1. Anasayfa
  2. Din ve Hayat

Yeni Bir Tarih Anlatımı Perspektifi: Bilişsel Dönemde Etkileşimli Mikro Tarih Anlayışı ve Kur’an-ı Kerim

Yeni Bir Tarih Anlatımı Perspektifi: Bilişsel Dönemde Etkileşimli Mikro Tarih Anlayışı ve Kur’an-ı Kerim
0

 

  1. Mikro tarih, bir olay, topluluk, birey veya özel bir yerleşim yeri gibi küçük araştırma birimlerine odaklanan ona boyut ve sonsuzluk kazandıran bir tarih türüdür.
  2. Mikro tarih, “küçük olanı çok büyütme veya küçük yerlerde büyük sorular sormayı” amaçlar.
  3. Çok özel olarak lokal sosyal ve kültürel anlatılarla yakından ilişkilidir.
  4. Bu tarih anlatımında olayın, olgunun veya kişinin her anının (momentum) boşluk kalmayacak şekilde her boyutuyla değerli olması sağlanır.
  5. Çağdaş dinler tarihi başta olmak üzere akademik alanlara göre araştırmacının bakış açısı mikro tarih, analitik anlatıyla yoğrulup araştırının bir parçası hâline gelmelidir.
  6. Mikro tarihin geleneksel tarihten farkı, elit ve popüler kültür arasındaki etkileşime olan derin ilgisi ve tarihin mikro ve makro düzeyleri arasındaki karşılıklı etkileşimiyle yakından ilişkili olmasıdır.
  7. Kur’an bazen bir olayın, bir beldenin, bir kavmin, bir peygamberin anlatımında anlatıma bir gün, bir saat, bir an olmasını rağmen geçip bitmeyen zamanı durduran veya tüm zamanları bir güne, bir yıla sığdıracak şekilde derinlik veya sonsuzluk kazandıran çok boyutlu bir anlatım vermektedir.
  8. Daha somut örnekle Sonsuzluk sahibi Metafiziğin fani, dünyevi fizikselliklerle karşılaşmasına dair mikro tarih örnekleri olarak Kur’an’da anlatılan kıyamet günü sahneleri, hesap günü, Lut’u (as) meleklerin ziyareti, Hz. Musa’nın firavunla karşılaşması, Kızıldeniz’den kurtuluş anı, çöldeki hayat, Hz. Musa- Hızır karşılaşması, Hz. İsa’nın dünya hayatındaki son günü, Hz. Âdem ile Hz. Havva’nın cennetteki son günü verilebilir.
  9. Bazen Kur’an, refleksif bir makro tarih anlatımı ile bir asrı, dokuz ayı bir ana yoğunlaştırmakta mikro forma sokabilmekte; Hz. Meryem’in hamileliği, İsrail oğullarının kavim tarihi kıyamet kopuşu öncesi zamanlar gibi, insanın ömrü vs.

Mustafa Alıcı, 1969 yılında Erzincan'da doğdu. 1988 yılında Erzincan İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenciliği sırasında hafız oldu. 1993 yılında İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1996 yılında Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Dinler Tarihi anabilim dalında doktoraya başladı. Ocak 1996- Aralık 1996 tarihleri arasında bir yıl süreyle İtalya, Perugia'da Yabancılar İçin İtalyanca Üniversitesi'nde ileri düzey İtalyanca dil eğitimi aldı. 1996- 1998 yılları arasında İtalya, Roma’da doktora teziyle ilgili araştırmalarda bulundu. 1998 yılında 3 ay İngiltere'de, Bristol, Birmigham ve Londra'da doktora teziyle ilgili araştırmalar yaptı. 1995- 2010 yılları arasında Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Dinler Tarihi öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2011-2012 yılları arasında Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan yardımcısı olarak hizmet etti.2012 yılının yazında üç ay süreyle YÖK bursu ile İtalya’da akademik çalışmalarını sürdürdü. 2013 yılında Profesör olan ve2014 yılında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olarak atanan Alıcı, 25 Kasım 2017 tarihinde aynı fakültenin dekanlığına asaleten atanan Alıcı, 24 Nisan 2019 tarihine kadar bu görevi sürdürdü. Alıcı, Evli ve üç çocuk babası olup Arapça, İngilizce, İtalyanca ve Latince bilmektedir. Alıcı halen dinlerarası ve kültürlerarası ilişkiler, İslam irfanı, monoteizm, postmodern din bilimleri konularında çalışmalarını sürdürmektedir. Bazı çalışmaları şunlardır; 1. Dinler Tarihinin Batılı Öncüleri”(2008, 2011) 2. Evrimci Politeizm Devrimci Monoteizm (2014) 3. Din Bilimlerinde Klasik ve Çağdaş Metodolojik Yaklaşımlar (2017) 4. Postmodern Din Biliminin Batılı Öncüleri (Yayımlanmak Üzere)

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir