Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

12. Uluslararası Dergi Günleri Sona Erdi

Dünya Dergiler Birliği tarafından bu yıl Merhum Yazar Asım Gültekin anısına düzenlenen “12. Uluslararası Dergi Günleri” 29 Eylül – 3 Ekim tarihleri arasında İstanbul Sirkeci Garı’nda gerçekleştirildi.

EKLENDİ

:

Dünya Dergiler Birliği (DERGİBİR) tarafından düzenlenen “12. Uluslararası Dergi Günleri” sona erdi.

Dünya Dergiler Birliği tarafından bu yıl Merhum Yazar Asım Gültekin anısına düzenlenen “12. Uluslararası Dergi Günleri” 29 Eylül – 3 Ekim tarihleri arasında İstanbul Sirkeci Garı’nda gerçekleştirildi.

Gültekin’e dair çeşitli söyleşilerin de yapıldığı fuarda, ona ait eserlerle ismine özel yayımlanan dergiler, kitaplar ve fotoğraflar da sergilendi.

Asım Gültekin’in geleneksel hale getirdiği ve önceki yıl salgın nedeniyle yapılamayan fuara, yurt içi ve yurt dışından yüzlerce dergi katıldı.

Öğrenci, akademisyen ve edebiyat meraklılarının ilgi gösterdiği fuar, genç ve usta yazarların söyleşilerine de ev sahipliği yaptı.

Fuarı ziyaret eden isimler arasında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, yazar Yusuf Kaplan, Dünya Dergiler Birliği Başkanı Metin Uçar gibi isimler de yer aldı.

Yazar Erol Erdoğan, fuar alanında bulunan Mahmut Balcı Sahnesinde düzenlenen “Ne Yapsak Bu Gençleri?” başlıklı söyleşide bir konuşma yaptı.

Erdoğan, Asım Gültekin’in 45 yaşında vefat ettiğini belirterek, “İnsan ömrünün 80-90 yıla doğru tırmandığı bir ortamda ‘Çok az yaşadı, çok erken göçtü’ gibi cümleler kuruyoruz. Onun arkadaşları olarak bizimle birlikte, belki ailesi ve çocukları da bu cümleyi çok kuruyor, onu sevenler bu cümleyi sürekli tekrar ediyor olabilirler. Ama işin bir de bir başka yönü var, ’45 sene yaşayan Asım Gültekin aslında kaç yıl yaşadı?’ sorusu bence önemli. Asım Gültekin’in o kadar yoğun, coşkulu, bereketli, hareketli bir hayatı vardı ki, bir başkasını belki 80-90 yılda yapacağı işleri 45 yılda yaptı. Yani Asım’ın görünür yaşı 45 olsa da onun faaliyet yaşı belki 80-90 denilebilir.” diye konuştu.

Gültekin’in birbiriyle ilişkili birden çok alanda faaliyet gösteren, çok bereketli, çok renkli, çok hareketli bir insan olduğunu anlatan Erdoğan, çeşitli dergilerle ilgili pek çok çalışmayı birlikte gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yazar Erhan İdiz de gazete dağıttığı çocukluk döneminde, arkasındaki bulmacayı doldurup bisiklet kazanmak amacıyla ilk olarak “Türkiye Çocuk” dergisiyle, daha sonra İstanbul’a geldiğinde popüler dergilerle tanıştığını anlattı.

Sosyoloji çalışmaya başlamasıyla düşünce dergilerini de takip etmeye başladığına işaret eden İdiz, “Benim için geç bir tanışmaydı. Fakat hep şunu düşünüyorum, keşke çocukluğumda daha fazla irtibat kurabilseydim dergilerle diyorum. Bunun pişmanlığını özellikle 2015’ten sonra bir hayli yaşadım. Çünkü onlarla daha çok haşır neşir olmaya, dergiler biriktirmeye başladım. İslamcı Dergiler Projesi sayesinde dönüp geçmişe baktığımda çok güzel işler yapılmış, çok güzel şeyler konuşulmuş, tartışılmış. Bunların birçoğundan uzak büyümüşüm.” ifadelerini kullandı.

Asım Gültekin’in etimoloji çalışmalarını 2018’de tanıma imkânı bulduğunu dile getiren İdiz, şunları söyledi:

“Videolarını izlemeye başladım ve vefatından birkaç ay önce Asım abiyle sosyal medyadan iletişime geçtim. ‘Bundan sonra yani sizin çalışmalarınızı, videolarınızı böyle kesip parça parça etimoloji üzerinden paylaşmak istiyorum.’ dedim. Sağ olsun onay verdi ve videosunu paylaştım. O vesileyle birkaç görüşmemiz oldu, sonra canlı yayınlarını takip etmeye başladım. Allah rahmet eylesin. Muhabbet çok sürmedi. Yüz yüze görüşemedik bile, sonra vefat haberini aldık. Tabii ben sonra daha yakından ilgilenmeye başladım. Allah razı olsun etimolojide devam etmek isteyen bana çok büyük bir ufuk açtı.”

Çok Okunanlar