Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Şehrin Kültürel Mirasına 13 Yeni Eser Kazandırdı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yayınları arasında yayımlanan Okuma Atlası, Duran Boz Bey’in editörlüğünde hazırlanan ismiyle müsemma bir atlas. Atlasta Ömer Erdem’den İbrahim Demirci’ye, Necip Tosun’dan Necati Mert’e birçok ismin okuma serüvenine yer verildiği gibi okuma eylemi üzerinde, neyi, niçin, nasıl okumalı bağlamındaki birçok deneme ve makaleyi içermektedir. Kısacası çok güzel hazırlanan bir Okuma Atlası. Okurlarını beklemekte.

EKLENDİ

:

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi “Şehrin Kültürel Mirasına 13 Yeni Eser” adıyla yeni bir kültür hamlesi başlattı. Bu hamle bağlamında iki süreli yayın ile 11 kitap okurlarına kavuştu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 1 Mart 2021 Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Yaptığımız çalışmalarla şehrimizin kültürel mirası arasında yer alan eserlerimizin literatür taramalarını gerçekleştiriyor ve yayımlayarak şehir kitaplığımız arasına kazandırıyoruz. Çalışmalarımızla, şehrimizin bu birikiminin gelecek kuşaklara aktarılmasını ve ulusal – uluslararası entelektüel çevrelerle buluşturulmasını hedefliyoruz. Tüm süreçlerinin Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütüldüğü bu çalışmalar, Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’na Edebiyat alanından yaptığımız başvuru için de ayrı bir önem taşıyor.”

yitiksöz sanat, edebiyat ve düşünce dergisi” iki aylık bir edebiyat dergisi. İlk sayısı Ekim-Kasım 2020’de yayımlanan yitiksöz dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini Duran Boz yapıyor. Bugüne dek üç sayısı yayımlanan dergi, büyük bir emeğe ve zengin bir içeriğe sahip. yitiksöz’de şiir, öykü, deneme, anı, günlük, gezi, eleştiri, söyleşi, inceleme ve kitap tanıtımı olmak üzere hemen her türe yer verilmekte. insaniyet.net Şubat-Mart 2021 tarihinde 3. Sayısı yayımlanan yitiksöz’e bereketli ve hayırlı yıllar diler.

evvelâhir iki aylık kültür-sanat ve şehir dergisi” başlığı ve “Şiir-Şehir-Maraş” mottosuyla yayımlanan dergi, iki aylık kültür-sanat dergisi. İlk sayısı Kasım-Aralık 2020’de yayımlanan evvelâhir dergisinin Yayın Koordinatörlüğünü Rıdvan Tulum yapıyor. Maraş ve Maraşlı merkezli bir kültür sanat dergisi evvelâhir. Şehrin kültürel dokusu, insanının ruh dünyası, Maraşlıların şehre katkıları, ürettikleri ürünlerden yeme içmeye kadar zengin bir çeşitlilik dergide dikkatimizi çekmekte.  insaniyet.net Ocak-Şubat 2021 tarihinde 2. Sayısı yayımlanan evvelâhir’e bereketli ve hayırlı yıllar diler.

1984 – 1994 yılları arasında her ikisi de merhum Nedim Ali Zengin ve Kâmil Aydoğan yönetiminde Andırın’da 131 sayı yayımlanan ‘İkindi Yazıları’ dergisinin tıpkıbasımını Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, kültür yayınları kapsamında gerçekleştirdi. Yayımladığı yıllarda edebiyat dünyasının minik ve coşkulu bir meşalesi işlevi gören İkindi Yazıları’nın tıpkı basımının gerçekleştirilmesi, o günleri yaşayan edebiyat sevdalıları için önemli bir hatıra; gençler içinse isterlerse kıt kaynaklarla edebiyat dünyasına meşale olabilecekleri umudu oldu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yayınları arasında yayımlanan Okuma Atlası, Duran Boz Bey’in editörlüğünde hazırlanan ismiyle müsemma bir atlas. Atlasta Ömer Erdem’den İbrahim Demirci’ye, Necip Tosun’dan Necati Mert’e birçok ismin okuma serüvenine yer verildiği gibi okuma eylemi üzerinde, neyi, niçin, nasıl okumalı bağlamındaki birçok deneme ve makaleyi içermektedir. Kısacası çok güzel hazırlanan bir Okuma Atlası . Okurlarını beklemekte.

Maraş Araştırmaları I, Kahramanmaraş’a yönelik tarihî, kültürel ve bilimsel araştırmaları içermektedir. Maraş’ın zenginliklerini gün ışığına çıkarmayı amaçlamakta.

Necip Fazıl Kısakürek, Kahramanmaraş’ın ve ülkemizin güzide şairi Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in biyografisine yer vermekte. Necip Fazıl’ın hayatı, sanatı ve düşüncesi incelenmekte bu eserde.

Öykülerde Maraş, mekân olarak Kahramanmaraş’ı seçmiş ve anlatmış yazarlarımızın öykülerinin derlendiği önemli bir çalışma. Editörlüğünü Erdoğan Aydoğan’ın yaptığı eserde Şevket Bulut, Tahsin Yücel, Rasim Özdenören, Oğuz Paköz, İsmail Kıllıoğlu, Abdülkadir Hayber, Ali Karaçalı ve Bahtiyar Aslan ve diğer öykücülerimizin öykülerine yer verilmekte.

Türk Halklarının Geleneksel Spor Oyunları VIII, Türk dünyasında yapılan spor dallarını ve bu sporların tarihî yönlerini inceleyen ve 2019 yılında sekizincisi düzenlenen sempozyum bildirilerini içermektedir. Sempozyum, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Manas Üniversitesi birlikteliğiyle düzenlendi.

Millî Mücadelenin 100. Yılında Kahramanmaraş ile İstiklalin Yüz Akı Kahramanmaraş, birer şehir kitabı. Her ikisinde bu değerli şehrin ve insanlarının farklı yönlerine değiniliyor. Bir nevi şehir portresi bunlar. Çeşmeleri şehre damga vuran bir şehir Kahramanmaraş. Bu özelliğini kentleşme canavarına rağmen devam ettiren Kahramanmaraş’a selam olsun.

Maraş Kurtuluş Mücadelesi Komutanı Arslan Bey’in Hatıratı, 1883-1963 yılları arasında yaşayan Serkomiser Arslan Bey’in hatıraları oğlu Mahmut Toğuz tarafından hazırlanarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yayınları arasında çıktı. Eserde Arslan Bey, Millî Mücadele dönemi hatıralarına yer vermektedir.

Dostozan, Mehmet Hanifi Sarıyıldız (1931-2008)’ın hayatı ve şiirlerini ele alan bir kitap. Serdar Yakar tarafından hazırlanan kitapta Maraşlı ozan M. Hanifi Sarıyıldız’ın hayatı anlatılmakta. Ayrıca Sarıyıldız’ın şiirlerine de yer verilmekte.

Kahramanmaraşlı Şairlerden Çocuk Şiirleri -Güldeste-, Maraşlı şairlerin çocuklara yönelik kaleme aldığı şiirleri içeren bir güldeste. Güldeste’yi Sayın Duran Boz hazırlamış, Nuray Yüksel de resimlemiş. Böylece güzel bir güldeste ortaya çıkmış. Duran Boz 55 şairden 121 şiir almış Güldeste’ye. Necip Fazıl Kısakürek, Karakoç kardeşler, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Akif İnan, Alaeddin Özdenören, Âşık Mahzuni Şerif, Nedim Ali, Yücel Kayıran, Mevlana İdris ve Mehmet Akif Kireççi bu şairlerden birkaçı. Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in 1925 yılında kaleme aldığı “Ninni” şiirinden bir dörtlükle bitirelim:

Melekler dolanır bu kuytu yerde,

Ey gün kadar güzel çocuğum, uyu!

Bir gün hasretiyle için titrer de,

Anarsın, bu derin, tatlı uykuyu

Çok Okunanlar