard Road alışveriş için bulunmaz bir yer. Çok büyük bir cadde ve istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bir yer. Ancak buradaki fiyatlar cep yakan türden.

Hediyelik eşya ve aradığınız çoğu şeyi bulabileceğiniz daha ucuz bir yer var. Tahmin edilebileceğiniz üzere Chinatown. Size Çin’e gitmişsiniz hissi uyandırabilecek bir mahalle.

Yine ucuz ve aradığınız her şeyi bulabileceğiz, ciddi manada çeşitliliğin bol olduğu her yerde olan bir alışveriş merkezi var. Mustafa Center. Evet bildiğimiz Mustafa. Buradan alışveriş yapmayı düşünüyorsanız kaliteyi biraz düşük tutmanız tavsiye edilir.

Şehir devleti olan Singapur’u gezip tanıyabilmeniz için bir ya da iki gün ayırın derim. Yine Singapur’un en ünlü ve en güzel adası Santosa için bir gün ayırabilirsiniz. Geniş geniş bir tatil yapmak istiyorsanız Singapur için en fazla üç gece dört günlük bir zaman dilimi ayırmanızı öneririm.

Şunları yapmadan gelmeyin:

  • Gardens by the Bay’da akşam yapılan müzik ve ışık şovlarını izlemeden,
  • Sentosa adasında okyanusta yüzüp, teleferiğe binmeden,
  • Botanik bahçesinde huzurlu bir uzun zaman harcamadan ve orkide bahçesinde fotoğraf çektirmeden,
  • Singapore Zoo dünyanın en iyi ve en çok ödüle sahip hayvanat bahçesine gitmeden, gelmeyin derim.

Singapore Zoo’ya giriş için hatırladığım kadarıyla 35 S$ yani yaklaşık 220 TL vermeniz gerekiyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki paranızın son kuruşuna kadar değecek bir yer. Bu arada 35 S$ benim seyahatlerim sırasında bir yeri ziyaret etmek için verdiğim giriş ücretleri arasında rekor olma özelliğini koruyor. Biraz tuzlu ama pişman olmazsınız. Ayrıca dünyada çok az sayıda bulunan hayvanlardan olan Beyaz Kaplanı orada görebileceksiniz.

Modern ve egzotik kültürlerin iç içe olduğu, dünyanın en temiz ülkesi olan Singapur; modernizmi, geleceği, birçok kültürü ve egzotizmi bir arada bulabileceğiniz bir cazibeler ülkesi.

Çok Okunanlar