1. Anasayfa
  2. Düşünce

Öğretmen mi Olmak İstiyorsun?

Öğretmen mi Olmak İstiyorsun?
0

Gerçekten öğretmen mi olmak istiyorsun?

Öyleyse iyi dinle!

Önce eğitimin ne olduğunu iyice kavramış olmalısın! Bunun için başkalarının nasıl tanımladığı değil, senin onu nasıl çerçevelendirdiğin, ondan neyi anladığın, eğitimin senin için ne anlam taşıdığı önemli.

Sonra da bunun için kendinin ne kadar yeterli olduğunu dikkatlice ve bir güzel tartmalısın!

Eğitim için gereken sabrı gösterebilecek misin? Yoksa bir eksiklik gördüğünde ortalığı kırıp dökecek misin? Sinirlerin ne kadar sağlam? Gergin bir havayı kaldırabilecek ve hatta onu normal şartlara indirebilecek misin? Yani ateşi söndürebilecek misin?

Eksikleri olduğu için eğitilmesi gereken bir gençle karşılaşınca üzerine mi yürürsün, yoksa bunun başka bir yolu olmalı deyip konu ile ilgili kafa mı patlatırsın? Farklı seçenekleri kullanma yeteneğin ne kadar kuvvetlidir?

Bir ara eğitilmesi gereken genç için paralanması çok güç bir ağaç kökü örneğini düşünmüştüm. Yöntemini buluncaya kadar farklı yerlerinden parçalama girişimlerine dikkat çekmiştim. Bu da ancak deneye deneye bulunabilecek bir şeydir. Bu, hiçbir kurala sığmaz. Ama sabırla farklı noktalardan yapılacak paralama çalışmaları sonunda başarılabilecektir.

Eğitim de böyle bir şeydir. Doğru olanı değil, uygun olanı buluncaya kadar uğraşılması gerekir.

Eğitim için gerekli çabayı gösterebilecek misin?

Eğitimin gerçekleşmemesi hâlinde metanetini koruyabilecek misin?

Eğitimin, kitaplarda yazılı olanları gençlere anlatmak olduğunu düşünüyorsan kesinlikle yanılıyorsun. Eğitim bu demek olsaydı sana ihtiyaç olmazdı. Onları gençler, okuma yazmayı öğrendikten sonra kendileri de okur, öğrenirdi. Sonuçta eğitilmiş olurlardı. Hâlbuki eğitim için öğretmen olmak isteyene yani sana gençlerin şiddetle ihtiyaçları var. Çünkü eğitim ancak öğretmen marifetiyle gerçekleşebilir. “Aracılığıyla” demiyorum, dikkat edin, “marifetiyle” diyorum; eğitim alanında bu kavram oldukça önemlidir.

Öğretmen kelimesi de bana biraz yavan geliyor. Eğiticiye bazen hoca, bazen koç, bazen üstat, bazen de öğretmen diyorlar. Ama yine de kelimeye takılmıyorum. Önemli olan eğitme görevini yerine getirebilme yeteneğine sahip olmaktır.

Öğretmen olmanı sağlayacak bir marifetinin olması, belki de eğitimde birinci şarttır. Öyle ya sıradan bir insan hele günümüzdeki genç kuşakla nasıl baş edecek? Genç kuşağın ihtiyaçlarını nereden bilecek? Genç kuşağın beklentilerini nasıl hesap edecek?

Eğitimi ben şöyle tarif edebiliyorum: Bir boru, bir kablo veya daha başka bir düzenek düşünelim. Bunların bir ucu öğretmene çıkıyor, diğer ucu da öğrenciye. Bileşik kaplar örneği veya artı ve eksi kutuplar örneği bir düzenek. Sonunda bir akış olacak. Öğretmenden öğrenciye doğru bir akış. Bunun gerçekleşebilmesi için öğretmen tarafının dolu dolu olması gerekiyor. Öğrenci tarafı ise prensip olarak zaten boştur. O, bunu fark etmez. Galiba önemli bir iş de onun bunu fark etmesini sağlamanın bir yolunu bulmak olmalı.

Manzara zannediyorum oldukça açık: Kafasını, yüreğini, bileğini doldurmuş ve berkitmiş bir öğretmenden öğrenciye doğru bir akış…

Bunun için çok okumak, çok düşünmek, çok dinlemek, çok insan tanımak, çok insanla konuşmak, çarelerden bazılarıdır. Üstelik bütün bunları içine sindirmek gerekir. Bir şeyleri ezberlemek değil, onları özümsemek, kendi marifeti hâline getirmek, kendi birikimi hâline getirmek gerekir.

Bir örnekle açıklamam gerekirse bin bir çiçeği dolaştıktan sonra kendi içinde özümseyerek petek denen yeri onlarla dolduran ve sonunda dünyanın en tatlı yiyeceğini bize sunan bir arıyı düşünün. İşte işlem bu. İşte marifet bu! İşte dolu dolu olmak bu. İşte çalışma şekli, işte verim, işte karşı koyamayacağımız tat.

Bu süreçleri titizlikle izleyen kişinin dilinden elbette bal damlar. Ve hiç kimse buna burun kıvıramaz.

Bütün bu laflardan sonra sana dönecek olursam öğretmen olmaya hazır mısın? Kendini nasıl hissediyorsun?

Gençlerin karşısına geçince söze nasıl başlasam mı diyorsun yoksa… Hiçbirini tanımıyorum, ya beni anlamazlarsa ya kaytarmaya başlarlarsa ya da beni dinlemezlerse… Gürültüye getirirlerse her şeyi, kuru gürültüye boğarlarsa…

Bunların olmaması için çok ders çalıştım mı diyorsun? Bunun için alanımın bütün konularını biliyorum mu diyorsun?

Ama bunlar senin yeteneğini göstermez. Bu, senin bildiğini iddia ettiğin bilgilere sahip olmak marifet değildir. Asıl marifet, çok şey bilmek değil, bildiklerini kullanmayı bilmektir.

Şöyle bir ifade vardır: Çok dolu bir insan. İnsanın dinledikçe dinleyesi geliyor. Resmen ağzına baktırıyor. İnsanı bir yerlerden alıp bir yerlere götürüyor. Sözü sohbeti çok tatlı. Tadından yenmiyor.

Sen, ben bir matematikçiyim mi diyorsun? Bana ne bütün bu laf cambazlıklarından; ben bir problem bilirim, bir de onun çözümünü. Bunlar bana yeter de artar bile mi diyorsun?

Sen hele bir öğretmen ol ve karşındaki genç insanların nasıl bir problem olduğunu gör!

Seninle ondan sonra konuşalım, olur mu?

1953 yılında Balıkesir/Sındırgı’nın Kürendere köyünde doğdu. İlkokulu doğduğu köyde, orta ve liseyi Balıkesir’de okudu. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü 1976 yılında bitirdi. Uzun süre, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak çalıştı. Öğretmenliğinin yanı sıra akademik çalışmalarını da sürdürdü. ‘Divan Edebiyatı Üzerine Tartışmalar (1930-1940)’ konulu Doktora tezini, M. Orhan Okay yönetiminde 1989 yılında tamamladı. Mavera, Kayıtlar, Yedi İklim ve Hece başta olmak üzere çeşitli dergilerde çağdaş Türk Edebiyatı ve Divan Edebiyatı alanlarıyla ilgili inceleme, araştırma ve kültürel denemelerini yayımladı. Yeni Devir gazetesinin kültür-sanat sayfasında deneme ve şiir çalışmaları yer aldı. Divan Edebiyatı Üzerine Tartışmalar, 1996 yılında Beyan Yayınları, daha sonra da 2016 yılında Akademik Kitaplar arasında yayımlandı. Leyla ve Mecnun Romanı araştırma kitabı, 2000 yılında Kültür Bakanlığı, 2011 yılında Akçağ Yayınları, 2020 yılında da Akademik Kitaplar arasında yayımlandı. Necip Fazıl’ın Çilesi, 2015, 2018, 2019 ve 2021 yıllarında Hece Yayınları arasında 4 kez yayımlandı. Ben de Öğretmendim adlı anıları 2021 yılında Çıra yayınları arasında çıktı. Aynı yıl Türkiye Yazarlar Birliği Hatıra ödülünü aldı. Bu Toprakların Edebiyatı kitabı, 2021 yılında Hece yayınları arasında çıktı. Türk Romanının Derin Kökleri adlı çalışması 2022 yılında Akademik Kitaplar yayınları tarafından yayımlandı. Baba adlı anlatı kitabı 2024 yılında Uzam yayınları arasında yayımlandı. 1993 yılından itibaren Kırıkkale, Doğu Akdeniz (KKTC), Mirza Uluğbey (Özbekistan), Kazan (Tataristan) ve Halep (Suriye) Üniversitelerinde Öğretim Üyesi olarak çalıştı. TBMM Genel Sekreterlik Müşaviri olarak görevini sürdürmekte iken TİKA’nın akademik dergisi olan Avrasya Etüdleri’nin editörlüğünü yürüttü. 10.12.2018 tarihi itibariyle yaş haddinden emekliye ayrıldı

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir