Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

İLK SAYISIYLA “MANİDAR” EDEBİYAT DERGİSİ

Kapak ve iç sayfa görselleri fotoğraf sanatçısı Tuna AKÇAY tarafından hazırlanan Manidar dergisi yazarlar ve muhtevasıyla iyi yazıların evi olmuş, bir kurum dergisi olmaktan çok ötede. Okuru bol olsun.

EKLENDİ

:

Manidar dergisi kültür, sanat, edebiyat dünyamızda yeni bir pencere… Mersin Yenişehir İlçe Millî Eğitim Müdürlüğütarafından çıkarılan Manidar dergisi bahar sayısı ile okura merhaba dedi. Genel yayın yönetmenliğini öykücü Özlem Göktaş’ın yaptığı derginin yayın kurulunda AbdullahHarmancı, Nazlı Döndü Can ve Emine Yavuz Çetin yer alıyor.

Yenişehir İlçe Millî Eğitim Müdürü, dergi imtiyaz sahibi ve yazı işleri sorumlusu Mehmet Necmeddin Dinç, Manidar dergisinin hazırlık süreci ile ilgili şunları söyledi: “İlçemiz bünyesinde öğrenci ve öğretmenlerimizin okuma kültürünü ve yazma yeteneğini geliştirmeye yönelik Hikâyemiz Yeni başlıklı bir proje başlattık. Bu proje kapsamında ilçemizde, Özlem Göktaş’ın yürüttüğü bir yazarlık atölyesi oluşturduk. Atölyeçalışmalarını paylaşmak, gençleri yazarlarla tanıştırmak amacıyla bir edebiyat dergisi çıkarmayı planladık. Düşünce dünyamızı besleyecek kitaplarla tanışmak için edebiyat dergileri büyük role sahiptir. Sosyal medyanın hızı, bilişim araçlarının yaygınlaşması ile her şeyin ekrana taşındığı günümüzde, sözü şiirle, öyküyle, masalla,  söyleşiyle çoğaltmak, söze Mersin Yenişehir’den yeni bir pencere açmak istedik. Manidar edebiyat dergimiz bahar sayısı ile yayın hayatına başladı, okuru bol olsun.

Derginin bu ilk sayısında Arif Ay’ın “Böyle Bilirdik Kışı”,Müştehir Karakaya’nın “Üçüncü Göz”, Âdem Turan’ın “Yüküm Buğday Yolum Uzun”  şiiri selamlıyor okuru.

Usta iki yazarla söyleşi yer alıyor bu ilk sayıda. Kahve Molası köşesinin konuğu Rasim Özdenören.  Özlem Göktaş’ın kısa sorularına dolu dolu cevaplar veren Rasim Özdenören ile kısa bir söyleşi yer alıyor. Diğer söyleşi ise Mustafa Kutlu ile Ali Ayçil söyleşisi. Sanat eserinde ahenk olmalı çünkü kâinatın bir ahengi var. Mustafa Kutlu söyleşide edebiyat, öykü, biçim, muhteva, hayat, yazma serüveni üzerine okura birçok ipucu sunuyor.

İlk sayısı ile dopdolu olan dergide, Yıldırım Türk’ün “Kasiyer Kız”, Eda Adak’ın “Güneşe Aldanmak” öyküleri ve Hüseyin Akın’ın “Nasip” masalı yer alıyor.

Manidar’ın bu ilk sayısının dosya konusu “Buğday”. Cennet İnce Erdoğdu’nun “Bereket” görseli ile başlayandosyanın ilk yazısı İbrahim Demirci’nin kaleminden. Sarışın Buğday” başlıklı yazısı ile yazar, A. Hamdi Tanpınar’ın Sarışın buğdayı rüyalarımızın,/Seni bağrımızda eker, biçeriz,/Acılar kardeşin, teselli kızın,/Zengin parıltınla dolar gecemiz. dizeleriyle başlayan şiiri üzerine yazdığı yazısında buğdayın  “ekilip biçildiği alan, toprak ve tarla değil, bağrımızdır” vurgusunu yapıyor.  Segâh Gümüş’ün “Buğday Tanesi” ve Mersin Üniversitesi’nden Nazlı Döndü Can’ın“İnsan Bir Buğday Tanesi” yazı ile kültürümüzde, geleneklerimizde buğdayın yeri ve önemi anlatıyor. Yaratılış hikmetini keşfe çağıran bir öykü olarak nitelendirdiği Sezai Karakoç’un “Topraktan Başlayarak” öyküsü üzerine Erdoğan Muratoğlu’nun yazısı da dosya bölümünde okunması gereken yazılardan biri. Çevirisini Pınar Arısoy’un yaptığı Jose Carlos Lesson’un “İspanyol Tarihinde ve Kültüründe Buğday”başlıklı yazısı ile başka kültürlerde de buğday ele alınmaya çalışılmış dosya bölümünde.

Kurmacanın Büyüsü kitabı ile yazma sırlarını ve sınırlarını anlatan Mehmet Kahraman “Neden ve Nasıl” başlıklı yazısı ile okumaya dair farklı bir bakış açısı oluşturmak için sorular soruyor okur adına. Yavuz Ahmet Koç’un, Nedim’in Kaside-i Şitaiyyesi üzerine yazısı ile şiirin penceresinden olaylara bir bakış sunulmuş. Abdullah Kasay, “Bütün parçaya aittir: Mindenki başlıklı yazısı ile Manidar’ın ilk sayısında, Macar yönetmen Kristöf  Deak’ın 2016 yılında gösterime giren ve Oscar ödüllerinden “En iyi kısa film Ödülü”nü kazanan Mindenki filmi üzerine bir inceleme keleme almış.

Manidar dergisi, N. Bahar Demirhan’ın Yoğurt Pazarıyazısı ve Emine Yavuz Çetin’in Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Mersin sevgisini anlattığı yazısı ile okura şehrin geçmişine biryolculuk yaptıyor.

Adem Turan, “Çaresizliğin İz Düşümü: Şeker Portakalıyazısı ile kendisini derinden etkileyen kitaplardan birini, Brezilyalı yazar Jose Mauro De Vasconcelos’un Şeker Portakalı kitabını kaleme almış.

Derginin bu sayısında soruşturma sorusu,  Okuma geçmişinizde sizi derinden etkileyen, ruhunuzda iz bırakan kitap ya da kitaplardan bahseder misiniz? olarak ele alınmış. Soruşturma sorusu bölümünde;  Yıldız Ramazanoğlu, Arif Ay, Cihan Aktaş, Şakir Kurtulmuş, Şaban Sağlık, Hüseyin Akın, Abdullah Harmancı, Sadık Yalsızuçanlar, Yıldırım Türk, Mehmet Kahraman, Emine Batar, Ayşegül Genç, AbdurrahimKaradeniz, Abdullah Kasay, Yunus Nadir Eraslan, Mehmet Solak, Veysel Altuntaş, Mustafa Başpınar, Erdoğan Muratoğlu, Ali Işık,  Ömer Korkmaz, Ahmet Melih Karauğuz,Mehmet Yıldız’ın cevapları yer alıyor.

Daha Fazla Yükle

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar