İnsaniyet Eğitim, Kültür ve Sanat Derneğinin “Başkent İnsaniyet Buluşmaları” Dr. Necdet Subaşı’nın “Entelektüel Biyografi Üzerine” adlı sunumuyla Ankara Altındağ Kabakçı Konağında gerçekleşti.
Sunuculuğunu İnsaniyet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Karadayı’nın üstlendiği program, Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması 2023 Türkiye ikincisi Ercan Efiloğlu’nun muhteşem tilavetiyle başladı.
İnsaniyet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nil Gülsüm Gül Kurt yaptığı konuşmada, beşinci yılına giren www.insaniyet.net’i kuran ekibin, İnsaniyet Derneğini temmuz ayında kurduğunu belirterek dernek kurmadaki amaçlarını ve yapmayı düşündükleri faaliyetler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Dr. Necdet Subaşı’nın özgeçmişinin paylaşmasının ardından İnsaniyet Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Nezir Gül’ün moderasyonunda “Başkent İnsaniyet Buluşmaları”nın ilki başladı. Gül, yaptığı giriş konuşmasında İnsaniyet Derneği olarak eğitim, kültür ve sanat alanında önemli çalışmalar yapmak istediklerini, “Başkent İnsaniyet Buluşmaları”nın da bu amacın bir yansıması olduğunu ifade ederek ilk programda Dr. Necdet Subaşı’yı, “Entelektüel Biyografi Üzerine” konulu sunumla konuk etmelerinin mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını belirtti.
Dr. Necdet Subaşı yaptığı konuşmada, entelektüel biyografi türünün tarihçesi, yöntemleri ve günümüzdeki uygulamaları hakkında dinleyicileri bilgilendirerek konunun, düşünsel miras aktarımında ve düşünce tarihinin anlaşılmasında neden değerli bir tür olduğunu belirtti.
Entelektüel Biyografi kavramının, biyografinin klasik formundan farklılaşarak, bireyin hayatından ziyade düşünce dünyasını inceleyen bir tür olarak tanıtımı olduğunu belirten Subaşı, entelektüel biyografinin amacını “düşünce tarihini anlamak için araç olması” ve “bireysel entelektüel yolculukların toplumsal, politik ve kültürel bağlamda ele alınarak tarihsel bir anlatı sunması” şeklinde sıraladı.
Entelektüel Biyografinin temel özelliklerine değinen Subaşı, klasik biyografi ile farkları, düşünce evrimi üzerine odaklanma, entelektüel biyografi yazımında araştırma yöntemi, okuyucuya fikri derinlik sunma hususlarında katılımcıları bilgilendirdi.
İslam Geleneğinde Entelektüel Biyografilere değinerek siyer ve rical ilmi, tabakat literatürü, Osmanlı tezkire ve şakayık geleneği, menakıbname türleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Batı Geleneğindeki Entelektüel Biyografileri anlatan Subaşı, Anglo-Amerikan Paradigması, Fransız Akademik Ekolü ve Alman Geleneği-Hermeneutik Metodoloji konusunda doyurucu bilgiler vererek Modern Entelektüel Biyografi Yaklaşımlarına değinen Subaşı, Disiplinlerarası Metodoloji, Teknolojik Gelişmelerin Rolü ve Yeni Teorik Yaklaşımlar hususunda derinlikli bilgiler paylaştı.
Türkiye’de Entelektüel Biyografi Literatüründe öne çıkan kişilerden Şevket Süreyya Aydemir, Şükrü Hanioğlu, Kurtuluş Kayalı, Beşir Ayvazoğlu, Tanıl Bora ve Ahmet Güner Sayar hakkında bilgi verdi.
Türkiye’deki Metodolojik ve Kurumsal Eksikliklere değinen Subaşı, geliştirilmesi gereken alanlar olarak “Disiplinlerarası metodolojiye geçiş, küresel standartların içselleştirilmesi” ve “eğitim ve araştırma altyapısının güçlendirilmesi; dijital arşivlerin oluşturulması ve dijital veri kaynaklarının sağlanması” şeklinde sıraladı.
Entelektüel Biyografi Yazımında Karşılaşılan Zorlukları; kaynak erişiminde zorluklar, düşünsel değişimlerin izlenmesi, etik sorunlar şeklinde belirtti. Geleceğe Yönelik Projeksiyon bağlamında entelektüel biyografi yazımının tarihsel rolü ve önemi, teknolojik ilerlemeler ve potansiyel yönelimler, Türkiye için gelecekteki adımlar alt başlıklarında vurguladı.
Program, Dr. Necdet Subaşı’ya sorulan sorular ve cevap faslıyla sonra erdi.
İnsaniyet Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve program moderatörü Mehmet Nezir Gül, Dr. Necdet Subaşı’ya ve katılımcılara teşekkür etti.
“Entelektüel Biyografi Üzerine” konulu sunumla ilki gerçekleştirilen Başkent İnsaniyet Buluşmaları programı, İnsaniyet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nil Gülsüm Gül Kurt’un, Dr. Necdet Subaşı’ya plaket takdimiyle sona erdi.