Bizimle İletişime Geçin

Kültür Sanat

Edebiyat Ortamı Üzerine (79. Sayı: Mart-Nisan 2021)

Edebiyat Ortamı 14 yıldır iki ayda bir okuruna merhaba diyen bir edebiyat dergisi… Ankara’nın kadim sivil toplum kuruluşu Server Vakfı’nca yayımlanmakta Edebiyat Ortamı. 14 yaşındaki bir gencin heyecanını, umudunu, hayalini, idealini ve sevdasını taşımakta. Geleceğe uzanacak bir mektup özelliği göstermekte. 79. Sayı ile bize yine merhaba dedi.

EKLENDİ

:

Edebiyat Ortamı 14 yıldır iki ayda bir okuruna merhaba diyen bir edebiyat dergisi… Ankara’nın kadim sivil toplum kuruluşu Server Vakfı’nca yayımlanmakta Edebiyat Ortamı. 14 yaşındaki bir gencin heyecanını, umudunu, hayalini, idealini ve sevdasını taşımakta. Geleceğe uzanacak bir mektup özelliği göstermekte. 79. Sayı ile bize yine merhaba dedi.

Merhaba Edebiyat Ortamı, Merhaba… Hoş geldin yeni sayınla aramıza. Edebiyat Ortamı bu sayısında birçok kendine özgü özelliği de yansıtıyor. Bunlardan en önemlisi yıllık yayınıdır. Edebiyat Ortamı dergisinin bu sayısıyla Sevgili Ali Sali’nin hazırladığı “Şiir Yıllığı 2021” de okurlara hediye ediliyor. Ayrıca Server Vakfı 1. Ulusal Ankara Öykü Yarışması’nda dereceye giren öykülere de derginin sayfalarında yer veriliyor.

Dergi, Genel Yayın Yönetmeni Sadık Yalsızuçanlar’ın Yunus’tan alınan “Dilsizler haberini kulaksız dinleyesi / Dilsiz kulaksız sözü can gerek anlayası” beyti başlık yaptığı bir sunuş yazısıyla başlıyor.

Davut Güner’in, Mustafa Köneçoğlu’nun, Yaşar Akgül’ün, Avni Doğan’ın, Mücahit Aygören’in, Mustafa Ruhi Şirin’in, Aziz Kağan Güneş’in, Gönül Çakı Akveç’in, Mustafa Işık’ın, Serpil Özçeşmeci’nin, Ömer Vural’ın, Aycan Gürlüyer’in, Tarık Özcan’ın, Zeynep Hacımurtazaoğlu’nun, Muhammed Korkmaz’ın, Tuna Üçel’in, Ahmet Avcı’nın, Mehmet Osmanoğlu’nun, Tuğçe Teke’nin, Habil Yaşar’ın, Orhan Türkan’ın ve Funda Süyür’ün şiirleri okuru beklemekte. Genç şairlerin çokluğu dikkatimizi çekiyor Edebiyat Ortamı’nda. Bu, bir yerde şiir damarını beslemesi açısından olumlu bir seçimdir; bir yerde de usta şairlerin azlığı, geçmişten geleceğe mirasın ulaşması noktasında bir handikap da olabilir. Bunu, zaman gösterecek.

Usta şair, Mustafa Ruhi Şirin “Çocuk Anayasası” şiirinde şöyle sesleniyor bizlere: “Çocuğa / Ve çocuk onuruna / Saygı / Belirleyecek / Bütün yasaların / Sınırlarını” Bu dizeleriyle biz yetişkinlerin çocuklarımıza nasıl yaklaşmamız gerektiğini işaret etmekte.

“Yüzünün Sungur Yanı” şiirinde Ahmet Avcı önemli bir duyarlılığa dikkat çekiyor: “Yüzünün haramisi miyim? / Kuşlar konunca ürküyorum / sungur yanına yüzünün”

Melaye Ciziri’nin, Kemaleddin Hocendi’nin, Dareen Tatour’un, Amina Ayodeji-Ogundiran’ın, Hüseyin Selmani’nin, Mascha Kaleko’nun, Johann Gottfried Herder’in ve Octavia Quintanilla’nın çeviri şiirlerine yer vererek bir yerde sayfalarını Dünya şiirine de bu yoğunlukta açan dikkat çekici dergilerden biri olma özelliğini koruyor. Filistinli kadın şair Dareen Tatour’un “Direnin Halkım” şiirini Cemil Çaygözoğlu’nun Türkçe söyleyişi bizi kendimizi sorgulamaya davet ediyor: “Öyle ki seslendi Ali mezarından / Direnin, asi halkım, direnin diye / Yazın beni öd ağacının üzerine / Kemiklerim bir cevaptır size”

Arcan Gürlüyer’in Amerikalı şair Octavio Quintanilla, Cahid Efgan Akgül’ün yazar Metin Savaş ve Yunus Nadir Eraslan’ın akademisyen Doç. Dr. Ferudun Hakan Özkan ile yaptığı söyleşiler okunmayı hak ediyor.

Değerli Hocam Dr. Timuçin Çevikoğlu “Sultan Veled ve Bir Şiiri” adlı yazısıyla Mevlevi Ayinleri’nde bazı beyitlerine yer verilen Sultan Veled şiirinin izini sürüyor. Münire Kevser Baş, Sezai Karakoç’un “Sesler” şiirini metafizik açıdan yorumluyor.

Bahtiyar Aslan, Ömer Vural, Merve Koçak Kurt, Şeyma Subaşı, Ömer Yiğit Demir, Şeyda Eroğlu, Yavuz Selim Fentçi, Şadi Oğuzhan, Vural Kaya, Zehra Atıcı, Ümit Çelik, Muhammed Çavdar, Sıddıka Zeynep Bozkuş, Fatma Nur Uysal Pınar, Yusuf Metin, Sadık Yalsızuçanlar öyküleriyle Edebiyat Ortamı’na canlılık katmaktalar. Özellikle Vural Kaya “Üç Küçürek Öykü”sü ile dikkat çekmekte. Dergide ayrıca 1. Ulusal Ankara Öykü Yarışması’nda birinci olan Halit Yıldırım’ın “Gül Recep”i, ikinciliği elde eden Hacer Öztürk’ün “Engürü’nün Türbedarı”, mansiyona layık görülen Selahattin Kibar’ın “Şed”i ile Meryem Aydın’ın “Garip”i de yer bulmakta. Edebiyat Ortamı dergisini, Genç öykücüleri ve Server Vakfı’nı bu çabaları dolayısıyla hassaten tebrik ederim.

İsmail Kıllıoğlu’nun “Vaktüzre” adlı günlüğü ile Mustafa Başpınar’ın “Bir Şehri Tasarlamak” adlı denemesi dikkat çekici yazılardan. Bunların dışında kitap değerlendirme yazıları ile Ayşe Karagöz’ün “Gelen Şiirler” başlığı altında şiir değerlendirmeleri dikkat çekiyor.

Bir edebiyat dergisi için 180 sayfalık bir hacim oldukça fazla. Belli bir yerden sonra bu durum okuru boğuyor. Edebiyat dergileri 120 sayfayı aşmamalı. 180 sayfalık bu sayıda deneme örneği çok azken gereğinden fazla öyküye yer verilmiş. Türler arası bu denli uçurum olmamalı.

Bir diğer eleştirim de derginin yayıncısı Server Vakfı’na. Allah aşkına bir edebiyat dergisinde iki ayrı banka reklamı ile bir yem firması reklamının bulunmasının ne yeri var? Bırakalım dergi 180sayfa değil de 80 sayfa çıksın ama bu tip reklamlara sayfalarında yer vermesin. Bir okur olarak en doğal hakkımız olsa gerek bu istek. Bunlar Edebiyat Ortamı 79 sayısıyla ilgili değerlendirmelerimiz.

Biraz da Şiir Yıllığı 2021’e değinelim: Şiir Yıllığı 2021 Ali Sali Bey’in Sunuş’uyla başlıyor. Dergiler Teşrih Masasında adlı bölümde 2020 yılında ülkemizde yayımlanan edebiyat dergileri her biri farklı bir yazarca değerlendirilmekte. Güldeste’de 2020 yılı dergilerinden Şiir Yıllığı 2021’e giren şiirlere yer verilmektedir. Burada bir seçki yapılmıştır. Herkes farklı bir seçki yapabilir. Bu seçki dolayısıyla eleştiri hakkımız yok düşüncesindeyim. Adriyatik’ten Çin Seddine Dergi Değerlendirmeleri bölümü başlangıç olması açısından önemli bir adım. Türkiye dışı edebiyat derilerinden haber verilmekte bu bölümde.  Ödüller – Yıllıklar – Kuşaklar bölümü 2020 yılına ait değerlendirme içermekte. Son olarak da Şiir Kitapları bölümünde ülkemizde 2020 yılında yayımlanan şiir kitaplarından ulaşılabilenler hakkında Ali Sali ve Beyhan Kanter değerlendirmelerini sunmaktadır.

Server Vakfı’nı, Vakıf Başkanı Mehmet Ali Bulut’u, Edebiyat Ortamı dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sadık Yalsızuçanlar’ı ve hem dergiye hem de “Şiir Yıllığı 2021”e emeği geçen herkesi bu çorak dünyada bizlere sözün hikmetli ve güzel olanını sunma kararlılıkları dolayısıyla gönülden tebrik ederim.

Çok Okunanlar