1. Anasayfa
  2. Düşünce

Bayram Hediyesi: Aslâh Tarik Musâlahadır

Bayram Hediyesi: Aslâh Tarik Musâlahadır
0

Ali Fuat Başgil, devlet ve millet beyninde Tanzimat’tan günümüze yaşanan süreci şu cümlelerle özetler:

“Türkiye’de ölmek istemeyen bir mazi ile, hayata doğmaya çalışan bir istikbal var. Milletin selameti, bu kavgayı izlemek değil; musalahasına katkı vermektedir.” (Başgil, Din ve Laiklik, 4)

Allah Teâla’da müminler arasında yaşanan bir olumsuzluğun ortadan kaldırılması hususunda elinden gelen bütün gayreti ortaya koymasının her Müslümanın üzerine düşen bir farz-ı ayin olduğunu şu ayetle bize bildirir:

“Müminler ancak kardeştirler, öyleyse iki kardeşinizin arasını düzeltin, Allah’a itaatsizlikten sakının ki rahmetine mazhar olasınız.” Hucurat, 49/10.

Müminler arasında musâlahayı sağlamanın aynı zamanda “rahmete liyakat kesbetmek” için bir şart olduğunu bu ayetin yanından onlarca ayette Kur’an-ı Kerim zikrediyor.

Toplumsal Musâlaha

Bediüzzaman Said Nursi’nin dilinde; “eski hal muhal, ya yeni hal ya izmihlal” cümlesiyle ifade ettiği değişim/dönüşüm talepleri günümüzde de hız kesmeden devam etmektedir. Musâlaha ise bu süreçte üzerinde durulması gereken önemli bir mayadır.

Bu bize istikbalin yollarını açabilecek süreçte belki de en çok dikkat etmemiz gereken konunun; birbirimizi yok sayarak ya da görmezden gelerek değil, farklılıklarımızı zenginlik görüp, barış ve kardeşlik duyguları içinde geleceğimizi inşa etmek olduğunu söyler.

Dün olduğu gibi bugün de; ölmek istemeyen mazi ve artık gençliğe doğru yürüyen istikbal var oldu ve olacak.

Bizim tercihimiz ise, ya onları birlikte el ele, omuz omuza yürüteceğiz.

Veya kavgalarını izlemeye devam edeceğiz.

Üç devri aktif olarak yaşamış olan Ali Fethi Okyar’ın tespiti şu yöndedir:

“Bizim devlet tarihimizdeki en büyük boşluğu görebilmiştim. Birinci cihan harbinin esas sebebi ve kaynağı iktisadi muhtevadır. Bizim Osmanlı İmparatorluğumuz da bu sahada çok geri olduğu için, elinde tuttuğu geniş topraklar kendisine layık görülmemiştir.

Bu teşhis, zannediyorum ekonomik ve sosyal alanda çağa erişinceye ve değişen zamanın getirdiklerini kendi milli yapımıza yoğurarak öne ve ileriye çıkıncaya kadar, farklı ad ve şekillerde devam edecektir. Türkiye’mizi idareye layık görülmüş kadronun, şu temel realiteyi hiçbir zaman hatırından çıkarmamasını temenni ediyorum.” (Fethi Okyar, Üç Devirde Bir Adam, 287)

Dış güçlerin yakamızdan kurtulması için öncelikle kendi aramızda musâlahayı tesis ederek, zamanın getirdiklerini kendi milli yapımızla birlikte yoğurarak ekonomik ve sosyal alanda ileriyi yakalayıncaya kadar yoğun çalışmamız gerekiyor.

Bayram Hediyesi

Bayramlarımız toplumsal kardeşlik duygumuzu yücelten önemli eşiklerdir.

Bayramı fırsat bilerek aslah tarik musâlahadır demeliyiz.

Nitekim kubbede “hoş seda” bırakmanın yolu, kendimizle, ailemizle ve içinde yaşadığımız toplum ile barıştan geçiyor.

Kavgalarımızı çeşitlendirmek yerine kardeşliğimizi renklendirmemiz gerekiyor.

Hizmete kenetlenen gönüller kavgaya vakit bulamaz.

Himmete talip olan,

Hizmete ragıp olur.

Hizmete ragıp olan,

Himmete nail olur.

Himmete nail olan cennete vasıl olur,

Cennete vasıl olan ebedi saadet bulur.

1969’da Tokat’ta doğdu. İlkokulu Çeltek Köyü İlkokulu'nda, Ortaokulu Zile'de tamamladı. Sağlık Meslek Lisesi'nin iki yılını Kırklareli, son iki yılını da Konya'da okuyarak 1987 yılında mezun oldu. 1993’de S.Ü. İlahiyat Fakültesi’ni, 1996’da Konya Sağlık Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. 1997-2000 yıllarında Yüksek Lisansını İslam Mezhepleri Tarihi alanında “İslam Düşünce Tarihinde İlk Akılcılar: Mutezile” teziyle tamamladı. 2017’de başladığı Kelam Anabilim dalındaki “Kelam İlminde Yenilik Arayışları ve M. Şerefeddin Yaltkaya’nın İctimai Kelam Projesi” başlıklı doktora çalışmasını 2023'de tamamladı ve Kelam alanında doktor oldu. 1987-1996 yıllarında Sağlık Bakanlığı, 1996-2015 yıllarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda çalıştı. 2015-2019 yıllarında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya ve Afyonkarahisar İl Müdürlüğü görevlerini ifa etti. 2019’dan beri Selçuk Üniversitesi’nde çalışıyor. 2019-2021 Yılları arasında Engelli Öğrenci Birimi koordinatörlüğü yaptı. Haziran 2023 tarihinden itibaren ise S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Nasreddin Hoca Uygulamalı Ana Okulu Müdürlüğü görevini yürütüyor. Yazarımızın birçok eseri bulunmaktadır. Türk Aleviliği” (2006), “Aile Huzur ve Mutluluğu için 9 S” (2013’), “Anadolu Aleviliği” (2013), “Akıl” (2016), “Bilge Kral Aliya’nın Camisi” (2018) adlı kitapları bunlar arasındadır. İngilizce ve Arapça bilen yazar evli ve 3 çocuk babasıdır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir