İbrahim Kalkan Abi 1 Temmuz 2021 Perşembe günü İstanbul Fatih camisinden ikindi namazı sonrası ebediyete uğurlandı. 72 yaşındaydı ve iki yıla yakın çeşitli rahatsızlıklarla yaşıyordu. Allah rahmet eylesin, yaşadığı rahatsızlıklar da kefâreti olsun, inşallah…
İbrahim Kalkan Abi 1 Temmuz 2021 Perşembe günü İstanbul Fatih camisinden ikindi namazı sonrası ebediyete uğurlandı. 72 yaşındaydı ve iki yıla yakın çeşitli rahatsızlıklarla yaşıyordu. Allah rahmet eylesin, yaşadığı rahatsızlıklar da kefâreti olsun, inşallah…
İbrahim Abi’yi Cağaloğlu, Beyazıt yayın ve kültür-sanat çevrelerinde bulunan herkes bir şekilde tanımıştır veya edebiyat derneklerinde dinlemiştir ya da onunla çay içip sohbet etmiştir. Aynı zamanda Mehmet Niyazi Özdemir Bey’in “Dâhiler ve Deliler” kitabında da anlatıldığı gibi, ki kitabın kahramanlarından biridir İbrahim Abi, Marmara Kıraathanesi’nin son temsilcilerindendi. Mesela bir başkası Hilmi Oflaz’dı ve bu temsilciler topluluğunun uzun yıllara dayanan bir dostlukları vardı.
Sedat Umran gibi İbrahim Abi de entelektüel dostların buluştuğu, ilgililerince bilinen kıraathane ve çay ocaklarında yazardı şiir, oyun ve gazete yazılarını, çoğunlukla. Hem buralarda konuşulurdu ülke ve dünya meseleleri; gazeteler buralarda okunurdu. Bu dost topluluğunun çoğu öbür âleme göç eylemiş durumda şimdi. Çok nadirattan şimdi okuyan, düşünen, oralarda…
İbrahim Abi Çorum’da 1949’da dünyaya gelmiş ve 1966 yılında da İstanbul’a gelerek tiyatro oyunculuğuna başlamış. Uzun yıllar Hasan Nail Canat’la beraber tiyatro oynamışlar. “Set Oyuncuları” adıyla bir tiyatro topluluğu kurmuş ve kendi yazdığı “Suçlu Kim?”, “KızılAzap”, “Mahallede Şenlik Var” gibi oyunlarını sahnelemiş. 70’li yıllarda kaleme aldığı “Malazgirt”, “Fetih”, “Söğüt”, “Çanakkale” gibi tarihî piyesleri de o yıllarda Anadolu’da küçük topluluklarca veya okulların tiyatro kulüplerince sahnelenmiş. İbrahim Abi 80’li yıllarda Minyeli Abdullah, Süleyman Nazif Belgeseli, Şark Kahvesi, Bizim Ev gibi dizi, film ve belgesellerde; yakın geçmişte de Kanal 7’nin dizi ve filmlerinde rol almış, çoğunda başrol oyunculuğu yapmış. İbrahim Abi tiyatro ve sinemanın, topyekûn kültür ve sanat faaliyetlerinin çağımızın dili ile çağımız insanına ilahi mesajı ileten bir misyon yüklenmesi gerektiğini düşünür ve bu yolda çalışırdı.
İbrahim Abi’nin tiyatro ve oyunculuğundan başka çoğunu kendi uğraşıları ile bastırdığı 8 şiir kitabı ve TRT arşivine girmiş bestelenmiş şiirleri de vardı. Okullardan da kendisini kültür-sanat ve şiir etkinliklerine/konferanslarına konuşmacı olarak davet ederlerdi. Şiir kitaplarından birkaçı “Gökteki AyÜşüyor”, “Ayrılık Vakti”, “Muhabbet Faslı”, “Gönül Şarkıları”, “Suya Düşen Gölgeler”, “Ay Işığı Kan Kırmızı” adlarını taşıyor. Çocuk kitaplarından Keloğlan’ın günümüz çocuklarına uyarlanmış hâli olan “Keloğlan Masalları” serisi, “Selahattin Eyyubi”, “Onlardan Biri”,“Şeyh Şamil”,“BarbarosHayrettin Paşa”,“Alparslan” gibi çocuklara tarih kültürümüzü aktarmayı amaçlayan onlarca eser… Yayınlanmamış kitap dosyalarının da İbrahim Abi’nin çocukları tarafından yayınlanmasını umut ve arzu ediyorum.
Kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhu için el-Fatiha.