Adalet Bakanlığı, hukuk tarihimize ışık tutacak üç kitap yayımladı.
Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki uygulamaların ele alındığı üç kitabı, geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanlığı yayımladı.
Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığınca titizlikle yapılan çalışmalar sonunda hazırlanan, Osmanlı’dan günümüze hukuk düşüncesinin adım adım izlerini süren üç eser hukuk tarihine ışık tutuyor.
Yanyalı Ali Rıza ve Vasilaki Orfanidis’in ders notlarından oluşan “Mizan-ı Ceza’nın İlk Kısmı: Hikmet-i Ceza – Ceza Hukuku Felsefesi”, Ord. Prof. Dr. Ebul’ula Mardin’in “Medeni Hukuk Cephesinden Ahmed Cevdet Paşa” ve farklı Osmanlı hukukçularının metinlerinin bir araya getirildiği “Osmanlı Hukukçuları Gözünden Tabiiyet Hukuku” kitapları yayımlandı.
Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarının önemli hukukçularından Ord. Prof. Dr. Ebul’ula Mardin’in 1945 yılında yayınlanan “Medeni Hukuk Cephesinden Ahmed Cevdet Paşa” adlı eseri, o günden bu yana uzun yıllar tıpkıbasım olarak yayımlandıktan sonra, yeni bir tasarım ve düzenleme ile yeniden yayımlandı. Kitap, Cevdet Paşa hakkında yazılmış önde gelen eserlerden biri olarak dikkat çekiyor.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Kılınç’ın editörlüğünde “Osmanlı Hukukçuları Gözünden Tabiiyet Hukuku” kitabı da yayımlandı. Kitapta Osmanlı hukukçuları Nazif Surûri, Örikağasızâde Hasan Sırrı, Yusuf Ziya, Osman Affan, Sarkis Karakoç, Abdurrahman Adil’in makalelerine ve Yeni Osmanlılar Cemiyeti’nin derlemelerine yer verildi. Kitabın her bölümü farklı üniversitelerde çalışan hukuk tarihi araştırma görevlileri tarafından günümüz Türkçesi’ne uyarlandı. Osmanlı’daki tabiiyet (vatandaşlık) hukukuna dair önemli ve verimli tartışmaların bir araya getirildiği kitapta yer alan yazı ve makaleler 1869 tarihli Tabiiyet Kanunu’na dayanan modern hukuk metinleri niteliği taşıyor.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1885 yılında hukuk mektebinde eğitim alan Osmanlı gençleri Yanyalı Ali Rıza ve Vasilaki Orfanidis’in ders notlarının bulunduğu “Mizan-ı Ceza’nın İlk Kısmı: Hikmet-i Ceza” da yayımlandı. Eser 136 yıl sonra Ceza Hukuku Felsefesi üst başlığıyla yayın hayatına kazandırıldı.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül yapılan bu çalışmalarla ilgili düşüncelerini sosyal medyada kamuoyuyla paylaştı: “Bakanlığımızın titiz çalışmalarıyla hazırlanıp ilgililerin dikkatine sunulan, Osmanlı’dan günümüze hukuk düşüncesinin adım adım izlerini süren üç eser hukuk dünyamıza ışık tutuyor.”
Ankara Milletvekili Fatih Şahin eserlerin gün ışığına kavuşturulmasına yönelik şöyle dedi: “Adalet Bakanlığımız ülkemizin hukuk kütüphanesini zenginleştirmeye devam ediyor. Başta bakanımız Abdulhamit Gül olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.”