1. Anasayfa
  2. Düşünce

Acının Azgınlaştıran Tarafı: Ben-i İsrail

Acının Azgınlaştıran Tarafı: Ben-i İsrail
0

“Acı” bir tarafıyla insanı olgunlaştıran, diğer tarafıyla ve çoğunlukla insanı azdıran, zalimleştiren bir duygudur.

Kur’an-ı Kerim’in Hz. Musa (a.s.) üzerinden 155 kez tekrar ettiği “Ben-i İsrail” kıssası, acının bir kavmi nasıl azgın ve zalim hale getirdiğinin en açık misalidir.

Bu azgınlığın sebebi dünyevileşmektedir.

Çünkü ahireti hesaba katmadan her şeyin bu dünyada başlayıp bittiğine inanmak acının insanı azgınlaştırmasındaki en önde gelen sebeptir.

Ben-i İsrail’in dünyaya olan aşırı düşkünlüğünün, hırsının onları nasıl zulme maruz bıraktığını ve intikam hissiyle onları nasıl zalim yaptığını tarih ayrıntılı bir biçimde yazmaktadır.

Dünyevileşme/Sekülerizm dünyaya odaklanıp, sonrasını hesaba katmamaktır.

18. yüzyılda batıda başlayan ve dalga dalga dünyaya bir salgın gibi yayılan dünyevileşme konusunda Ben-i İsrail başı çekmektedir.

Hz. Muhammed (s.a.v) ifadesiyle “Dünya sevgisi bütün hataların başıdır. Bir şeye olan sevgin seni kör ve sağır yapar.”  (Ebû Dâvud, Edep 125, 5150)

Ben-i İsrail kendilerine gönderilen çok sayıda Peygamberi dinleyip dünya-ahiret saadetine nail olmak yerine sürekli bir biçimde ihaneti tercih etmişlerdir.

Bu cinayete varan ihanet onları “lanetli kavim” haline getirmiştir.

“Allah’tan bir ipe ve insanlardan bir ipe tutunmadıkça, nerede bulunurlarsa bulunsunlar, onlara alçaklık damgası vurulmuş; Allah’ın gazabına uğramışlar ve aşağılanmaya mahkûm olmuşlardır. Bu, onların Allah’ın âyetlerini inkâr etmeleri ve haksız yere peygamberleri öldürmeleri yüzündendir. Bu (cüretleri de) onların isyan etmiş ve haddi aşmış bulunmalarındandır.” Âl-i İmrân, 3/112

Zulmün Kısır Döngüsünü Ancak Güçlü Bir Adalet Kırabilir

Daha adil ve yaşanabilir bir dünya için Hılfıl’fudul misali hukuka ve otoriteye dayanan güçlü bir teşkilat gerekli.

Zulmün kısır döngüsünü kırmak için iki şeye ihtiyacımız var:

1.Hukuk

2.Güç

7 Ekim’den bu tarafa alacaklı ülkelerin desteği, İsrail’i Gazze’de orantısız bir güce itti.

Ancak bu zulüm dünyada yaşayan her vicdan ve insaf sahibini derinden etkiledi ve tüm dünyada bir farkındalık uyandırdı.

“Dünya beşten büyüktür” cümlesiyle ucu kanatılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi teşkilat yapısı, değişim taleplerinin odağı oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yetkisini ilk kez kullanarak onlara Gazze için mektup gönderdi ve insani felaketin önlenmesi için sorumluluk sahibi olmaya çağırdı.

Anlaşılan o ki adalet, inanan insanların daha çok çalışarak hem kendilerini hem de millet ve devletlerini daha güçlü kılmak ve haklılıklarını kanıtlamaktan geçiyor.

Nitekim zulmün kısır döngüsünü ancak güçlü bir adalet kırabilir.

1969’da Tokat’ta doğdu. İlkokulu Çeltek Köyü İlkokulu'nda, Ortaokulu Zile'de tamamladı. Sağlık Meslek Lisesi'nin iki yılını Kırklareli, son iki yılını da Konya'da okuyarak 1987 yılında mezun oldu. 1993’de S.Ü. İlahiyat Fakültesi’ni, 1996’da Konya Sağlık Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. 1997-2000 yıllarında Yüksek Lisansını İslam Mezhepleri Tarihi alanında “İslam Düşünce Tarihinde İlk Akılcılar: Mutezile” teziyle tamamladı. 2017’de başladığı Kelam Anabilim dalındaki “Kelam İlminde Yenilik Arayışları ve M. Şerefeddin Yaltkaya’nın İctimai Kelam Projesi” başlıklı doktora çalışmasını 2023'de tamamladı ve Kelam alanında doktor oldu. 1987-1996 yıllarında Sağlık Bakanlığı, 1996-2015 yıllarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda çalıştı. 2015-2019 yıllarında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya ve Afyonkarahisar İl Müdürlüğü görevlerini ifa etti. 2019’dan beri Selçuk Üniversitesi’nde çalışıyor. 2019-2021 Yılları arasında Engelli Öğrenci Birimi koordinatörlüğü yaptı. Haziran 2023 tarihinden itibaren ise S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Nasreddin Hoca Uygulamalı Ana Okulu Müdürlüğü görevini yürütüyor. Yazarımızın birçok eseri bulunmaktadır. Türk Aleviliği” (2006), “Aile Huzur ve Mutluluğu için 9 S” (2013’), “Anadolu Aleviliği” (2013), “Akıl” (2016), “Bilge Kral Aliya’nın Camisi” (2018) adlı kitapları bunlar arasındadır. İngilizce ve Arapça bilen yazar evli ve 3 çocuk babasıdır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir