Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

Eğitimci-Yazar Mehmet Nezir Gül: Mehmet Akif Ersoy, Gelecek Rotamızı Çizen Bir Şairdir

“Mehmet Akif  Ersoy’un Doğu ve Batı karşılaştırması dengelidir. Körü körüne Doğu’ya bağlı değildir; yine körü körüne Batı’ya düşman değildir.  Batıyı emperyalist yönüyle ‘tek dişi kalmış canavar’ olarak tanımlarken,  Batı’nın bilimsel ve teknolojik alandaki gelişmelerini önemser.  İttihad-ı İslam’ı savunurken, Batı’yı yok saymaz…

EKLENDİ

:

‘Duruşunu Bozmayan Adam-Mehmet Akif  Ersoy’ kitabının yazarı Mehmet Nezir Gül, TYB Ankara Şubesinin çevrimiçi olarak düzenlenen ‘Bir Yazar, Bir Kitap’ söyleşi programına katıldı.

26 Aralık 2020 tarihinde saat 20.00’de instagram üzerinden canlı yayınlanan ve program yöneticiliğini TYB Ankara Şubesi Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım’ın yaptığı söyleşide 2021 yılının ‘İstiklal Marşı Yılı’ ilan edilmesinin önemi, Mehmet Akif Ersoy’un gelecek nesillere örnek olacak hayatı enine-boyuna ele alındı.

TYB ve TBMM’ye Teşekkür

Söyleşide program yöneticisi Mehmet Sıddık Yıldırım’ın sorularını cevaplandıran Eğitimci-Yazar Mehmet Nezir Gül, 2021 yılının ‘İstiklal Marşı Yılı’ ilan edilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “ 2021 yılının ‘İstiklal Marşı Yılı’ ilan edilmesinde öncülük eden Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı,  TYB Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmalar Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Musa Kazım Arıcan’a teşekkür ediyorum.  Yine TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un  liderliğinde  AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve HDP’in oylarıyla 2021 yılının ‘İstiklal Marşı Yılı’ ilan edilmesi milletin birliğinin tescili açısından önemlidir.  TBMM ve partilerimizi İstiklal Marşımıza sahip çıkmasından dolayı kutluyorum.” dedi.

 

Ahlak ve Mücadele İnsanı

Mehmet Akif Ersoy’un zengin bir müktesebatı olduğunu ifade eden eğitimci-yazar Mehmet Nezir Gül, “Mehmet Akif Ersoy âlim, aydın, şair, yayıncı ve yazar bir insandı.  Onu örnek bir kişi yapan özelliği ise ahlakı ve kişiliğiydi. Ahlakı, kişiliği, karakteri, duruşu, hal ve hareketleriyle zirve bir adamdı. Özü ve sözü bir olan, söyledikleriyle yaptıkları uyum içinde olan bir ahlak insanıydı.” şeklinde konuştu.

Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı ile geleceğimizin rotasını çizdiğini hatırlatan eğitimci-yazar Mehmet Nezir Gül, “Milli şairimizin en önemli özelliklerinden birisi de mücadeleci olması, ülkemizin emperyalizme karşı milli mücadeleye bizzat katılmış olmasıdır. Dönemin birçok aydını küçük mazeretler göstererek milli mücadeleye doğrudan destek vermezken, Mehmet Akif Ersoy il il gezip vaazlar ve hutbeler vermiş milletimizi mili mücadeleye çağırmıştır.  Balıkesir ve Kastamonu’da cami kürsüsünden yaptığı konuşmalar milli mücadele çok etkili olmuş, dönemin genelkurmay başkanlığı tarafından çoğaltılarak askerlere ve halka dağıtılmıştır.  Mehmet Akif Ersoy İslam ümmetinin birliği ve beraberliği için çırpınan bir münevverdi. Milli mücadeleye destek vermesinde bu özelliği etkili olmuştur.” diye konuştu.

Milletin Adamı Vasfı ve Birleştiriciliği

‘Duruşunu Bozmayan Adam-Mehmet Akif Ersoy” kitabının hikâyesini anlatan eğitimci –yazar Mehmet Nezir Gül, Mehmet Akif Ersoy’un Osmanlı’nın son döneminde devlette üstlendiği görevler, milli mücadeledeki aktif tutumu, resmi marşımızın yazarı olması nedeniyle ‘devletin adamı’ gözüyle bakıldığını, ‘milletin adamı’ vasfının ihmal edildiğini söyleyerek, kitabında Mehmet Akif Ersoy’un ahlak insanı ve milletin adamı olma vasfını ön plana çıkarmaya çalıştığını ifade etti.

Mehmet Akif Ersoy’un en etkilendiği yönünün ahlakı, kişiliği ve duruşu olduğunu söyleyen eğitimci-yazar Gül,  şöyle konuştu “Milli şairimizin beni çarpan yönü ahlak, kişiliği ve duruşudur.  Toplumun sorunlarına duyarlı olmasıdır. Bizatihi hayatın içinde olmuş olması,  toplumun içinde mücadelesini sürdürmüş olmasıdır. Toplumun tüm kesimlerini kucaklamasıdır.  2021 yılının beş partinin ittifakıyla ‘İstiklal Marşı Yılı’ ilan edilmesi bunun göstergesidir. Mehmet Akif Ersoy, sağcısı, solcusu, İslamcısıyla herkesin üzerinde ittifak ettiği bir insan. Herkes Mehmet Akif Ersoy’da kendinde bir şeyler buluyor.”

Toplumcu Bir Şair

Mehmet Akif Ersoy’un şiiri hakkında konuşan Gül, “Mehmet Akif Ersoy, toplumcu bir şairdir, toplumun değerleri doğrultusunda şiirler yazmıştır. Şiirlerinde toplumun tembelliğinden şikayet etmiştir, toplumun temel hücresi olarak gördüğü aileyi merkeze alan şiirler kaleme almıştır. Toplum ve devletin yaşadığı sorunlara ve çözüm yollarına dikkat çekmiştir. Mehmet Akif Ersoy şiirleri fildişi kulesinden azılmış şiirler değildir, hayatın içinden şiirlerdir ve  toplumu kendine getirecek, sarsacak şiirlerdir.” dedi.

Batı’nın Değer ve Kültürüne Mesafeli, Bilim ve Teknolojisine Yakın

Mehmet Akif Ersoy’un Doğu-Batı konusundaki  duruş ve tutumunu anlatan eğitimci-yazar Gül, “Mehmet Akif  Ersoy’un Doğu ve Batı karşılaştırması dengelidir. Körü körüne Doğu’ya bağlı değildir; yine körü körüne Batı’ya düşman değildir.  Batıyı emperyalist yönüyle ‘tek dişi kalmış canavar’ olarak tanımlarken,  Batı’nın bilimsel ve teknolojik alandaki gelişmelerini önemser.  İttihad-ı İslam’ı savunurken, Batı’yı yok saymaz. Batı’nın değerleri, kültürü ve ahlakına karşı mesafelidir ancak bilim ve teknolojisine karşı değildir. Olayları Fransız ve İngiliz zihniyetiyle değil kendi milli kimliğimizle bakmamızı önemserdi.  Emperyalizme karşı celalliydi ancak Batıyla diyalog hâlinde olunmasından yanaydı.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Tefrika Çıkmaması İçin Gönüllü Sürgün…

Mehmet Akif Ersoy’un Mısır günlerini ‘Gönüllü sürgün diyebiliriz.’ diyen Gül, şunları söyledi “Mehmet Akif Ersoy birinci Meclis’te milletvekili yapılmış,  ikinci Meclis’te milletvekili yapılmamıştır. Kendisine önemli görev verilmediği gibi yakın dostlarına da baskılar artmıştır. Bunda Mehmet Akif Ersoy’un İslam davasını hayatının ve mücadelesinin merkezine alması etkili olmuştur. Mehmet Akif Ersoy, yakın bir dostuna bir vatan haini gibi polis tarafından takip edildiğini anlatıyor. Gönüllü sürgüne gitmesinde bu polis takibinin etkili olduğunu düşünüyorum. Tecrit politikası uygulanmasından rahatsız oldu ve toplum içinde tefrikaya sebep olmamak için gönüllü sürgüne gitti ve uzun yıllar gurbette çile çekti.”

Asım’ın Nesli Manevi Mirasının Peşinde…

Mehmet Akif Ersoy’un Mısır dönüşünde de devletin gerekli desteği çıkmadığını hatırlatan Gül,  cenazesini üniversite gençliğini sahiplendiğini, bugün de Asım’ın nesli tarafından sahiplenilmeye devam edildiğini belirtti.  Mehmet Akif Ersoy vefat ettiğinde maddi olarak geride sadece bir kat elbise, bir mavzer tüfek, bir saat bıraktığını anlatan Gül, manevi miras olarak ise tertemiz bir hayat, mükemmel bir Safahat ve milletin geleceğinin rotasını çizen milli marşımızı bıraktığının altını çizdi.

Program yöneticisi Mehmet Sıddık Yıldırım,  TYB Genel Merkezi ve şubelerinin ‘2021 İstiklal Marşı Yılı’ münasebetiyle zengin bir program hazırladığını belirterek, “2021 yılında İstiklal Marşı üzerine yoğun çalışmalar yapacağız.” sözleriyle programı bitirdi.

Çok Okunanlar