Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

Mesut Uçakan’ın Yeni Filmi “Suveyda” 10 Eylül’de Vizyona Girecek

Mesut Uçakan, Orta Anadolu’nun köylerinde yaşananları beyaz perdeye aktarmaya çalıştıklarını vurgulayarak, yakın tarihi ele alan filmler yapmanın kolay olmadığını fakat dürüst eleştiriler karşısında halkın övgüyle karşılayarak çalışmaları desteklediğini söyledi.

EKLENDİ

:

Türk Sinemasında özellikle “Reis Bey”, “Yalnız Değilsiniz”, “Kelebekler Sonsuza Uçar” ve “Sevda Kuşun Kanadında” gibi yapımlarıyla büyük ses getiren yönetmen, senarist ve yapımcı Mesut Uçakan’ın son filmi “Suveyda” 10 Eylül’de vizyona girecek.

Son olarak “Anne ya da Leyla” (2005) ve “Anka Kuşu” (2006) adlı uzun metraj yapımlarda yer alan Uçakan, on beş yıllık bir aranın ardından yeniden seyirci ile buluşacak.

Uçakan’ın son filmi “Suveyda” hafız olmak isteyen 11 yaşındaki Hadim’in öğrenme aşkı, azmi, umudu, hayalleri ve Süleyman Peygamber gibi kuşdili öğrenme çabalarını konu alıyor. Yönetmen ve yapımcılığını Mesut Uçakan’ın yaptığı, senaryosunu ise Hasan Yılmaz’ın kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Durmuş Sorgut, genel koordinatörlüğünü Gönül Moroğlu, yapım danışmanlığını ise Mustafa Karadeniz üstlendi.

Uçakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2019’un yaz aylarında çekilen filmin, 1930’lu yıllarda hafız olmaya çalışan bir çocuğun gözünden Türkiye’nin bir döneminde yaşananları ele aldığını söyledi.

Senaryonun gerçek olaylardan yola çıkarak kaleme alındığını aktaran Uçakan, “Hayata bakış biçimi olarak, ben yaptığım her şeyin hesabını verme idraki, heyecanı ve korkusu içerisindeyim. Bu projede de hakikaten beni çok etkileyen bir çizgi var. Bir çocuk hafız olmaya çalışıyor fakat karşısında bunu engelleyen koca bir iktidar buluyor.” ifadelerini kullandı.

Usta yönetmen, 1928’deki Harf Devrimi sonrası yaşananlara vurgu yaparak şunları kaydetti: “Malum 1928’de harf devrimi oluyor. Harf devriminde, bizim bin küsur yıllık hafızamız topyekûn bıçak gibi kesiliyor, çıkartılıp atılıyor ve yeni ile eski nesil arasında müthiş bir uçurum ortaya çıkıyor. Harf devriminin sonucu olarak 1932’de Arapça öğrenim yasağı çerçevesinde sıkıntılar oluşturan bir uygulama karşımıza çıkıyor. Aslında Kur’an-ı Kerim yasak olmamasına rağmen, pratikteki kimi yanlış uygulamalarla yasağa dönüştürülüyor. Aynı sene ezan yasağı geliyor. Orijinali bırakılıp Türkçe okunmasına dönük bu uygulamalarla halkın gerçekten travmaya dönüşecek sıkıntıları karşımıza çıkıyor. Uygulamalar çok daha aşırı ve acımasız hallere dönüşüyor. Böyle netameli bir dönemi ele almak çok kolay değil.”

Dönemin zor şartları altında yaşamaya çalışan halkın ne yapacağını şaşırdığına işaret eden Uçakan, “Bunu ajite ederek de anlatmak mümkün ama ben, hem daha önce çektiğim ‘Kelebekler Sonsuza Uçar’ filminde hem de bunda mümkün olduğu kadar naif şekilde dokunuşlar yapmaya çalıştım. Çünkü hem içerisinde bulunduğunuz ortam, konjonktür bakımından çok hassas hem de asker o asker değil. Bugün halkıyla bütünleşen bir asker var karşımızda.” dedi.

Mesut Uçakan, Orta Anadolu’nun köylerinde yaşananları beyaz perdeye aktarmaya çalıştıklarını vurgulayarak, yakın tarihi ele alan filmler yapmanın kolay olmadığını fakat dürüst eleştiriler karşısında halkın övgüyle karşılayarak çalışmaları desteklediğini söyledi.

Suveyda’nın Galası Kayseri’de Yapılacak

Filmin 10 Eylül’de Türkiye’de vizyona gireceğini belirten Uçakan, “Önce 85 salonda gösterilecek. Sonra Aralık ayına kadar 150-160 salonu bulacak. Tabii biz her filmimize görkemli galalar yaparız ama bu sefer, Kayseri’deki yöneticiler ve halk bize destek verdiği için, ayrıca onlara söz vermemiz dolayısıyla Suveyda’nın Galasını Kayseri’de yapmaya karar verdik.” dedi.

Suveyda, tüm ülkemizde seyircisini bekliyor. İyi seyirler.

Çok Okunanlar

Pin It on Pinterest